Slijede tužbe i novo brojanje

Socijaldemokratska partija BiH želi obavijestiti javnost da će, zbog moguće nezakonite preraspodjele kompenzacijskih mandata u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, od strane CIK BiH, podnijeti krivične prijave protiv svih članova ove institucije, navedeno je u saopštenju za za javnost.

Bosna i Hercegovina 25.10.2018 | 15:27
Slijede tužbe i novo brojanje
''Kako bi se zadovoljio Ustav i Izborni zakon BiH, u Predstavnički dom Parlamenta FBiH iz svakog konstitutivnog naroda u saziv Parlamenta mora biti izabrano po četiri poslanika. Ukoliko se dogodi da jednog od konstitutivnih naroda ima manje od ovog broja, CIK je dužan izvršiti popunu nedostajućih mandata sa kompenzacijskih listi političkih stranki koje imaju takve kandidate, a sve u skladu s Ustavom FBiH i Izbornim zakonom BiH'', navodi SDP.

Stranka dodaje kako nakon ovogodišnjih održanih Opštih izbora ''postoji identična situacija kao i nakon održanih izbora 2014. godine, a to je da u ovom Domu Parlamenta FBiH nedostaju izabrani poslanici iz reda srpskog naroda''.

''Prema našim saznanjima, CIK BiH planira nakaradno i na svoju ruku, te, vjerovatno, u suučesništvu s vladajućim političkim strankama uraditi preraspodjelu mandata. Tako bi nedostajući mandati bili popunjeni s kompenzacijskih listi stranaka, koje na svojim listama imaju kandidate iz reda srpskog naroda. Time bi se izvršila zamjena već izabranih kandidata s nedostajućim kandidatima iz reda srpskog naroda unutar liste te političke stranke.

To praktično znači da bi SDP izgubio mandate koji mu pripadaju i platio cijenu svoje multietničnosti, nakaradnim tumačenjem Izbornog zakona od strane CIK-a BiH'', navodi SDP.

Dodaju kako je identična situacija bila i 2014. godine, kada je CIK BiH nedostajuće mandate dijelio političkim subjektima koji su imali najslabiji količnik i tako oduzimali kompenzacijske mandate, a iste dodjeljivali političkim subjektima koji su na svojim kompenzacijskim listama imali kandidate iz reda srpskog naroda.

''Ukoliko se ovo dogodi, SDP BiH će putem Apelacijskog odjela Suda BiH tražiti doslovno provođenje Izbornog zakona i podnijeti krivične prijave protiv svih službenika koji su radili na pripremi ovakve odluke, kao i protiv svih članova CIK-a, koji ovakvu odluku usvoje'', navodi se u saopštenju i dodaje kako je ''očigledno da je CIK BiH pod pritiskom vladajućih stranaka iz oba entiteta, jer bi tumačenjem iz 2014. godine, ove stranke izgubile mandate''.

''Ovo je samo nastavak bezočne pljačke na proteklim izborima, na koju je CIK BiH zažmirio, a upravo zbog toga će SDP danas podnijeti žalbu i zahtjev za ponovnim brojanjem glasova za sve nivoe vlasti'', kaže se u saopštenju.

(Agencije)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

zoran

25.10.2018 13:34

Samo ako se udruzite svi zajedno cete moci skinuti tu mafijasku bagru i u RS i u FBiH

ODGOVORITE
Name

pop

25.10.2018 13:45

Zorane, Prava dijagnoza za uklanjanje PLEMENSKIH POGLAVICA iz Bermudskog trougla Sarajevo-Banja Luka-Mostar.

Name

Mk

25.10.2018 14:01

TAČNO BAGRA HOĆE 100G DA VLADA I JEDE KAVIJAR.ŠIPAK NIJE NAROD VIŠE LUD JER GRBAČA NARODA SE SAVILA DO ZEMLJE OD OVIH PANTLJIČARA KOJIMA NIKADA DOSTA.RUŠITI VLAST I R.S. I BIH.RAT SMO PREŽIVJELI ALI OVE NATO SILE NEĆEMO AKO IH SE UBRZO NERJEŠIMO.CIK JE DOBRO PLAĆEN ZA OVO DOBRE PARE SU LEGLE U NEKIM RESTORANIMA U KOFERU.

Name

re zorane

25.10.2018 14:32

nasa zastava je srpska, ti svoju tu krpu varta baterije nemoj ovde razapinjati. Slobodno sa takvim stavom unitarne bosne UVATI SE NOGE. NISTA NISU SRBI IZGUBILI BEZ TEBE

Name

sto

25.10.2018 14:29

to se tice REPUBLIKE SRPSKE za izbore u federaciji. Ovde nekakvi komentari tipa rusiti svi zajedno, MALO SUTRA djeco moja pa nisam ja i moji saborci ratovo da vi balavite po Srpskoj kako hocete. Vase tate dezerteri vam nisu rekle da jos nismo zaboravili njihovo bjezanje , prema tome kome god se ne svidja neka razguli vani i u federaciju, ovde je srpska rjec poslednja. Bosne nejma, i to ce vam nas predstavnik u Sarajevu i dokazati. Nas predsednik Dodik Milorad. Svidjalo vam se ili ne ali takoje.

ODGOVORITE
Name

Mk

25.10.2018 14:51

PA KAKO SE MIRIŠ SA TIM DA TI DEZERTER VLADA DOK SI TI BIO U ROVU.NISI TI KAO NI DODIK VIDIO RATA .JEDINO AKO SI I TI VOJSCI PRODAVAO CIGARE KO I DODIK PO DUPLIM CIJENAMA .

Name

Ozren i vozuca

25.10.2018 15:43

To prijatelju jasno glasno Jos smo fala bogu zivi

Name

PAJO

25.10.2018 14:38

SDA I SNSD misle dasu vjecni treba bagru skinuti sa vlasti kako dobro vladaju ode sav narod bijeli svijet nema dobra u o voj zemlji ovoje privatna zemlja vladaju lopovi a narod crnči za njih zato se treba udružiti narod rs i federacije i skinuti ovu bagru sa vlasti

ODGOVORITE
Name

Staaaaa

25.10.2018 18:11

Kakvo brojanje..vidite da su sve pokrali i podplatili..samo ponoviti glasanje i to u prisustvu nestranackih posmatraca,a ove prosle kazniti a muljatore u bajbokanu pa da vidite da lopovluku ima kraja.

ODGOVORITE