Udar na policiju - udar na državu

U zgradi Kantona Sarajevo danas je održana konferencija za medije povodom tragičnih događaja i jutrošnjeg napada na policajce Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) KS u sarajevskom naselju Alipašino Polje.

Bosna i Hercegovina 26.10.2018 | 13:04
Udar na policiju - udar na državu
Javnosti su se obratili premijer KS Adem Zolj, ministar unutrašnjih poslova Vedran Mulabdić, te policijski komesar Uprave policije MUP-a KS Mevludin Halilović.

Premijer KS Adem Zolj izrazio je saučešće porodici ubijenog policajca.

Poručio je da će Vlada KS poduzeti sve korake kako bi MUP KS uspješno realizovati akciju potrage za počiniocima zločina u saradnji sa federalnim i državnim agencijama, ali i MUP-om Republike Srpske. 

"Već su pokrenute mnoge aktivnosti da se zajednički dođe do počinilaca ovog gnusnog zločina. Očekujemo tu i solidarnost MUP-a RS i da će se ozbiljno krenuti ka istrazi da se pronađu počinioci", naglasio je premijer KS.

On je istakao da je Vlada KS preduzela aktivnosti na nabavci oružja kojim će štititi građane.

"Nastavićemo i dalje sarađivati sa svim ovim institucijama da počinioci ovog gnusnog zločina budu privedeni pravdi. Ovo je jedan stvarno gnusan čin zato što policajci jutros nisu ni izašli iz auta, niti su upotrijebili oružje, niti su čak upozorili počinioce, koji su, dok je njihovo vozilo bilo u kretanju, počeli pucati na policajce", objasnio je Zolj.

Izrazio je nadu da će počinioci što prije biti privedeni pravdi.

"Ovo je atak na državu. Kada ubijete pripadnika policije koji je predstavnik države na terenu, to je nešto zaista teško. Mi ćemo najvjerovatnije dan kada bude sahrana proglasiti danom žalosti na području KS", rekao je Zolj.

Ministar unutrašnjih poslova KS Vedran Mulabdić apsolutno je osudio ovaj gnusni događaj i dodao da će vinovnici ovog krivičnog djela što prije biti dovedeni pred lice pravde i najoštrije kažnjeni.

"MUP KS će u skladu sa svojim mogućnostima iznaći sva potrebna sredstva kako bismo na bilo koji način pokušali ublažiti bol porodicama. Napad na policijskog službenika je napad na zajednicu, odnosno državu", poručio je Mulabdić.

Zahvalio je svim policijskim i bezbjednosnim agencijama u BiH koje su po saznanju o ovom događaju sve svoje resurse stavile na dispoziciju MUP-u KS.

"Policijski službenici KS, za koje smatram i odgovorno tvrdim da su policijska agencija koja apsolutno ima najviše poslova i zadataka, mimo svojih redovnih poslova i zadataka, će kao i do sada uspjeti odgovoriti svim sigurnosnim izazovima koji se nađu pred nama, odnosno pred građanima KS ", dodaje Mulabdić.

Policijski komesar Uprave policije MUP-a KS Mevludin Halilović kazao je kako je ovo nastavak agresivnog ponašanja kriminalnih grupa prema pripadnicima Uprave policije.

"Mi smo upozoravali prošle godine kad smo imali slučaj upotrebe vatrenog oružja i razbojništva na području Hadžića. Tad smo od Vlade dobili određena sredstva da nabavimo odrbambeno vatreno oružje i zaštitna sredstva", naveo je on.

Iz Uprave policije, dodaje, takođe su upozoravali da su te kriminalne grupe postale agresivnije i opasnije, te da ne prezaju od upotrebe smrtonosnog oružja prema policijskim službenicima.

Halilović je podsjetio da se i sredinom maja ove godine takođe desio napad na policijske službenike na Dobrinji, prilikom sprečavanja izvršenja krivičnog djela teške krađe motornih vozila.

U rasvjetljavanje jutrošnjeg događaja, kako je rekao, uključeni su postupajući tužioci, Federalna uprava policije, Granična policija BiH, SIPA. Na raspolaganje su stavljene i snage drugih kantonalnih MUP-ova, pišu Vijesti.

U jutarnjim satima ostvaren je kontakt i sa Upravom policije MUP-a RS, koji su takođe na raspolaganje stavili svoje snage, pogotovo one sa područja Istočnog Sarajeva.

"Sve snage Uprave policije od jutarnjih sati su angažovane i mogu da poručim da ćemo zajedničkim snagama ako treba prevrnuti sve u okolini Sarajeva i na bilo kojem drugom mjestu da dođemo do izvršilaca ovog krivičnog djela", kazao je Halilović.

Kako je rekao, napadači su bez ikakvog razloga zapucali na policijske službenike, koji su se nalazili u automobilu u pokretu.

"Policajci nisu bili uključili ni rotaciju, niti su čak izvadili vatreno oružje. To je najviši nivo zločina koji se može izvršiti", poručio je Halilović.

Pojašnjava da se radi o iskusnim policajcima sa po 20-ak godina radnog staža.

"Sama činjenica da su bili u pokretu govori o agresivnosti tih pojedinaca koji im nisu dali nikakvu priliku. Uvjeravam sve da ćemo mi postupati u skladu sa zakonom, ali da ćemo braniti i građane i policijske službenike koji izvršavaju svoje poslove i zadatke na području KS", naglašava Halilović.

Istakao je kako nema bojazni da će biti bilo kakvih nepotrebnih represivnih aktivnosti, već će sve biti poduzimano u skladu sa zakonom. Halilović je dodao kako su porodice oba policijska službenika upoznate sa jutrošnjim nemilim događajem.

Premijer Zolj apelovao je na smirenost i saradnju građana KS, dodajući da nema potrebe za uvođenjem vanrednog stanja.

(Vijesti)

Komentari / 40

Ostavite komentar
Name

Fik

26.10.2018 11:10

U krađi auta nikad niko nije ubijan do sada.Mozda je likvidacija.

ODGOVORITE
Name

Ne se Fik

26.10.2018 12:26

Ne se.. Fik.Zadnjih godina zna se da nose kalasa uvijek sa sobom.Morao je neki nadrogirani.majmun i potegnuti.Ubiti ljude koji sjede u autu može samo SKOT.

Name

General

26.10.2018 14:11

Šta vam djeca gledaju? Parove zadruge Estradu kako živi šta rade Starlete sa kim su u vezi Voljeli bi i oni malo da prožive takav život a vi im nemozete da pružite niste vi krivi već lopovi sto su državu rasturili i na kraju iscijedili Sve vise djece ćete u kriminalu viidjeti Nek država pruzi djeci koja završe školu a ne da se prepuštaju ulici

Name

Romanija

26.10.2018 14:31

Kad ce policija Republike Srpske unistiti ikegalne radione za demontiranje ukradenih auta na Romaniji.

Name

zeus

26.10.2018 21:25

Pocinioci su vec u Srbiji, tako da od potrage nema nista. Nista se rjesiti nece. Mi cemo nagadjati, ali ovaj teroristcki zlocin ide u iste artikle kao i ubistvo malog Dzenana, Davida, itd. To vam je nasa realnost, Honduras, Salvador i Kolumbija su oaze mira za nasu muku.

Name

zoran zoka

26.10.2018 11:37

Udar na policiju - udar na državu ... u čitavom svijetu je tako samo nažalost kod nas nije

ODGOVORITE
Name

Fik

26.10.2018 13:31

Razmišljam svojom glavom DA TAKO pucaju na policiju i da nisu izišli iz auta naj bliže JE da su nešto otkrili što nisu smjeli znat kao i Davidom SIN.Sve druge izjave mi se nekako ne slažu.

Name

Fik

26.10.2018 13:31

Razmišljam svojom glavom DA TAKO pucaju na policiju i da nisu izišli iz auta naj bliže JE da su nešto otkrili što nisu smjeli znat kao i Davidom SIN.Sve druge izjave mi se nekako ne slažu.

Name

Brown Tie

26.10.2018 14:24

Fik......ti si idiot..

Name

X

26.10.2018 11:59

Jake vam drzave i zakona

ODGOVORITE
Name

Poznavalac prilila

26.10.2018 12:01

Davno ste ti i tvoji izvršili udar! Tek će dabude gorei gore, eskalacija kriminala.

ODGOVORITE
Name

Istok

26.10.2018 12:13

Pa ne znam ljudi , kao da zivim u paralelnom univerzumu. Sta policija oce , da stiti imovinu vladara do zadnje kapi krvi narodu. Ja mislim da je ovo ocekivano kao reakcija od strane naroda koji pokusava da prezivi i eliminise svakoga ko mu se nadje na putu. Nisu uzimali nekog juga ili pandu vec skupo auto , vjerovatno nekog "bizmismena". A nece da hapse i zaustavljaju clanove i vjerne pratioce kriminalne grupe SNSD . A nece da hapse ubicu Lukaca. Prirodno , narod pruza otpor , pocinje se ovako a zavrsava sa narodnim simpatijama za one koji otimaju od otimaca.

ODGOVORITE
Name

blbl

26.10.2018 13:05

Ma daj ne pricaj gluposti. Ubica je ubica i tu nema opravdanja.

Name

Re

26.10.2018 13:10

Kakav si ti retard...golf 6 auto od 25 hiljada...nije 100 hiljada debilu a i da jest otkud ti znas kako je zaradio? Jel to sad treba bit divlji zapad, pa ok onda nosit cemo i mi oruzje i ubijat redom ko nam pridje autu pa ti nas brani reci da je to ok.

Name

Skeptik

26.10.2018 13:24

Da živimo u normalnoj državi odmah bi osudio tvoj komentar i uputio bi ti mnoštvo uvreda. Ovako mogu samo da se djelimično složim s tobom u vezi čuvanja i obezbeđenja imovine tajkuna ali se ipak ne slažem da je to prirodan narodni otpor. Ovo nema veze sa narodom ali ima sa spregom vlasti, policije i tajkuna.

Name

Re istok

26.10.2018 13:56

Nadji dobrog psihijatra.

Name

Smislov

26.10.2018 15:09

Čini mi se da si naduvan, samo ne znam na koliko atmosfera. Ništa gluplje nisam pročitao.

Name

Istok

26.10.2018 18:28

I kako nema veze sa narodom. Pa to pripadnici nasih naroda kradu jer nece da rade mod mila na kamionu za 300 km. Nisu robovi. Koliko se nasih srpkinja i bosnjakinja bavi prostituciojom jer posla ne moze naci a zivjeti mora. Koliko je svako od nas "cist " pred bogom sto se tice kradje i kraduckanja. Gdje vam je realan odnos prema zivotu zar ne vidite ljude po kontejnerima i one koji odlaze iz RS i BiH. Mene bi osudili zbog kritike i opravdavanja onih koji se pokusavaju prehraniti , pa i golfom 6 a ne kritikujete sebe koji ste glasali za ovakav sistem . Licemjeri.

Name

@Istok

26.10.2018 21:27

Za tebe nema spasa moroncino, ne preskaci terapije.

Name

nn

26.10.2018 12:30

Ovo mozda ima veze sa onim sto se desava u BL i kao navodne prijetnje policiji ,kriminalci su u stanju sve da urade pa i zrtvovanje neduznih ljudi.Sa tim ce dici na veci nivo "kao pretnje"Davora a sto oni ubijaju neduzne to je nevazno.Sve su u stanju zrtvovati.Niko do sada nije ubijao u kradji automobila.

ODGOVORITE
Name

::::

26.10.2018 12:39

Do sada su djecu ubijali. Sad su presli i na policiju. Saucesce porodicama nastradalih.

ODGOVORITE
Name

Miko

26.10.2018 12:45

Iskorjenite spregu mafije i policije i bice ok,sve se radi u dosluhu sa policijom na zalost,zato i tesko se rese dela...

ODGOVORITE
Name

roki

26.10.2018 13:05

Policija mora da ima veca ovlastenja,malo malo pa napad na policiju mislim da treba da budu ostrij,u Titino vrijeme nisi smio poprijeko da ga pogledas a sad se samo vade na neka ljudska prava,ja bih kriminalce i lopove tukao kao volove.

ODGOVORITE
Name

Da

26.10.2018 16:50

Da policija da ima vece ovlastenje upravu si ..Al su sami sebe srozali..Kriminalci diriguju njima..Stace jadan obicni policajac..

Name

Nako

26.10.2018 13:24

Policajci, ne mojte dozvoliti da vas politika dijeli po vjeroispovjesti, ujedinite se i zastite sami sebe, zastite stanovnistvo, djecu, narod je uz vas, narod je na vasoj strani

ODGOVORITE
Name

Istok

26.10.2018 18:35

Ne moze policajac koji je posten zastititi samog sebe jer ga politicar gura na metak. Navuku bijes naroda koji pomahnita zbog postupaka i javnog bahacenja , kradje i ubistava bez osude . A onda kad neko zvizne i krene u kradju sa puskom nastrada jadan policajac koji je i sam zrtva poltike. Ovde nije problem kriminalac sa puskom ni policajac koji ubija neduzno dijete. Ovde je problem sistem koji je doveo do ovakve situacije kao u "ogledalu". Sve je inverzno.

Name

RepublikaSRPSKA

26.10.2018 13:33

Drzi se svog kantona i tamo pravi red sada bi da im Srpska Policija pomaze u Sarajevu gdje su pobili protjerali SRBE koji su nekada bili vecinski narod kao i cijele srpske BIH

ODGOVORITE
Name

re: Republika Srpska

26.10.2018 13:57

Pa vole jedan da li vidis da su bosnjak i srbin ubijeni zajedno suti i pokrij se usima Vole Jedan kako te nije stid

Name

Nako ja

26.10.2018 14:26

Informiši se malo odakle auto mafija dolazi u Sarajevo. Uglavnom Pale i Sokolac

Name

Agata

26.10.2018 14:05

Ljudi...urgirajte ko moze da se da veca ovlast policiji u kriticnim situacijama. Protiv svinja u ljudskom obliku

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

26.10.2018 17:55

Mislim da je policija bila na pogresnom mjestu i u pogresno vrijeme.Zao mi je sto su ljudi stradali stiteci tudju imovinu a poznato je da policija ne moze nista lopovima u svojim redovima i u drugim institucijama. Konacno policija mora da stiti samu sebe i da mogu po sopstvenoj savjesti da ne izvrsava neka naredjenja. Sjecam se snimka kada su u Banjaluci upali u dvoriste porodice Vulic i maltretirali Zeljka Vulica i porodicu da bi zastitili kriminal Radisica. Evo i sada treba da odbiju bilo kakvo naredjenja da ne poduzimaju nista protiv Davora Dragicevica i grupe PRAVDA ZA DAVIDA.

Name

Istok

26.10.2018 18:36

U ovakvoj situaciji u zemlji policiji treba oduzeti ovlastenja koja su imali. Jedino bi im tako spasili glave koje su im izlozene na panj zbog nesposobnosti vlasti da stvori zdravu atmosferu u drzavi.

Name

Nostradamus

26.10.2018 19:21

Policija se sama mora boriti da im se smanji ovlastenja i da ne stavljaju glavu na nisan da bi veliki lopovi uzivali.Nije mi jasno da te policija zaustavi pa ti trazi dlaku u jajetu da te kazne.Kaze da ih komandiri salju na teren i da moraju da napisu odredjeni broj kazni. Zato se i doslo dotle gdje se nalazimo neka sada policija krene u strajk i neka se bore zajedno sa Davorom za istinu i pravdu.

Name

Gim

26.10.2018 14:20

Gdje je sad pravda??? A klosari,narkomani??? sad je nema jel

ODGOVORITE
Name

Lipik

26.10.2018 15:36

napad na policiju je napad na drzavu, Drzavo stani iza policije, dajte veca ovlastenja, saucesce porodici policajca

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

26.10.2018 17:59

Ne moze i policija i kriminalci da imaju veca ovlastenja.Kod nas samo kriminalci imaju veca ovlastenja pa cak i da komanduju policiji.

Name

Istok

26.10.2018 18:38

Saucesce porodici , al ovlastenja nikako ne podizati. To ce dati krila korumpiranoj vlasti da ih bezobzirno salju da ubijaju i budu ubijeni. Ja bi ukinuo nocni obilazak i patrole bez pancira , blindiranog vozila i dugih cijevi.

Name

Marko

26.10.2018 19:23

Evo u cemu je problem,ako ih uhapse vidjecete da su to kriminalci sa debelim dosjeima po kojima bi trenutno trebali biti u zatvoru a ne na slobodi.U tizilastvu i pravosudju je problem,blagim kaznama i jeftinoj cijeni ljidskih zivota.Ovo je kurac od drzave,kriminalci predsjednici entiteta,drzave a takav je i zakon koji namecu !!!

ODGOVORITE
Name

nostradamus

26.10.2018 20:21

Tacno Marko oni koji se bore protiv kriminala moraju da stradaju pa bili to i policajci. Sve ce se to zaboraviti kao i prije 20 godina kada je ubijen komandir policije sa Sokolca a kazu da ni danas se ne znaju ubice,a prica se da se oni slobodno setaju.

Name

Gu

29.10.2018 01:22

ROMANIJO.ROMANIJO.OKORELI.KRIMINALU.

ODGOVORITE