Слиједе тужбе и ново бројање

Социјалдемократска партија БиХ жели обавијестити јавност да ће, због могуће незаконите прерасподјеле компензацијских мандата у Представничком дому Парламента Федерације БиХ, од стране ЦИК БиХ, поднијети кривичне пријаве против свих чланова ове институције, наведено је у саопштењу за за јавност.

Босна и Херцеговина 25.10.2018 | 15:27
Слиједе тужбе и ново бројање
''Како би се задовољио Устав и Изборни закон БиХ, у Представнички дом Парламента ФБиХ из сваког конститутивног народа у сазив Парламента мора бити изабрано по четири посланика. Уколико се догоди да једног од конститутивних народа има мање од овог броја, ЦИК је дужан извршити попуну недостајућих мандата са компензацијских листи политичких странки које имају такве кандидате, а све у складу с Уставом ФБиХ и Изборним законом БиХ'', наводи СДП.

Странка додаје како након овогодишњих одржаних Општих избора ''постоји идентична ситуација као и након одржаних избора 2014. године, а то је да у овом Дому Парламента ФБиХ недостају изабрани посланици из реда српског народа''.

''Према нашим сазнањима, ЦИК БиХ планира накарадно и на своју руку, те, вјероватно, у суучесништву с владајућим политичким странкама урадити прерасподјелу мандата. Тако би недостајући мандати били попуњени с компензацијских листи странака, које на својим листама имају кандидате из реда српског народа. Тиме би се извршила замјена већ изабраних кандидата с недостајућим кандидатима из реда српског народа унутар листе те политичке странке.

То практично значи да би СДП изгубио мандате који му припадају и платио цијену своје мултиетничности, накарадним тумачењем Изборног закона од стране ЦИК-а БиХ'', наводи СДП.

Додају како је идентична ситуација била и 2014. године, када је ЦИК БиХ недостајуће мандате дијелио политичким субјектима који су имали најслабији количник и тако одузимали компензацијске мандате, а исте додјељивали политичким субјектима који су на својим компензацијским листама имали кандидате из реда српског народа.

''Уколико се ово догоди, СДП БиХ ће путем Апелацијског одјела Суда БиХ тражити дословно провођење Изборног закона и поднијети кривичне пријаве против свих службеника који су радили на припреми овакве одлуке, као и против свих чланова ЦИК-а, који овакву одлуку усвоје'', наводи се у саопштењу и додаје како је ''очигледно да је ЦИК БиХ под притиском владајућих странака из оба ентитета, јер би тумачењем из 2014. године, ове странке изгубиле мандате''.

''Ово је само наставак безочне пљачке на протеклим изборима, на коју је ЦИК БиХ зажмирио, а управо због тога ће СДП данас поднијети жалбу и захтјев за поновним бројањем гласова за све нивое власти'', каже се у саопштењу.

(Агенције)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

зоран

25.10.2018 13:34

Само ако се удрузите сви заједно цете моци скинути ту мафијаску багру и у РС и у ФБиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

поп

25.10.2018 13:45

Зоране, Права дијагноза за уклањање ПЛЕМЕНСКИХ ПОГЛАВИЦА из Бермудског троугла Сарајево-Бања Лука-Мостар.

Name

Мк

25.10.2018 14:01

ТАЧНО БАГРА ХОЋЕ 100Г ДА ВЛАДА И ЈЕДЕ КАВИЈАР.ШИПАК НИЈЕ НАРОД ВИШЕ ЛУД ЈЕР ГРБАЧА НАРОДА СЕ САВИЛА ДО ЗЕМЉЕ ОД ОВИХ ПАНТЉИЧАРА КОЈИМА НИКАДА ДОСТА.РУШИТИ ВЛАСТ И Р.С. И БИХ.РАТ СМО ПРЕЖИВЈЕЛИ АЛИ ОВЕ НАТО СИЛЕ НЕЋЕМО АКО ИХ СЕ УБРЗО НЕРЈЕШИМО.ЦИК ЈЕ ДОБРО ПЛАЋЕН ЗА ОВО ДОБРЕ ПАРЕ СУ ЛЕГЛЕ У НЕКИМ РЕСТОРАНИМА У КОФЕРУ.

Name

ре зоране

25.10.2018 14:32

наса застава је српска, ти своју ту крпу варта батерије немој овде разапињати. Слободно са таквим ставом унитарне босне УВАТИ СЕ НОГЕ. НИСТА НИСУ СРБИ ИЗГУБИЛИ БЕЗ ТЕБЕ

Name

сто

25.10.2018 14:29

то се тице РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ за изборе у федерацији. Овде некакви коментари типа русити сви заједно, МАЛО СУТРА дјецо моја па нисам ја и моји саборци ратово да ви балавите по Српској како хоцете. Васе тате дезертери вам нису рекле да јос нисмо заборавили њихово бјезање , према томе коме год се не свидја нека разгули вани и у федерацију, овде је српска рјец последња. Босне нејма, и то це вам нас представник у Сарајеву и доказати. Нас председник Додик Милорад. Свидјало вам се или не али такоје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мк

25.10.2018 14:51

ПА КАКО СЕ МИРИШ СА ТИМ ДА ТИ ДЕЗЕРТЕР ВЛАДА ДОК СИ ТИ БИО У РОВУ.НИСИ ТИ КАО НИ ДОДИК ВИДИО РАТА .ЈЕДИНО АКО СИ И ТИ ВОЈСЦИ ПРОДАВАО ЦИГАРЕ КО И ДОДИК ПО ДУПЛИМ ЦИЈЕНАМА .

Name

Озрен и возуца

25.10.2018 15:43

То пријатељу јасно гласно Јос смо фала богу зиви

Name

ПАЈО

25.10.2018 14:38

СДА И СНСД мисле дасу вјецни треба багру скинути са власти како добро владају оде сав народ бијели свијет нема добра у о вој земљи овоје приватна земља владају лопови а народ црнчи за њих зато се треба удружити народ рс и федерације и скинути ову багру са власти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стааааа

25.10.2018 18:11

Какво бројање..видите да су све покрали и подплатили..само поновити гласање и то у присуству нестранацких посматраца,а ове просле казнити а муљаторе у бајбокану па да видите да лоповлуку има краја.

ОДГОВОРИТЕ