Рано јутрос тресла се Грчка

Снажан земљотрес, јачине најмање 6,4 степена, погодио је рано јутрос подручје јужно од грчког острва Закинтоса, а за сада нема података о причињеној штети и евентуалним жртвама.  Три особе су пребачене у болницу, а издато је упозорење на цунами, јавља Ројтерс.

Свијет 26.10.2018 | 08:33
Рано јутрос тресла се Грчка
Грчки Завод за геодинамику саопштио је да је потрес јачине 6,4 степена, који је регистрован у 01.54 сати по локалном времену, погодио област око 50 километара јужно од Закинтоса, након чега је уследио низ умерених накнадних потреса.

И Амерички геолошки завод (УСГС) и Европско-медитерански сеизмолошки центар (ЕМСЦ) проценили су јачину земљотреса на 6,8 степени.

Потрес се осетио и у Грчкој, па чак и у Италији, Малти, Албанији и Либији.
 
Епицентар је регистрован у Јонском мору, око 130 километара југозападно од Патраса на Пеолопонезу, свега 14 километара испод морског дна, наводи УСГС.

Земљотрес се нарочито осетио на Закинтосу, где је потом накратко нестала струја.

Званичник ватрогасне бригаде у Атини саопштио је да, за сада, нема података о штети нити евентуалним жртвама.

Међутим, портпарол грчке службе цивилне заштите рекао је британској агенцији да су три особе пребачене у болницу, од којих су две лакше повређене.

Локални новински сајтови наводе да је оштећен манастир из 15. века у области Строфадес на Закинтосу.

Лакша оштећења претрпела је и лука Закинтос, у близини епицентра.

"Нисмо били у контакту с локалним властима па не знамо где су тачно оштећења", рекао је портпарол Спирос Георгију, додавши да су напори фокусирани на села са старим грађевинама.

Италијански лист "Месађеро" на свом сајту наводи да се земљотрес осетио и у јужној Италији, стотинама километара пд епицентра.
 
Ватрогасци на Сицилији, у Калабрији и Пуљи примили су хиљаде телефонских позива како би пружили информације о потресу.

Очевидац из Катастарија у Грчкој, 36 километара од епицентра, написао је на сајту ЕМСЦ да је потрес био снажан и да су предмети падали са полица.

Грчка лежи на двема тектонским плочама и подложна је земљотресима, подсећа Ројтерс.

(Блиц)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

иде на Боље

27.10.2018 13:03

Нека Је

ОДГОВОРИТЕ