Priča: Fabrika za golove!

Novi trener Milionera Lusijan Favr i njegov fantastični mladi tim opasno prete da zasene čuvenu generaciju Jirgena Klopa i fudbal koji su mnogi voleli početkom ove decenije. S razlogom. . .

Fudbal 26.10.2018 | 23:35
Priča: Fabrika za golove!
Golovi, super-džoker, najbolji asistent, ubitačni kapiten... Napadački fudbal Borusije iz Dortmunda iz dana u dan privlači sve više pažnje onih pravih i iskrenih ljubitelja fudbala. Sinoć nova golgeterska eksplozija žuto-crne "fabrike golova" i najubedljiviji poraz Dijega Simeonea u istoriji od čak 4:0.

Dovoljno da već sada kažemo da novi trener Švajcarac Lusijan Favr opasno preti da zaseni čak i Jirgena Klopa, koji i dalje uživa božanski status na Vestfalenu zbog svega što je uradio za ovaj klub. Jer, od ove nove Borusije prosto zastaje dah, a brojke koje svedoče o potpunoj dominaciji ovog mladog tima prosto moraju da vas nateraju da ih ispratite u nastavku sezone.  

A u čemu je tajna, snaga i kvalitet ove nove (mlade) Borusije? Probaćemo da odgonetnemo u sledećim redovima.

GOL REKORDERI

Borusija je u Bundesligi ubitačna kao nikada ranije u svojoj istoriji. U prvih osam utakmica Favrova ekipa je postigla 27 golova. Pride, Dortmund je već nadmašio lični rekord iz sezone 1994/95. kada je postigao 25 golova. Ono što posebno krasi ovu generaciju je neverovatan podatak - čak 14 različitih fudbalera upisalo se u strelce. Takođe, deset puta golove su dvali džokeri s klupe i to je nešto što se nikada ranije nije desilo u istoriji Bundeslige. Posebno impresivno: u pobedi nad Augzburgom od 4:3 pre nekoliko nedelja sve golove su postigle rezerve.  

DŽOKER i PRVI STRELAC

Pako Alkaser (24) zbog povrede mišića sinoć nije ni igrao protiv Jorgandžija, ali njegov izostanak se nije ni osetio. Španac koji je tokom avgusta stigao iz Barselone i brzo se ispostavio kao top pojačanje. Već je postigao sedam golova za svoj novi klub, od kojih šest kao rezerva s klupe. Posebno je zadivljujuće kako je Alkaseru potrebno samo malo vremena na terenu za svaki pogodak. Prošlog vikenda protiv Štutgarta prtoveo je samo poluvreme na terenu, ali se upisao u strelce. Nikada nijedan igrač u istoriji Bundeslige nije bio efikasan kao on - Alkaser daje gol na svakih 18 minuta!

KAPITEN NIKAD BOLJI

Samo njegov saigrač Pako Alkaser, zatim naš Luka Jović (po sedam golova) i Ondrej Duda (Herta, šest) imaju više pogodaka od novog kapitena Borusije iz Dortmunda (pet). Marko Rojs je vodeći strelac od svih startera Borusije. Sada već iskusni 29-godišnji ofanzivac do sada je bio zaslužan za devet golova i to mu je najbolji start u karijeri. Prethodni put približno dobar je biou sezoni 2013/14. kada je učestvovao u sedam. Pride, Rojs je najčešće šutirao u gol rivala od svih igrača Borusije (15), što mu je donelo specijalnu nagradu - fudbalera meseca septembra u Bundesligi.

NEUHVATLJIVI ENGLEZ

Hitronogog Engleza koji u sprintu razvije gotovo 35 km/h nemoguće je zaustaviti. Čak ni granitna odbrana Atletika ništa nije mogla sinoć kada je bivši omladinac Mančester Sitija imao loptu u nogama i postigao pogodak za 3:0. Kada je 18-godišnji napadač na terenu, Borusija je izuzetno opasna. Sančo (18) je u prvih osam utakmica upisao čak šest asistencija i dva gola u Bundesligi, a u odnosu golova i asistencija ispred njega su samo dva fudbalera - Sebastijan Ale (Ajntraht) i saigrač Marko Rojs.

FAVROVO OTKRIĆE GODINE

Ovog leta Danac ledenog pogleda Jakob Brun Larsen (20) se vratio sa pozajmice iz Štutgarta. Iako taj staž među Švabama nije ispao onakav kako se očekivalo između ostalog i jer mu je nekadašnji trener iz podmlatka Dortmunda Hanes Volf ubrzo smenjen, izgleda da je došlo do potpunog oživljavanja karijere pod vođstvom Lusijana Favra. Na pet nastupa u Bundesligi - dva gola i asistencija, u Ligi šampiona dva puta starter i strelac za pobedu protiv Monaka. Odličan start.

NOVI PIŠČEK

Ni ovaj stari na desnom beku još nije za bacanje iako je zašao u pozne fudbalske godine, ali ako je Poljak bio glavno obeležje ere Jirgena Klopa, onda će eru Lusijana Favra sigurno obeležiti Ašraf Hakimi. Marokanac od samo 19 godina stigao je letos iz Reala na dvogdišnju pozajmicu. Slično kao i Dani Karvahal u Leverkuzenu pre nekoliko sezona i Hakimi je rešio da minutažu i utakmice potraži u Bundesligi koja je dušu dala za mlade igrače. Sinoć, čak tri asistencije u gaženju Atletiko Madrida, a poslednjih nedelja ukupno pet uz jedan bundesligaški gol. Ponavljamo, tek mu je 19 godina...

Ono što je posebno impozantno u celoj priči oko Borusije su brojke. Monstruozne za poimanje modernog fudbala.

Na primer, u Ligi šampiona BVB je je imao kao sada tri pobede na startu sezone samo dva puta ranije, i to u sezoni 1996/97. kada su postali šampioni Evrope pod Otmarom Hicfeldom i 2014/15. pod Jirgenom Klopom.

Borusija je u seriji od 12 utakmica bez poraza (šest vezanih pobeda) čime je izjednačila rekord pod vođstvom Tomasa Tuhela iz proleća 2016. Takođe, kod kuće su Milioneri nezaustavljivi, šest utakmica i svih šest pobeda uz gol-razliku 25:5. Pride, na svakoj utakmici minimum po tri postignuta gola.

Naravno da je Borusija fabrika za golove, uostalom, pogledajte samo poslednjih šest rezultata - 7:0, 4:2, 3:0, 4:3, 4:0 i 4:0.

I na kraju, poseban omaž čoveku bez kojeg sve ovo ne bi bilo moguće. Lusijen Favr je iskusno bundesligaško ime, čovek koji je sjajno vodio Hertu i Menhnegladbah, pre nego što se oprobao i u Nici, ali nikada nije ovako očigledno privlačio pažnju lepim i efikasnim fudbalom.

Švajcarac, kao što rekosmo, ozbiljno preti da nadmaši sve što je Jirgen Klop postigao na Vestfalenu, a već sada možemo reći da je i uspeo u tome. Jer, teško da od njegove Borusije u ovom trenutku ima fudbalski atraktivnijeg tima za gledanje u Evropi.



Izvor: mozzartsport

Foto: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar