Захтјеви за ново бројање гласова

Централна изборна комисија БиХ суочена је са бројним захтјевима за поновно бројање гласачких листића по различитим основама.

Република Српска 25.10.2018 | 19:32
Захтјеви за ново бројање гласова
Захтјев за пребројавање свих гласачких листића на 2.240 бирачких мјеста у Републици Српској за изборни ниво предсједник Републике Српске упутила је Српска демократска странка. Исто су данас учинили и из ПДП-а, а ново пребројавање свих неважећих листића тражиће и Коалиција „Под лупом“.

На општим изборима у БиХ дошло је до прекрајања стварне изборне воље грађана, што је могло утицати на укупне резултате избора – наводи се у допису који је Српска демократска странка послала на адресу Централне изборне комисије БиХ.

Из СДС-а истичу да се то посебно односи на резултате гласања за ниво предсједника Републике Српске, односно на резултате кандидата Савеза за побједу Вукоте Говедарице.

Истичу да су утврђене бројне неправилности које су утицале на коначни резултат избора:

- велики број неважећих листића за ниво предсједника Републике Српске, који је далеко већи од разлике између два кандидата која су добила највише гласова на изборима;

- постојање велике неусаглашености између записника о раду бирачких одбора и резултата који су уписани у њима и стварних резултата на важећим гласачким листићима;

- бројни примјери изборне крађе;

- постојање неусаглашености између броја оних који су гласали и својим потписом то потврдили на изводу из бирачког списка и броја искориштених гласачких листића;

- пријетњи које су изречене у кампањи;

- директне и индиректне куповине гласова на бирачким мјестима у Републици Српској.

И у Партији демократског прогреса не крију незадовољство изборним процесом. Они су Централној изборној комисији предали захтјев за поновно бројање гласова на око стотињак гласачких мјеста, за све нивое власти.

„То је документовано низом конкретних примјера, низом примједби унешених у записник од стране овлашћених посматрача и чланова бирачких одбора који су учествовали у изборном процесу. 
Сматрамо да ће изборна комисија након разматрања усвојити наше примједбе и наложити поновно бројање гласачких листића на гласачким мјестима која смо ми навели у нашем захтјеву“, рекао је члан ПДП-а Перица Бундало.

Пола милиона неважећих листића или између 7-8% од укупног броја не уливају повјерење да је изборни процес био исправан.

Управо је то главни разлог због чега ново бројање неважећих гласачких листића за избор чланова Предсједништва БИХ траже и из Коалиције „Под лупом“. Поред празних и неискориштених гласачких листића и оних које су неважећим учинили бирачи из ове коалиције сматрају да постоји и трећа врста неважећих листића и траже од ЦИК-а да се на те листиће обрати посебна пажња.

„То су они гласачки листићи гдје је неко од несавјесних чланова Бирачких одбора давао крстић и тиме га учинио неважећим. Ми из тих разлога то тражимо. С друге стране направили смо анализу. Нашли смо негдје 559 бирачких мјеста гдје је проценат неважећих гласачких листића изнад 9%. Значи изнад оног што Центална изборна комисија каже да је нормално.“, рекао је предсједник Стратешког одбора коалиције „Под лупом“ и бивши предсједник ЦИК-а БиХ Вехид Шехић.

Међу многобројним захтјевима и жалбама које се ових дана упућују Централној изборној комисији, упозорење је данас послала и Социјалдемократска партија БиХ. Из ове странке обавјештавају јавност да ће, због могуће незаконите прерасподјеле компензацијских мандата у Представничком дому Парламента Федерације БиХ, од стране ЦИК БиХ поднијети кривичне пријаве против свих чланова ове институције.



БН ТВ

Коментари / 38

Оставите коментар
Name

Младен!

25.10.2018 17:36

Како вам више не досади једна те иста прича. Избори су завршени, резултати објављени, окрените се будућности! Само млатите празну сламу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ МЛАДЕН

25.10.2018 18:02

СТА ЈЕ ЛОПОВИ? СВЕ ЗИВО СТЕ ПОКРАЛИ И САД БИ ДА СВЕ ТАКО ЛАКО ПРОДЈЕ. ПРОКЛЕТИ БИЛИ, ЗНАТЕ ЛИ ИСТА ПОСТЕНО УРАДИТ, СВЕ ВАМ ЈЕ ЗАСНОВАНО НА ЛАЗИ И ПРЕВАРИ. НОВИ ИЗБОРИ ИЛИ УЛИЦА. ТИ МОРА ДА СИ СЕ НЕГДЈЕ УХЉЕБИО И ЦРПИС ОВУ ЈАДНУ ЗЕМЉУ. ПРОКЛЕТНИЦИ ОДАКЛЕ ВАС ДЈАВО СТВОРИ.

Name

Ђоле

25.10.2018 18:19

колико ја знам главно мисљење о изборима изнијеце ЦИК 7 новембра.видицемо шта ће уважити од приговора

Name

Родни Тротет

25.10.2018 19:41

Мислим да је ово перацина оред мањином која је гласала за опозицију као ето бирили смо се и побјефили али зли вук неце да нам дадне медаљу , ово је супља и они које сте оревели зедне ореко виде увидају вас трик како доцу до плата од 5000 КМ нпр Бореновиц и Црнадак бинго Вукота сипак а бигами и Пандуревицка неком јаре и паре а неком сипак.

Name

Младјо

25.10.2018 19:52

Неце то овај пут ици тако као до сада. Ако сте цисти засто пјените на саму помисао пребројавања. Ако сте цисти, пребројавање це само потврдити да сте побједници и нема логике да пјените. Бице да је пјена због НЕЦЕГА другог!!!

Name

Мк

25.10.2018 19:53

МА НИЈЕ МЛАДЕН ПОКРО ЈАДАН ШТА ОНИ ЗНАЈУ ПОКРАСТИ ЗА КРАЂУ ИМ ЈЕ МИЛЕ ЗАДУЖЕН ПА ИМ БАЦИ МАЛО МИЛОСТИЊЕ ДА ИМАЈУ ЗА МАЛБОРО И ВИСКИ КЛОШАРЧИЦИ ШТА ЋЕ ОНИ ЈАДНИ НИ ШКОЛЕ НИ ПАМЕТИ КАКО ДОДИК КАЖЕ БИТНО ДА СУ У СИСТЕМУ.ТЕ БЕЗМОЗГАШЕ ТРЕБА ЖАЛИТИ КАКО ЉУДИ КАЖУ НИТ ЈЕ..ТИ НИТ КУЋИ ВОДИТИ.

Name

Мк

25.10.2018 19:55

НЕЋЕ УВАЖИТИ НИШТА ОНДА БИ ПЕТРИЧ МОРАО ВРАТИТИ СНСД ПАРЕ ШТО ЈЕ УЗЕО А ОН НЕ ВОЛИ ВРАЋАТИ ТО СВИ ЗНАЈУ КОЈИМА ЈЕ УЗИМАО .

Name

ре Младен

25.10.2018 20:09

У чему ти видиш будућност?

Name

???

26.10.2018 04:14

Па није Петрић Бог! Ваљда и изнад њега постоји, нека, виша сила?!

Name

ЗА ЂОЛА

26.10.2018 06:01

ШТА ЋЕ ЦИК УРАДИТИ 7 НОВЕМБРА Е НИШТА ЗАТО ШТО ЈЕ ОН ГЛАВНИ У СВЕМУ ОВОМЕ, ДА НИЈЕ ДОЗВОЛИО БИХ ПОНОВНО БРОЈАЊЕ ЛИСТИЋА ПА ДА СЕ ОНДА ВИДИ ПРАВО СТАЊЕ А ПОШТО СУ И ОНИ ПРАВИ АКТЕРИ У СВЕМУ ОВОМЕ НАРАВНО ДА НЕ СМИЈУ УРАДИТИ НИШТА.

Name

Тужно

25.10.2018 17:47

Оно кад Александра Пандуревић разбија СДС по ко зна који пут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта рећи

25.10.2018 18:31

Е господе Боже, стварно.

Name

ја и само ја

25.10.2018 19:56

А зашто сам се окомила на Зворник?

Name

ЦиК је обавио никакав посао!

25.10.2018 17:48

Нема смисла "брцкати" по смецу, мислим по бирацким папирима послије оваквог нефер-изборног процеса. Јефтиније је скоро спровести изборе поново према регуларним правилима за изборе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Судија

25.10.2018 21:24

КОМПЛЕТНУ ЦИК ТРЕБА СТРПАТИ У ЗАТВОР

Name

Слободни зидарски помоћник

25.10.2018 17:54

Изборни закон не познаје никакве дописе ЦИК-у.Познаје приговоре али приговори се морају да односе на конкретна бирачка мјеста и на конкретне нерегуларнсоти које су могле да утичу на резултат избора,Свака нерегуларност не утиче на резулат избора. Допис СДС је ништа друго до политички памфлет који ЦИК нече ни разматрати јер и није правно ваљан документ . Додик и Жељка су вас састругали То сви знају и то не може промијенити.Може за 4 године а за 4 године али ко жив ко мртав за 4 године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рак Самац

25.10.2018 18:53

то јесте све тако, али ваљда странке имају правнике који то знају, па такве основане приговоре и подносе. Ово је допис који и није намјењен ЦИК-у, него грађанима. Нпр. на неком гласачком мјесту гласли смо моја цијела породица и ја за неког кандидата који је по пребројавању добио нула гласова. Јели то основан приговор ? Да су листици скенирани тога неби било и резултати би били дијаметрално супротни.

Name

Слободни зидарски помоћник

25.10.2018 20:59

Видиш да су допис упутили ЦиК-у са захјтевом за поновно пребројавање гласова.ПДП је бар поднио приговоре за наводно 100 бирачких мјеста гдје су њихови чланови бирачких одбора и посматрачи како кажу имали примједбе на записник.ЦиК може да разматра само те конкретне приговоре не и причам ти причу какав је овај допис СДСа.А и ти приговори ПДП су навјероватније неосновани у погледу могућности да су те навнодне нергуларнсоти утицале на резултат.Да је неко поред толико посматрача и чланова бирачких одбора кривотворио резултате,чиста је глупост и израз неприхватања пораза.

Name

АБ

25.10.2018 21:08

сваки приговор је правно ваљан.

Name

размислите

25.10.2018 18:08

Видите ли ви људи да нас србе притишћу са свих страна, треба нам сад много више памети него иначе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јана

25.10.2018 20:09

О каквој ти памети ,113% Пејино, онај Бурло са папиром.

Name

Линуx

25.10.2018 18:19

Опозиција треба да тражи поновно бројање гласова за све нивое власти. Сви смо свједоци да су избори одржани у потпуно нерегуларним условима. Предсједник РС отворено пријети радницима, пензионерима и докторима, директори јавних и приватних предузећа која послују са државом тјерају раднике да гласају зс СНСД, гласови се отворено купују чак и пред бирачким мјестима, корумпирани бирачки одбори дописују или прецртавају кандидате, праве листиће невсжећим, бирачи тобоже чекају у редовима да би убацили празан листић итд. Права спрдачина. О коришћењу јавних ресурса у сврху кампање да не говпримо. Не може РТРС коју плаћају присталице и позиције и опозиције да велича једну, а блати другу. Зато, господо из опозиције, најприје поновно бројање које ће свашта показати, а онда нови избори по новим правилима. Ако вам је стало само да увалите д... у посланичку фотељу, онда ништа. Бар ћемо знати на чему смо и онда код маме Меркел.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АНЕСТЕЗИОЛОГ

25.10.2018 19:44

Није предвидено законом да се приговори подносе накнадно и непревизно од стране политицких партија стога ово је само по пароли да се власи не досјете јефтин маневар политицких дилетаната 8ли ти опозиције у функцији обезбиједења јос 4 године високих плата ПДПовим главесинама.

Name

Реалан

25.10.2018 19:50

Нормално да их је цовек упозораво да не раде себи оо глави да им се неврати 2005. Али народ ипак памти осим ови који мрзе и сами себе.

Name

ЦАРЕВИ

25.10.2018 18:20

мозете бројати 1000пута и нове изборе ако хоцете али народ вас цита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

децко

25.10.2018 18:30

готово је, "скупсктина је распустата" ко је гласао гласао -ваља јос 4 године трпјети идиоте на власти! и тако оде зивот! народ је стока

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фарма Бикова

25.10.2018 19:08

Поредити народ са Стоком,мислим да нема никаквог смисла,у Стоку спадају многе племените зивотиње од којих тај исти народ има висеструку корист,док Стока од тога нема ниста,јос плати главом.

Name

јана

25.10.2018 19:52

Још Баја на пијацу са савјетником Кустурицом- стока појефтинила, папци упола цјене.

Name

дрзава_за_пробране

25.10.2018 18:52

редови пред амбасадама...Па власт то подрзава. Следеце изборе неце морати покрасти, добице их регуларно. Ови сто одлазе нису милокрадови гласаци...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фацк Тхе Изборе

25.10.2018 19:00

И вама који гласате цудо када 50% бираца не изалазе на изборе,па нормалини људи,неце да их нико прави будалама.Ових 50% су једина свијетла тацка у овоме географском појму.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лабуд

25.10.2018 19:11

Изборе треба поништити јер су покрадени то птице на грани знају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

25.10.2018 19:14

ПОНИСТЕЊЕ.ЛАЗНИ.ИЗБОРА.И.ОБАВЕЗНО.ПОНОВИТ.ТО.НАРОД.ТРАЗИ.ДЕЦЕТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лопурде ..

25.10.2018 19:49

би да наставе растакање Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

доста бре

25.10.2018 20:51

Кад није помогао скуп Правда за Давида 2 дана уочи избора и уочи изборне ћутње, боље је да опозиција почн чистити своје редове...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ангy

26.10.2018 04:34

Ови избори су били све осим народне воље,али опет несто су добро донијели барем су се показала права лица политицара коме је заиста стало до народа а коме до столице(назалост врло мало оних којима је стало до бољитка у дрзави).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поновно бројање

26.10.2018 05:13

Поновно бројање не мозе разоткрити ”регуларне” гласове који су купљени или изнудјени пријетњама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

26.10.2018 06:44

ЦИК одбио све захтјеве за поновно бројање! Цврц Милојка!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Марко

26.10.2018 14:47

И сад си ти због тога сретан. А то сто као посљедица тога да цик не зели да удје у ризик посла у коме би и они добрим дијелом били демаскирани и сто због свега на ста се приговара постоји могуцност да буду немири у цијелој БиХ могло би бас да буде не Цврц, него Трт Милојка. Јос кад се томе дода да су неке насе институције поред цињенице да су одговорне због висемјесецних протеста у Б. Луци и даље недодирљиве умјесто да су провјетрене, а смјењује се тамо неки министар Дане Малесевиц који руку на срце теско да је и за ста крив, осим сто је мозда у критицним моментима по неке мислио својом главом. Тога ради неби требали да унапријед исказујемо радост за несто за ста јос увјек незнамо како це се заврсити?