Удар на полицију - удар на државу

У згради Кантона Сарајево данас је одржана конференција за медије поводом трагичних догађаја и јутрошњег напада на полицајце Министарства унутрашњих послова (МУП) КС у сарајевском насељу Алипашино Поље.

Босна и Херцеговина 26.10.2018 | 13:04
Удар на полицију - удар на државу
Јавности су се обратили премијер КС Адем Зољ, министар унутрашњих послова Ведран Мулабдић, те полицијски комесар Управе полиције МУП-а КС Мевлудин Халиловић.

Премијер КС Адем Зољ изразио је саучешће породици убијеног полицајца.

Поручио је да ће Влада КС подузети све кораке како би МУП КС успјешно реализовати акцију потраге за починиоцима злочина у сарадњи са федералним и државним агенцијама, али и МУП-ом Републике Српске. 

"Већ су покренуте многе активности да се заједнички дође до починилаца овог гнусног злочина. Очекујемо ту и солидарност МУП-а РС и да ће се озбиљно кренути ка истрази да се пронађу починиоци", нагласио је премијер КС.

Он је истакао да је Влада КС предузела активности на набавци оружја којим ће штитити грађане.

"Наставићемо и даље сарађивати са свим овим институцијама да починиоци овог гнусног злочина буду приведени правди. Ово је један стварно гнусан чин зато што полицајци јутрос нису ни изашли из аута, нити су употријебили оружје, нити су чак упозорили починиоце, који су, док је њихово возило било у кретању, почели пуцати на полицајце", објаснио је Зољ.

Изразио је наду да ће починиоци што прије бити приведени правди.

"Ово је атак на државу. Када убијете припадника полиције који је представник државе на терену, то је нешто заиста тешко. Ми ћемо највјероватније дан када буде сахрана прогласити даном жалости на подручју КС", рекао је Зољ.

Министар унутрашњих послова КС Ведран Мулабдић апсолутно је осудио овај гнусни догађај и додао да ће виновници овог кривичног дјела што прије бити доведени пред лице правде и најоштрије кажњени.

"МУП КС ће у складу са својим могућностима изнаћи сва потребна средства како бисмо на било који начин покушали ублажити бол породицама. Напад на полицијског службеника је напад на заједницу, односно државу", поручио је Мулабдић.

Захвалио је свим полицијским и безбједносним агенцијама у БиХ које су по сазнању о овом догађају све своје ресурсе ставиле на диспозицију МУП-у КС.

"Полицијски службеници КС, за које сматрам и одговорно тврдим да су полицијска агенција која апсолутно има највише послова и задатака, мимо својих редовних послова и задатака, ће као и до сада успјети одговорити свим сигурносним изазовима који се нађу пред нама, односно пред грађанима КС ", додаје Мулабдић.

Полицијски комесар Управе полиције МУП-а КС Мевлудин Халиловић казао је како је ово наставак агресивног понашања криминалних група према припадницима Управе полиције.

"Ми смо упозоравали прошле године кад смо имали случај употребе ватреног оружја и разбојништва на подручју Хаџића. Тад смо од Владе добили одређена средства да набавимо одрбамбено ватрено оружје и заштитна средства", навео је он.

Из Управе полиције, додаје, такође су упозоравали да су те криминалне групе постале агресивније и опасније, те да не презају од употребе смртоносног оружја према полицијским службеницима.

Халиловић је подсјетио да се и средином маја ове године такође десио напад на полицијске службенике на Добрињи, приликом спречавања извршења кривичног дјела тешке крађе моторних возила.

У расвјетљавање јутрошњег догађаја, како је рекао, укључени су поступајући тужиоци, Федерална управа полиције, Гранична полиција БиХ, СИПА. На располагање су стављене и снаге других кантоналних МУП-ова, пишу Вијести.

У јутарњим сатима остварен је контакт и са Управом полиције МУП-а РС, који су такође на располагање ставили своје снаге, поготово оне са подручја Источног Сарајева.

"Све снаге Управе полиције од јутарњих сати су ангажоване и могу да поручим да ћемо заједничким снагама ако треба преврнути све у околини Сарајева и на било којем другом мјесту да дођемо до извршилаца овог кривичног дјела", казао је Халиловић.

Како је рекао, нападачи су без икаквог разлога запуцали на полицијске службенике, који су се налазили у аутомобилу у покрету.

"Полицајци нису били укључили ни ротацију, нити су чак извадили ватрено оружје. То је највиши ниво злочина који се може извршити", поручио је Халиловић.

Појашњава да се ради о искусним полицајцима са по 20-ак година радног стажа.

"Сама чињеница да су били у покрету говори о агресивности тих појединаца који им нису дали никакву прилику. Увјеравам све да ћемо ми поступати у складу са законом, али да ћемо бранити и грађане и полицијске службенике који извршавају своје послове и задатке на подручју КС", наглашава Халиловић.

Истакао је како нема бојазни да ће бити било каквих непотребних репресивних активности, већ ће све бити подузимано у складу са законом. Халиловић је додао како су породице оба полицијска службеника упознате са јутрошњим немилим догађајем.

Премијер Зољ апеловао је на смиреност и сарадњу грађана КС, додајући да нема потребе за увођењем ванредног стања.

(Вијести)

Коментари / 40

Оставите коментар
Name

Фик

26.10.2018 11:10

У крађи аута никад нико није убијан до сада.Мозда је ликвидација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не се Фик

26.10.2018 12:26

Не се.. Фик.Задњих година зна се да носе каласа увијек са собом.Морао је неки надрогирани.мајмун и потегнути.Убити људе који сједе у ауту може само СКОТ.

Name

Генерал

26.10.2018 14:11

Шта вам дјеца гледају? Парове задруге Естраду како живи шта раде Старлете са ким су у вези Вољели би и они мало да проживе такав живот а ви им немозете да пружите нисте ви криви већ лопови сто су државу растурили и на крају исциједили Све висе дјеце ћете у криминалу виидјети Нек држава прузи дјеци која заврше школу а не да се препуштају улици

Name

Романија

26.10.2018 14:31

Кад це полиција Републике Српске унистити икегалне радионе за демонтирање украдених аута на Романији.

Name

зеус

26.10.2018 21:25

Поциниоци су вец у Србији, тако да од потраге нема ниста. Ниста се рјесити неце. Ми цемо нагадјати, али овај терористцки злоцин иде у исте артикле као и убиство малог Дзенана, Давида, итд. То вам је наса реалност, Хондурас, Салвадор и Колумбија су оазе мира за насу муку.

Name

зоран зока

26.10.2018 11:37

Удар на полицију - удар на државу ... у читавом свијету је тако само нажалост код нас није

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фик

26.10.2018 13:31

Размишљам својом главом ДА ТАКО пуцају на полицију и да нису изишли из аута нај ближе ЈЕ да су нешто открили што нису смјели знат као и Давидом СИН.Све друге изјаве ми се некако не слажу.

Name

Фик

26.10.2018 13:31

Размишљам својом главом ДА ТАКО пуцају на полицију и да нису изишли из аута нај ближе ЈЕ да су нешто открили што нису смјели знат као и Давидом СИН.Све друге изјаве ми се некако не слажу.

Name

Броwн Тие

26.10.2018 14:24

Фик......ти си идиот..

Name

X

26.10.2018 11:59

Јаке вам дрзаве и закона

ОДГОВОРИТЕ
Name

Познавалац прилила

26.10.2018 12:01

Давно сте ти и твоји извршили удар! Тек ће дабуде гореи горе, ескалација криминала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исток

26.10.2018 12:13

Па не знам људи , као да зивим у паралелном универзуму. Ста полиција оце , да стити имовину владара до задње капи крви народу. Ја мислим да је ово оцекивано као реакција од стране народа који покусава да презиви и елиминисе свакога ко му се надје на путу. Нису узимали неког југа или панду вец скупо ауто , вјероватно неког "бизмисмена". А неце да хапсе и заустављају цланове и вјерне пратиоце криминалне групе СНСД . А неце да хапсе убицу Лукаца. Природно , народ пруза отпор , поциње се овако а заврсава са народним симпатијама за оне који отимају од отимаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

26.10.2018 13:05

Ма дај не прицај глупости. Убица је убица и ту нема оправдања.

Name

Ре

26.10.2018 13:10

Какав си ти ретард...голф 6 ауто од 25 хиљада...није 100 хиљада дебилу а и да јест откуд ти знас како је зарадио? Јел то сад треба бит дивљи запад, па ок онда носит цемо и ми орузје и убијат редом ко нам придје ауту па ти нас брани реци да је то ок.

Name

Скептик

26.10.2018 13:24

Да живимо у нормалној држави одмах би осудио твој коментар и упутио би ти мноштво увреда. Овако могу само да се дјелимично сложим с тобом у вези чувања и обезбеђења имовине тајкуна али се ипак не слажем да је то природан народни отпор. Ово нема везе са народом али има са спрегом власти, полиције и тајкуна.

Name

Ре исток

26.10.2018 13:56

Надји доброг психијатра.

Name

Смислов

26.10.2018 15:09

Чини ми се да си надуван, само не знам на колико атмосфера. Ништа глупље нисам прочитао.

Name

Исток

26.10.2018 18:28

И како нема везе са народом. Па то припадници насих народа краду јер неце да раде мод мила на камиону за 300 км. Нису робови. Колико се насих српкиња и босњакиња бави проституциојом јер посла не мозе наци а зивјети мора. Колико је свако од нас "цист " пред богом сто се тице крадје и крадуцкања. Гдје вам је реалан однос према зивоту зар не видите људе по контејнерима и оне који одлазе из РС и БиХ. Мене би осудили због критике и оправдавања оних који се покусавају прехранити , па и голфом 6 а не критикујете себе који сте гласали за овакав систем . Лицемјери.

Name

@Исток

26.10.2018 21:27

За тебе нема спаса моронцино, не прескаци терапије.

Name

нн

26.10.2018 12:30

Ово мозда има везе са оним сто се десава у БЛ и као наводне пријетње полицији ,криминалци су у стању све да ураде па и зртвовање недузних људи.Са тим це дици на веци ниво "као претње"Давора а сто они убијају недузне то је невазно.Све су у стању зртвовати.Нико до сада није убијао у крадји аутомобила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

::::

26.10.2018 12:39

До сада су дјецу убијали. Сад су пресли и на полицију. Сауцесце породицама настрадалих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мико

26.10.2018 12:45

Искорјените спрегу мафије и полиције и бице ок,све се ради у дослуху са полицијом на залост,зато и теско се ресе дела...

ОДГОВОРИТЕ
Name

роки

26.10.2018 13:05

Полиција мора да има веца овластења,мало мало па напад на полицију мислим да треба да буду остриј,у Титино вријеме ниси смио попријеко да га погледас а сад се само ваде на нека људска права,ја бих криминалце и лопове тукао као волове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

26.10.2018 16:50

Да полиција да има веце овластење управу си ..Ал су сами себе срозали..Криминалци диригују њима..Стаце јадан обицни полицајац..

Name

Нако

26.10.2018 13:24

Полицајци, не мојте дозволити да вас политика дијели по вјероисповјести, уједините се и застите сами себе, застите становниство, дјецу, народ је уз вас, народ је на васој страни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исток

26.10.2018 18:35

Не мозе полицајац који је постен заститити самог себе јер га политицар гура на метак. Навуку бијес народа који помахнита због поступака и јавног бахацења , крадје и убистава без осуде . А онда кад неко звизне и крене у крадју са пуском настрада јадан полицајац који је и сам зртва полтике. Овде није проблем криминалац са пуском ни полицајац који убија недузно дијете. Овде је проблем систем који је довео до овакве ситуације као у "огледалу". Све је инверзно.

Name

РепубликаСРПСКА

26.10.2018 13:33

Дрзи се свог кантона и тамо прави ред сада би да им Српска Полиција помазе у Сарајеву гдје су побили протјерали СРБЕ који су некада били вецински народ као и цијеле српске БИХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре: Република Српска

26.10.2018 13:57

Па воле један да ли видис да су босњак и србин убијени заједно сути и покриј се усима Воле Један како те није стид

Name

Нако ја

26.10.2018 14:26

Информиши се мало одакле ауто мафија долази у Сарајево. Углавном Пале и Соколац

Name

Агата

26.10.2018 14:05

Људи...ургирајте ко мозе да се да веца овласт полицији у критицним ситуацијама. Против свиња у људском облику

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

26.10.2018 17:55

Мислим да је полиција била на погресном мјесту и у погресно вријеме.Зао ми је сто су људи страдали ститеци тудју имовину а познато је да полиција не мозе ниста лоповима у својим редовима и у другим институцијама. Конацно полиција мора да стити саму себе и да могу по сопственој савјести да не изврсава нека наредјења. Сјецам се снимка када су у Бањалуци упали у двористе породице Вулиц и малтретирали Зељка Вулица и породицу да би заститили криминал Радисица. Ево и сада треба да одбију било какво наредјења да не подузимају ниста против Давора Драгицевица и групе ПРАВДА ЗА ДАВИДА.

Name

Исток

26.10.2018 18:36

У оваквој ситуацији у земљи полицији треба одузети овластења која су имали. Једино би им тако спасили главе које су им излозене на пањ због неспособности власти да створи здраву атмосферу у дрзави.

Name

Нострадамус

26.10.2018 19:21

Полиција се сама мора борити да им се смањи овластења и да не стављају главу на нисан да би велики лопови узивали.Није ми јасно да те полиција заустави па ти трази длаку у јајету да те казне.Казе да их командири саљу на терен и да морају да напису одредјени број казни. Зато се и досло дотле гдје се налазимо нека сада полиција крене у страјк и нека се боре заједно са Давором за истину и правду.

Name

Гим

26.10.2018 14:20

Гдје је сад правда??? А клосари,наркомани??? сад је нема јел

ОДГОВОРИТЕ
Name

Липик

26.10.2018 15:36

напад на полицију је напад на дрзаву, Дрзаво стани иза полиције, дајте веца овластења, сауцесце породици полицајца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

26.10.2018 17:59

Не мозе и полиција и криминалци да имају веца овластења.Код нас само криминалци имају веца овластења па цак и да командују полицији.

Name

Исток

26.10.2018 18:38

Сауцесце породици , ал овластења никако не подизати. То це дати крила корумпираној власти да их безобзирно саљу да убијају и буду убијени. Ја би укинуо ноцни обилазак и патроле без панцира , блиндираног возила и дугих цијеви.

Name

Марко

26.10.2018 19:23

Ево у цему је проблем,ако их ухапсе видјецете да су то криминалци са дебелим досјеима по којима би тренутно требали бити у затвору а не на слободи.У тизиластву и правосудју је проблем,благим казнама и јефтиној цијени љидских зивота.Ово је курац од дрзаве,криминалци предсједници ентитета,дрзаве а такав је и закон који намецу !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

нострадамус

26.10.2018 20:21

Тацно Марко они који се боре против криминала морају да страдају па били то и полицајци. Све це се то заборавити као и прије 20 година када је убијен командир полиције са Соколца а казу да ни данас се не знају убице,а прица се да се они слободно сетају.

Name

Гу

29.10.2018 01:22

РОМАНИЈО.РОМАНИЈО.ОКОРЕЛИ.КРИМИНАЛУ.

ОДГОВОРИТЕ