Analiza: Partizanove opcije bez Pantića...

Sve zavisi od Jankovića, nova šansa Kosoviću ili aktiviranje Ilića? Da li je Nikolić rešenje? Kako bi mogao da izgleda tim crno-belih do kraja prvog kruga prvenstva. . .

Fudbal 26.10.2018 | 21:40
Analiza: Partizanove opcije bez Pantića...
Protiv Voždovca u Humskoj, te na dva gostovanja, u Kuli i u Zemunu, nije se zatresla mreža – ponajviše zahvaljujući Vladimiru Stojkoviću – što ukazuje da Partizan može da igra koliko-toliko kvalitetnu odbranu, a šta može da uradi napred u susretima sa Napretkom i Čukaričkim, možda i Vojvodinom, zavisi od kompozicije tima koji će pretrpeti neočekivane promene posle saznanja da je Danilo Pantić ispao iz stroja verovatno do kraja prvog kruga prvenstva.

Povreda zadnje lože,tokom durgog poluvremena susreta u Gornoj varoši, znači da će trener ZoranMirković najmanje dva, a ne bi bi bilo iznenađenje i sva tri naredna meča – neće moći da računa na mladog reprezentativca, što nameće pitanje ko će biti zadužen za kreaciju, stvaranje šansi, možda i realizaciju. Pogotovo što su pred crno-belima dueli sa ekipama koje su mu zadavale ogromne probleme u prethodnoj sezoni i ne bi bilo dobro za branioca Kupa Srbije da u borbi za titulu ispusti još koji bod. A već je devet iza Crvene zvezde…

Posledično, ostaje Marko Janković kao jedini pravi kreativac u prvih 11. Bar kad je reč o fudbalerima značajne minutaže u dosadašnjem toku prvenstva. Na pleća crnogorskog veziste pašće još veći deo odgovornosti u izgradnji akcija u narednih sedam do deset dana, bar dok se ne oporavi Pantić, pa bi vezni red – pod uslovom da struka ostane verna sve češćem korišćenju formacije sa dva špica – mogla da izgleda ovako:

Zdjelar, Kosović, Zakarić, Janković – Nikolić, Rikardo.

Problem u veznom redu pojačan je podsećanjem da su, osim Pantića, povređeni još Aleksandar Šćekić (30. oktobra skida tampone posle loma nosa, posle čega će se znati kad se vraća) i Zoran Tošić (za desetak dana mogao bi da bude u konkurenciji). To znači da će na mestu zadnjeg veznog izvesno novu priliku, posle samo jednog starta na poslednjih pet superligaških mečeva, dobiti Nebojša Kosović. Tad bi na krilnu poziciju, na kojoj često deluje popularni Dača, mogao napadač Nemanja Nikolić. Iako nije klasičan špic, nekadašnji napadač Spartaka se u pojedinim utakmicama izvlačio na bok, pa bi mogao opet da promeni poziciju, jer je polivalentan igrač, a u tom slučaju Partizan bi ispred već standardne odbrane igrao na sledeći način: Zdjelar, Kosović – Zakarić, Janković, Nikolić.

U oba slučaja, fudbaleri bi bili isti, ali formacija drugačija, pa bi Mirković mogao da bira između 4-4-2 i 4-2-3-1, s tim da je oba puta Rikardo Gomeš siguran u špicu. Pitanje je samo da li će imati saradnika u liku Nemanje Nikolića ili ne. U drugoj opciji bi Nikolić mogao i na klupu, kako bi struka imala opciju više ako prvom napadaču ne ide, pa da može da promeni nešto tokom utakmice. Ko onda u vezu, na mesto krila? Đorđe Ivanović, možda mladići Armin Đerlek ili Jovan Kokir?

Kogod da zaigra, čeka ga ozbiljan ispit: najpre da nadomesti izostanak povređenog Danila Pantića, a onda i doprinese boljoj igri Partizana. Nebrojeno puta smislenijoj kad bi se na terenu našao Saša Ilić. Imajući u vidu da je na pragu 41. godine života i da se otkako je Mirković postao trener na terenu našao samo jednom (u kup utakmici sa Kolubarom), legendarni kapiten možda nije prva opcija, međutim… Nužda zakon menja. A Ilić je koliko samo puta prošle sezone spasavao bodove crno-belima. Čak i sa bremenom prošlosti, jer kad neko zna fudbala, kakve veze šta mu piše u krštenici…

Izvor: mozzartsport

FOTO: Star Sport / MN Press

Komentari / 0

Ostavite komentar