Датум који леди крв Бањалучанима

Прије 49 година Бањалуку погодио земљотрес који је град "сравнио са земљом".

Република Српска 25.10.2018 | 17:38
Датум који леди крв Бањалучанима
За два дана бит ће навршено 49 година од катастрофалног земљотреса који је погодио Бању Луку.

За само неколико секунди земљотрес јачине 6,6 степени Рихтерове скале (девет степени Меркалијеве скале) девастирао је град, подсјећају из Сеизмолошке службе Хидрометеоролошког завода РС.

Погинуло је 15 становника, а 1.117 је теже и лакше повријеђено. Материјална штета била је огромна. Потпуно је уништено 86.000 станова, 266 школских објеката, 152 објекта јавне управе и администрације, 146 културних објеката, 133 здравствена објекта...

Тај земљотрес је најјачи који је икада задесио територију Босне и Херцеговине. Његова посљедица је огромна материјална штета у Бањој Луци и петнаест околних крајишких општина.

Сеизмолози подсјећају да се дан прије разорног земљотреса догодио земљотрес јачине 5,6 степени Рихтерове скале.

Бањалучани ни слутили нису да је то само био увод у један веома тежак моменат и раздобље града.

Тадашње градско руководство донијело је одлуку да се наредни дан, 27. октобар, прогласи нерадним даном плашећи се јачег потреса. Одлука се показала исправном, јер је сљедећег јутра, 27. октобра 1969. године у 9 сати и 10 минута, Бању Луку погодио досад највећи земљотрес.

Данас, 49 година касније, на бањалучком Тргу Крајине, као нијеми свједок, налази се "криви сат" чије казаљке показују 9 сати 10 минута и 56 секунди - тачно вријеме тог страшног догађаја.

Послије тог земљотреса донесени су и убрзо ступили на снагу много строжи прописи у области сеизмичког пројектовања и грађења у Босни и Херцеговини.

Земљотрес, као природна појава, не убија, него убијају грађевине, односно објекти у којима живимо и радимо. Због тога, грађевински објекти требају бити пројектовани и грађени у складу са законском регулативом, јер у том случају земљотрес не би смио изазвати структурна оштећења, односно не би смјело доћи до рушења објеката у предвиђеном вијеку његове употребе, подсјећају из Сеизмолошке службе Хидрометеоролошког завода РС.



(Фена)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

сеизмолог

25.10.2018 16:15

Сада би се све куле Додикове срушиле, а то тло је трусно не треба се пуно тадржавати у БЛ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е је... ти знање

25.10.2018 17:04

Па друзе је.. те Миле пун ми је куфер прице о њему и њима имате ли ста паметније него стално о њему ј.. вас он

Name

Зоки

25.10.2018 16:27

Штета што је ДОДО и БИСЕРКА остали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеко

25.10.2018 16:45

Е ове зграде што их сад праве би се само посложиле као Лего коцкице,. Не дај боже!

ОДГОВОРИТЕ
Name

захваљујуци ,градонацелнику ,

25.10.2018 18:10

Зивку Бабицу ,који је ,прије ,великог ,,земљотреса 27.октобра ,забранио рад скола и радних организација избјегнута је јос веца зртва становниства .Тај ,Цовјек је потпуно заборављен ,а требао би да има споменик у граду Бања Луци ,требао би и бар потсхумно одликован ,али на залост није ,то ,евентуално одликовање требала би да прими његова кцерка Драгица коју сам познавао ,исла у електро сколу ,мислим да је заврсила факултет ,радила у Инцелу ,дуго година .П.С......поздрав ,Драгици ....механицар Здравко ,ма гдје се налазила ,....молим ,да се објави ...мада ,изгледа ,лицно,,а,и јесте тако.Другојације и не мозе да буде ,јер .....бар ,Цовјек ,без сјецања ........ста ,је .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

25.10.2018 20:19

Радојичићу таква ствар не би пала на памет. Да паче, он би чак наредио да се мора радити.

Name

Б.ЛУКА

25.10.2018 18:26

ТИХ ГОДИНА СУ БАЊАЛУЦАНИ ПОКАЗАЛИ СВИЈЕТУ КО СУ И СТА СУ. РАМЕ УЗ РАМЕ, СОЛИДАРИСАЛИ СУ СЕ СВИ ГРАДЈАНИ И ПРЕУЗЕЛИ ФУНКЦИЈЕ СПАСИТЕЉА. ОСУДЈЕНИ КРИМИНАЛЦИ СУ ИЗ ЗАТВОРА (ТУЊИЦЕ) ПУСТЕНИ СВОЈИМ ФАМИЛИЈАМА, ДА ПОМОГНУ У СПАСАВАЊУ, СТА СЕ ЈОС СПАСИТИ МОГЛО. И КАДА СУ НА СИГУРНА МЈЕСТА ОТПРАТИЛИ ЦЛАНОВЕ ЊИХОВИХ ПОРОДИЦА, ПОМАГАЛИ СУ ДРУГИМ ГРАДЈАНИМА, БИЛИ ЗА ТРИ ДАНА, САМАРИТИ И ХЕРОЈИ СВОГА ГРАДА У СВОМ ЗАТВОРСКОМ РУХУ. ДОЗИВЈЕЛИ СУ ОНО СТО НИКАДА ДО ТАДА НИСУ ИМАЛИ А ТО ЈЕ БИЛА ЗАХВАЛНОСТ И ПОСТОВАЊЕ ГРАДЈАНА У МУЦИ, КОЈИ СУ СА СВИМА ЊИМА ДИЈЕЛИЛИ СТО ИМ ЈЕ У ТИМ ТРЕНУТЦИМА ПРЕОСТАЛО. И НА КРАЈУ СУ СЕ СВИ ДО ЈЕДНОГ ДОБРОВОЉНО, ПОНОВО, ВРАТИЛИ У СВОЈЕ СТАРЕ ЗАТВОРСКЕ ЦЕЛИЈЕ, КАКО БИ СВОЈЕ КАЗНЕ ДО КРАЈА "ОДСЛУЗИЛИ." У ТОЈ ТРАГЕДИЈИ, У ТОМ ВРЕМЕНУ СУ И КРИМИНАЛЦИ БИЛИ САМО ЉУДИ ТОГ ЗЕМЉОТРЕСОМ СРАВЊЕНОГ ГРАДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

децко

25.10.2018 18:32

Дај Бозе јос један овакав!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хајдук

25.10.2018 23:03

Дај ,Бозе Пресвјетли ,Господару Васељене ,Зивота и Смрти ,дај ,Памети и Разума оном сто га изгуби не својом кривицом ,пак,казни Оне ,сто га уцинисе таквим .