Анализа: Партизанове опције без Пантића...

Све зависи од Јанковића, нова шанса Косовићу или активирање Илића? Да ли је Николић решење? Како би могао да изгледа тим црно-белих до краја првог круга првенства. . .

Фудбал 26.10.2018 | 21:40
Анализа: Партизанове опције без Пантића...
Против Вождовца у Хумској, те на два гостовања, у Кули и у Земуну, није се затресла мрежа – понајвише захваљујући Владимиру Стојковићу – што указује да Партизан може да игра колико-толико квалитетну одбрану, а шта може да уради напред у сусретима са Напретком и Чукаричким, можда и Војводином, зависи од композиције тима који ће претрпети неочекиване промене после сазнања да је Данило Пантић испао из строја вероватно до краја првог круга првенства.

Повреда задње ложе,током дургог полувремена сусрета у Горној вароши, значи да ће тренер ЗоранМирковић најмање два, а не би би било изненађење и сва три наредна меча – неће моћи да рачуна на младог репрезентативца, што намеће питање ко ће бити задужен за креацију, стварање шанси, можда и реализацију. Поготово што су пред црно-белима дуели са екипама које су му задавале огромне проблеме у претходној сезони и не би било добро за браниоца Купа Србије да у борби за титулу испусти још који бод. А већ је девет иза Црвене звезде…

Последично, остаје Марко Јанковић као једини прави креативац у првих 11. Бар кад је реч о фудбалерима значајне минутаже у досадашњем току првенства. На плећа црногорског везисте пашће још већи део одговорности у изградњи акција у наредних седам до десет дана, бар док се не опорави Пантић, па би везни ред – под условом да струка остане верна све чешћем коришћењу формације са два шпица – могла да изгледа овако:

Здјелар, Косовић, Закарић, Јанковић – Николић, Рикардо.

Проблем у везном реду појачан је подсећањем да су, осим Пантића, повређени још Александар Шћекић (30. октобра скида тампоне после лома носа, после чега ће се знати кад се враћа) и Зоран Тошић (за десетак дана могао би да буде у конкуренцији). То значи да ће на месту задњег везног извесно нову прилику, после само једног старта на последњих пет суперлигашких мечева, добити Небојша Косовић. Тад би на крилну позицију, на којој често делује популарни Дача, могао нападач Немања Николић. Иако није класичан шпиц, некадашњи нападач Спартака се у појединим утакмицама извлачио на бок, па би могао опет да промени позицију, јер је поливалентан играч, а у том случају Партизан би испред већ стандардне одбране играо на следећи начин: Здјелар, Косовић – Закарић, Јанковић, Николић.

У оба случаја, фудбалери би били исти, али формација другачија, па би Мирковић могао да бира између 4-4-2 и 4-2-3-1, с тим да је оба пута Рикардо Гомеш сигуран у шпицу. Питање је само да ли ће имати сарадника у лику Немање Николића или не. У другој опцији би Николић могао и на клупу, како би струка имала опцију више ако првом нападачу не иде, па да може да промени нешто током утакмице. Ко онда у везу, на место крила? Ђорђе Ивановић, можда младићи Армин Ђерлек или Јован Кокир?

Когод да заигра, чека га озбиљан испит: најпре да надомести изостанак повређеног Данила Пантића, а онда и допринесе бољој игри Партизана. Небројено пута смисленијој кад би се на терену нашао Саша Илић. Имајући у виду да је на прагу 41. године живота и да се откако је Мирковић постао тренер на терену нашао само једном (у куп утакмици са Колубаром), легендарни капитен можда није прва опција, међутим… Нужда закон мења. А Илић је колико само пута прошле сезоне спасавао бодове црно-белима. Чак и са бременом прошлости, јер кад неко зна фудбала, какве везе шта му пише у крштеници…

Извор: моззартспорт

ФОТО: Стар Спорт / МН Пресс

Коментари / 0

Оставите коментар