Прича: Фабрика за голове!

Нови тренер Милионера Лусијан Фавр и његов фантастични млади тим опасно прете да засене чувену генерацију Јиргена Клопа и фудбал који су многи волели почетком ове деценије. С разлогом. . .

Фудбал 26.10.2018 | 23:35
Прича: Фабрика за голове!
Голови, супер-џокер, најбољи асистент, убитачни капитен... Нападачки фудбал Борусије из Дортмунда из дана у дан привлачи све више пажње оних правих и искрених љубитеља фудбала. Синоћ нова голгетерска експлозија жуто-црне "фабрике голова" и најубедљивији пораз Дијега Симеонеа у историји од чак 4:0.

Довољно да већ сада кажемо да нови тренер Швајцарац Лусијан Фавр опасно прети да засени чак и Јиргена Клопа, који и даље ужива божански статус на Вестфалену због свега што је урадио за овај клуб. Јер, од ове нове Борусије просто застаје дах, а бројке које сведоче о потпуној доминацији овог младог тима просто морају да вас натерају да их испратите у наставку сезоне.  

А у чему је тајна, снага и квалитет ове нове (младе) Борусије? Пробаћемо да одгонетнемо у следећим редовима.

ГОЛ РЕКОРДЕРИ

Борусија је у Бундеслиги убитачна као никада раније у својој историји. У првих осам утакмица Фаврова екипа је постигла 27 голова. Приде, Дортмунд је већ надмашио лични рекорд из сезоне 1994/95. када је постигао 25 голова. Оно што посебно краси ову генерацију је невероватан податак - чак 14 различитих фудбалера уписало се у стрелце. Такође, десет пута голове су двали џокери с клупе и то је нешто што се никада раније није десило у историји Бундеслиге. Посебно импресивно: у победи над Аугзбургом од 4:3 пре неколико недеља све голове су постигле резерве.  

ЏОКЕР и ПРВИ СТРЕЛАЦ

Пако Алкасер (24) због повреде мишића синоћ није ни играо против Јорганџија, али његов изостанак се није ни осетио. Шпанац који је током августа стигао из Барселоне и брзо се испоставио као топ појачање. Већ је постигао седам голова за свој нови клуб, од којих шест као резерва с клупе. Посебно је задивљујуће како је Алкасеру потребно само мало времена на терену за сваки погодак. Прошлог викенда против Штутгарта пртовео је само полувреме на терену, али се уписао у стрелце. Никада ниједан играч у историји Бундеслиге није био ефикасан као он - Алкасер даје гол на сваких 18 минута!

КАПИТЕН НИКАД БОЉИ

Само његов саиграч Пако Алкасер, затим наш Лука Јовић (по седам голова) и Ондреј Дуда (Херта, шест) имају више погодака од новог капитена Борусије из Дортмунда (пет). Марко Ројс је водећи стрелац од свих стартера Борусије. Сада већ искусни 29-годишњи офанзивац до сада је био заслужан за девет голова и то му је најбољи старт у каријери. Претходни пут приближно добар је биоу сезони 2013/14. када је учествовао у седам. Приде, Ројс је најчешће шутирао у гол ривала од свих играча Борусије (15), што му је донело специјалну награду - фудбалера месеца септембра у Бундеслиги.

НЕУХВАТЉИВИ ЕНГЛЕЗ

Хитроногог Енглеза који у спринту развије готово 35 км/х немогуће је зауставити. Чак ни гранитна одбрана Атлетика ништа није могла синоћ када је бивши омладинац Манчестер Ситија имао лопту у ногама и постигао погодак за 3:0. Када је 18-годишњи нападач на терену, Борусија је изузетно опасна. Санчо (18) је у првих осам утакмица уписао чак шест асистенција и два гола у Бундеслиги, а у односу голова и асистенција испред њега су само два фудбалера - Себастијан Але (Ајнтрахт) и саиграч Марко Ројс.

ФАВРОВО ОТКРИЋЕ ГОДИНЕ

Овог лета Данац леденог погледа Јакоб Брун Ларсен (20) се вратио са позајмице из Штутгарта. Иако тај стаж међу Швабама није испао онакав како се очекивало између осталог и јер му је некадашњи тренер из подмлатка Дортмунда Ханес Волф убрзо смењен, изгледа да је дошло до потпуног оживљавања каријере под вођством Лусијана Фавра. На пет наступа у Бундеслиги - два гола и асистенција, у Лиги шампиона два пута стартер и стрелац за победу против Монака. Одличан старт.

НОВИ ПИШЧЕК

Ни овај стари на десном беку још није за бацање иако је зашао у позне фудбалске године, али ако је Пољак био главно обележје ере Јиргена Клопа, онда ће еру Лусијана Фавра сигурно обележити Ашраф Хакими. Мароканац од само 19 година стигао је летос из Реала на двогдишњу позајмицу. Слично као и Дани Карвахал у Леверкузену пре неколико сезона и Хакими је решио да минутажу и утакмице потражи у Бундеслиги која је душу дала за младе играче. Синоћ, чак три асистенције у гажењу Атлетико Мадрида, а последњих недеља укупно пет уз један бундеслигашки гол. Понављамо, тек му је 19 година...

Оно што је посебно импозантно у целој причи око Борусије су бројке. Монструозне за поимање модерног фудбала.

На пример, у Лиги шампиона БВБ је је имао као сада три победе на старту сезоне само два пута раније, и то у сезони 1996/97. када су постали шампиони Европе под Отмаром Хицфелдом и 2014/15. под Јиргеном Клопом.

Борусија је у серији од 12 утакмица без пораза (шест везаних победа) чиме је изједначила рекорд под вођством Томаса Тухела из пролећа 2016. Такође, код куће су Милионери незаустављиви, шест утакмица и свих шест победа уз гол-разлику 25:5. Приде, на свакој утакмици минимум по три постигнута гола.

Наравно да је Борусија фабрика за голове, уосталом, погледајте само последњих шест резултата - 7:0, 4:2, 3:0, 4:3, 4:0 и 4:0.

И на крају, посебан омаж човеку без којег све ово не би било могуће. Лусијен Фавр је искусно бундеслигашко име, човек који је сјајно водио Херту и Менхнегладбах, пре него што се опробао и у Ници, али никада није овако очигледно привлачио пажњу лепим и ефикасним фудбалом.

Швајцарац, као што рекосмо, озбиљно прети да надмаши све што је Јирген Клоп постигао на Вестфалену, а већ сада можемо рећи да је и успео у томе. Јер, тешко да од његове Борусије у овом тренутку има фудбалски атрактивнијег тима за гледање у Европи.



Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар