Rano jutros tresla se Grčka

Snažan zemljotres, jačine najmanje 6,4 stepena, pogodio je rano jutros područje južno od grčkog ostrva Zakintosa, a za sada nema podataka o pričinjenoj šteti i eventualnim žrtvama.  Tri osobe su prebačene u bolnicu, a izdato je upozorenje na cunami, javlja Rojters.

Svijet 26.10.2018 | 08:33
Rano jutros tresla se Grčka
Grčki Zavod za geodinamiku saopštio je da je potres jačine 6,4 stepena, koji je registrovan u 01.54 sati po lokalnom vremenu, pogodio oblast oko 50 kilometara južno od Zakintosa, nakon čega je usledio niz umerenih naknadnih potresa.

I Američki geološki zavod (USGS) i Evropsko-mediteranski seizmološki centar (EMSC) procenili su jačinu zemljotresa na 6,8 stepeni.

Potres se osetio i u Grčkoj, pa čak i u Italiji, Malti, Albaniji i Libiji.
 
Epicentar je registrovan u Jonskom moru, oko 130 kilometara jugozapadno od Patrasa na Peoloponezu, svega 14 kilometara ispod morskog dna, navodi USGS.

Zemljotres se naročito osetio na Zakintosu, gde je potom nakratko nestala struja.

Zvaničnik vatrogasne brigade u Atini saopštio je da, za sada, nema podataka o šteti niti eventualnim žrtvama.

Međutim, portparol grčke službe civilne zaštite rekao je britanskoj agenciji da su tri osobe prebačene u bolnicu, od kojih su dve lakše povređene.

Lokalni novinski sajtovi navode da je oštećen manastir iz 15. veka u oblasti Strofades na Zakintosu.

Lakša oštećenja pretrpela je i luka Zakintos, u blizini epicentra.

"Nismo bili u kontaktu s lokalnim vlastima pa ne znamo gde su tačno oštećenja", rekao je portparol Spiros Georgiju, dodavši da su napori fokusirani na sela sa starim građevinama.

Italijanski list "Mesađero" na svom sajtu navodi da se zemljotres osetio i u južnoj Italiji, stotinama kilometara pd epicentra.
 
Vatrogasci na Siciliji, u Kalabriji i Pulji primili su hiljade telefonskih poziva kako bi pružili informacije o potresu.

Očevidac iz Katastarija u Grčkoj, 36 kilometara od epicentra, napisao je na sajtu EMSC da je potres bio snažan i da su predmeti padali sa polica.

Grčka leži na dvema tektonskim pločama i podložna je zemljotresima, podseća Rojters.

(Blic)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

ide na Bolje

27.10.2018 13:03

Neka Je

ODGOVORITE