Datum koji ledi krv Banjalučanima

Prije 49 godina Banjaluku pogodio zemljotres koji je grad "sravnio sa zemljom".

Republika Srpska 25.10.2018 | 17:38
Datum koji ledi krv Banjalučanima
Za dva dana bit će navršeno 49 godina od katastrofalnog zemljotresa koji je pogodio Banju Luku.

Za samo nekoliko sekundi zemljotres jačine 6,6 stepeni Rihterove skale (devet stepeni Merkalijeve skale) devastirao je grad, podsjećaju iz Seizmološke službe Hidrometeorološkog zavoda RS.

Poginulo je 15 stanovnika, a 1.117 je teže i lakše povrijeđeno. Materijalna šteta bila je ogromna. Potpuno je uništeno 86.000 stanova, 266 školskih objekata, 152 objekta javne uprave i administracije, 146 kulturnih objekata, 133 zdravstvena objekta...

Taj zemljotres je najjači koji je ikada zadesio teritoriju Bosne i Hercegovine. Njegova posljedica je ogromna materijalna šteta u Banjoj Luci i petnaest okolnih krajiških opština.

Seizmolozi podsjećaju da se dan prije razornog zemljotresa dogodio zemljotres jačine 5,6 stepeni Rihterove skale.

Banjalučani ni slutili nisu da je to samo bio uvod u jedan veoma težak momenat i razdoblje grada.

Tadašnje gradsko rukovodstvo donijelo je odluku da se naredni dan, 27. oktobar, proglasi neradnim danom plašeći se jačeg potresa. Odluka se pokazala ispravnom, jer je sljedećeg jutra, 27. oktobra 1969. godine u 9 sati i 10 minuta, Banju Luku pogodio dosad najveći zemljotres.

Danas, 49 godina kasnije, na banjalučkom Trgu Krajine, kao nijemi svjedok, nalazi se "krivi sat" čije kazaljke pokazuju 9 sati 10 minuta i 56 sekundi - tačno vrijeme tog strašnog događaja.

Poslije tog zemljotresa doneseni su i ubrzo stupili na snagu mnogo stroži propisi u oblasti seizmičkog projektovanja i građenja u Bosni i Hercegovini.

Zemljotres, kao prirodna pojava, ne ubija, nego ubijaju građevine, odnosno objekti u kojima živimo i radimo. Zbog toga, građevinski objekti trebaju biti projektovani i građeni u skladu sa zakonskom regulativom, jer u tom slučaju zemljotres ne bi smio izazvati strukturna oštećenja, odnosno ne bi smjelo doći do rušenja objekata u predviđenom vijeku njegove upotrebe, podsjećaju iz Seizmološke službe Hidrometeorološkog zavoda RS.



(Fena)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

seizmolog

25.10.2018 16:15

Sada bi se sve kule Dodikove srušile, a to tlo je trusno ne treba se puno tadržavati u BL.

ODGOVORITE
Name

E je... ti znanje

25.10.2018 17:04

Pa druze je.. te Mile pun mi je kufer price o njemu i njima imate li sta pametnije nego stalno o njemu j.. vas on

Name

Zoki

25.10.2018 16:27

Šteta što je DODO i BISERKA ostali.

ODGOVORITE
Name

Zeko

25.10.2018 16:45

E ove zgrade što ih sad prave bi se samo posložile kao Lego kockice,. Ne daj bože!

ODGOVORITE
Name

zahvaljujuci ,gradonacelniku ,

25.10.2018 18:10

Zivku Babicu ,koji je ,prije ,velikog ,,zemljotresa 27.oktobra ,zabranio rad skola i radnih organizacija izbjegnuta je jos veca zrtva stanovnistva .Taj ,Covjek je potpuno zaboravljen ,a trebao bi da ima spomenik u gradu Banja Luci ,trebao bi i bar potshumno odlikovan ,ali na zalost nije ,to ,eventualno odlikovanje trebala bi da primi njegova kcerka Dragica koju sam poznavao ,isla u elektro skolu ,mislim da je zavrsila fakultet ,radila u Incelu ,dugo godina .P.S......pozdrav ,Dragici ....mehanicar Zdravko ,ma gdje se nalazila ,....molim ,da se objavi ...mada ,izgleda ,licno,,a,i jeste tako.Drugojacije i ne moze da bude ,jer .....bar ,Covjek ,bez sjecanja ........sta ,je .

ODGOVORITE
Name

Skeptik

25.10.2018 20:19

Radojičiću takva stvar ne bi pala na pamet. Da pače, on bi čak naredio da se mora raditi.

Name

B.LUKA

25.10.2018 18:26

TIH GODINA SU BANJALUCANI POKAZALI SVIJETU KO SU I STA SU. RAME UZ RAME, SOLIDARISALI SU SE SVI GRADJANI I PREUZELI FUNKCIJE SPASITELJA. OSUDJENI KRIMINALCI SU IZ ZATVORA (TUNJICE) PUSTENI SVOJIM FAMILIJAMA, DA POMOGNU U SPASAVANJU, STA SE JOS SPASITI MOGLO. I KADA SU NA SIGURNA MJESTA OTPRATILI CLANOVE NJIHOVIH PORODICA, POMAGALI SU DRUGIM GRADJANIMA, BILI ZA TRI DANA, SAMARITI I HEROJI SVOGA GRADA U SVOM ZATVORSKOM RUHU. DOZIVJELI SU ONO STO NIKADA DO TADA NISU IMALI A TO JE BILA ZAHVALNOST I POSTOVANJE GRADJANA U MUCI, KOJI SU SA SVIMA NJIMA DIJELILI STO IM JE U TIM TRENUTCIMA PREOSTALO. I NA KRAJU SU SE SVI DO JEDNOG DOBROVOLJNO, PONOVO, VRATILI U SVOJE STARE ZATVORSKE CELIJE, KAKO BI SVOJE KAZNE DO KRAJA "ODSLUZILI." U TOJ TRAGEDIJI, U TOM VREMENU SU I KRIMINALCI BILI SAMO LJUDI TOG ZEMLJOTRESOM SRAVNJENOG GRADA.

ODGOVORITE
Name

decko

25.10.2018 18:32

Daj Boze jos jedan ovakav!

ODGOVORITE
Name

Hajduk

25.10.2018 23:03

Daj ,Boze Presvjetli ,Gospodaru Vaseljene ,Zivota i Smrti ,daj ,Pameti i Razuma onom sto ga izgubi ne svojom krivicom ,pak,kazni One ,sto ga ucinise takvim .