Борба станара и власника пекаре

Брутална туча која се завршила убиством Бојана Миловановића из Козарске Дубице 18. октобра у бањалучкој улици Николе Пашића извукла је на површину неспоразуме који од раније постоје између власника пекаре Марчело и станара који живе у овој улици.

Република Српска 24.10.2018 | 16:23
Борба станара и власника пекаре
Станари у улици Николе Пашића одлучили су да се јавно огласе саопштењем. Кажу да осам мјесеци пишу надлежним органима Републике Српске на свим нивоима. Траже да се забрани ноћни рад пекаре Марчело која се налази у тој улици, међутим безуспјешно. Питају да ли је требало да се деси убиство младића Бојана Миловановића да се надлежни саберу и да нешто предузму?

„Крајње је вријеме да се престане повлађивати личним интересима на терет интереса заједнице у којој живимо. Наш град нема ниједан интерес да пекара ради у три сата ујутру. Посебно не у стамбеном дијелу. Једини интерес који има наш град и његови становници је да се у њему обезбједи миран и сигуран живот и да се не ствара плодно тло за инциденте“, пише у саопштењу станара ЗЕВ Николе Пашића. 

Из градске управе кажу да су упознати са проблемом и да је градоначелник већ разговарао са представницима ЗЕВ-а који су том приликом изнијели примједбе у вези са ноћним радом пекаре Марчело. Након тога инспектори из Одјељења за инспекцијски надзор извршили су преглед просторија пекаре Марчело. 

„Према тим налазима, наведена пекара посједује одоборење за грађење, употребну као и еколошку дозволу. Градска администрација има намјеру да у наредном периоду размотри измјену Одлуке о одређивању радног времена правним лицима и предузетницима који обављају трговинску, занатску и услужну дјелатност“, кажу у Градској управи. 

Реаговала је и Управа пекаре Марчело. У саопштењу су навели да они раде у складу са законом, што су, како кажу, утврдиле и све инспекције. Поручили су да не желе даље да учествују у медијским шпекулацијама које служе, како су навели, партикуларним интересима. 

 „Приватни интереси и приватни односи адвоката Димитријевића су скривени иза непостојећег ЗЕВ-а и имају за циљ да ставе ван снаге постојеће законе и њихову примјену што је правно недопустиво. Трагични догађај кој се десио на неком другом мјесту нема везе са простором и радом пекаре Марчело, те молимо да се наше право на рад не злоупотребљава и користи у друге сврхе“, пише у саопштењу Управе пекаре Марчело. 

Из адвокатске канцеларије Димитријевић, која правно заступа станаре ЗЕВ-а Николе Пашића, кажу да нису у питању приватни интереси већ борба станара да се ноћни рад забрани свим пекарама, а не само пекари Марчело. Истичу да су потресени недавним убиством Миловановића осјетили дужност да јавност обавијесте о проблемима које узрокује ноћни рад пекотека.

 “Преко стотину лица која овај један једини објекат својим радом непосредно угрожава тражи заштиту права путем петиције и бројних других поступака у којима их као адвокат заступам. Сада се десио и овај трагичан случај, у којем је страдао невини младић, гдје је све започело кавгом у спорном објекту. Јавност нека процјени који је интерес овдје лични, а који општи. И који од њих одражава потребе цјелокупне заједнице у којој сви живимо”, сматра Стеван Димитријевић, адвокат. 

Бојан Миловановић из Козарске Дубице убијен је 18 октобра у улици Николе Пашића у Бањалуци и у близини пекаре Марчело. Наводно је дошло до свађе и физичког обрачуна између двије групе младића у  којем је Миловановић тешко претучен након чега је преминуо.



БН ТВ

Коментари / 33

Оставите коментар
Name

Последњи кинески цар

24.10.2018 15:10

Јесмо ли имали хљеба и јесмо ли били гладни и жедни прије 30-40 година када пекаре, трговине и кафићи нису радили по цијелу ноћ? Јесмо ли тада били генерално гледано безбједнији као друштво у цијелини или смо сада безбједнији? Јесмо ли тада имали више полицајаца или сада? Је ли се све окренуло наглавачке или шта се дешава са нама свима? Све је обрнуто пропорционално како ми се чини?! Раније, полицијска станица са 15 полицајаца је држала под контролом општину од 30 000 становника, нико није смио писнути и све се знало ко је и шта је урадио. А сада,у тој истој општини која једва да броји 20 000 становника и која умјесто 15 има 100 униформисаних лица се не зна ко пије а ко плаћа?! Ништа нити могу заштити нити обезбједити нити открити. Имају 15 инспектора у цивилу који изађу пред полицијску станицу и цијело радно вријеме играју "џепни билијар". Њих 15 имају заједнички ИQ 750?! Максимално...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кнез

24.10.2018 16:17

Уууу превисе си им дао дасу толико интелигентни ријесили би слуцај Драгицевиц.

Name

Ттттт

24.10.2018 21:50

Забранити рад пекарима ноцу, посебно у станбеној згради, они ко фол неки бизнисмени пеку "крув" у згради. Ако си бизнисмен, направи себи пекару у индустријској зони, мјеси, пеци, па ујујтро испоруци, па у подне нову колицину довуци, а не узели два три спорета и на сваком цоску мјесе, пеку, не плацају порезе, а овамо тај Марцело и други глуме газде. Треба им само инспекција казне рукати. Они би само пара. Два спорета и мало брасна купљеног без пдв и ето крува. Треба им јос пореза накалемити. Неце да плате раднике. А оно као бизнисмени, а у ствари су неписмени пекари.

Name

Јоле

25.10.2018 06:57

Не каже се џаба гдје има пуно пекара живи само биједа...слажем се да пекаре не требају радити ноћу. Ко је гладан нека иде кући. Али прије пекара има се много тога затворити, кафићи...драгстори итд. Срамота је да цијели град има само једну дежурну апотеку а Бог зна колико драгстора. Прије неки дан одем у апотеку 1. мај прије поноћи. Био сам 12-и на реду. Кажу да је тако увијек.

Name

За посљедњи Кинески Цар

25.10.2018 07:53

Брате, све је тако како кажеш - онда ниси смио свашта рећи, ал си могао свагдје лећи! Била сигурност у сваком погледу, ко год је хтио радити, није требао размишљати оћел имати од чега да живи... а ово данас - Боже сачувај и саклони!

Name

Љубиса

25.10.2018 15:36

Треба свим пекара забранити рад послије 24х, а тако би и власници пекара лаксе функционисали и требао би им мањи број радне снаге, а поготово је тешко наћи раднике за ноћну смјену. То би било велико олакшање за све пекаре, али наравно закони и правилници морају за све да важе исто.

Name

Наравно

24.10.2018 15:26

Не видим никакву потребу да пекаре раде 24 х. Сви нормални људи до 20 х набаве шта им је потребно. Зна се ко долази по пецива да нешто поједе у 3 ујутро, мислим стварно свашта. Пустите народ побогу да мирно спава, посебно ко ради . Коме се једе у 3 ујутро нек понесе сендвич од куће

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.10.2018 19:27

само у сиротињским дрзавама постоје пекаре на сваком цоску.

Name

Денио

24.10.2018 15:26

Сигурен сам да је погресно затворити ову пекарску продавницу.Никакве немам сумње у то.Никако да укапирамо трзисну економију.Покварити цовјеку бизнис из глупости.Најлаксе је затворити.Вец,полиција се овдје треба да ангазује.И, могу то они.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.10.2018 16:24

Ма дај молим те, какав бизнис, нека отвори онда ноћни бар најбоље

Name

Ре Денио

24.10.2018 16:26

Какав бизнис, само тлачење радника и малтретирање грађана. Мој маркет у сваком насељу има радно вријеме 0-24х. Зашто су неопходни толики драгстори? Коме шта затреба у 2х ујутру? А радници? Да ли су плаћени за ноћни рад? Ево, из прве руке знам да су радници Мој маркет у насељу сунца у БЛ на дан избора радили до 16х а послије тога је био попис па су радници остали до касно у ноћ. Кажу радници да им је чак било забрањено да иду гласати. По пекарама и пекотекама иста прича. Нек се уведе нормално радно вријеме.

Name

Плавац

24.10.2018 16:36

Овдје гледам с прозора и полиција се нон стоп паркира на тротоар и ждере и гледају кога це казнит и ко ће им бурек купит. Срамотно. Јадно. Увијек паркираних аута испред те пекаре. Ометају саобрацај. Паук им несмје ништ јер наводно екару држи тајкун снсд. Њихови се хране у тој пекари на црту и полиција. Сви купљени

Name

Последњи кинески цар

24.10.2018 17:41

Тачно Плавац, свака ти част, погодио си у центар: "ко ће им бурек платити". Малтретирају људе без великог разлога због бурека, пића и 10 марака приде. Потпуно си у праву.

Name

За Денио

25.10.2018 07:59

Не знам о каквом црном бизнису ти причаш, јадан је био! Треба то затворити, као и остале пекаре, драгсторе и кафане по граду, да се и ова слуђена омладина доведе у ред! Од 22,00 пандо 05,00 у свим нормалним државама не ради ништа!

Name

Денио

25.10.2018 17:06

Сигуран сам да му на Западу не би затворили пекару.Није какав бизнис,али му не би затворили пекару.Вецини овдје код нас је пуна глава самоуправне социјалистицке економије.Ста се предлазе је повлацење пред силедзијством,а у исто време сигнал потенцијалним инвеститорима, да ако би им се појавили рекетаси,да насе друство неце бити способно да их сузбије.А ви забраните својој дјеци да остају иза поноци вани.

Name

Пекар

24.10.2018 16:27

Због чега да се забрани ноћни рад свим пекарама у БЛ?!!!!! Коме то смета што се у вријеме викенда ноћу прода која кифла и кило бурека?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарwилл

24.10.2018 17:44

Зашто Ви пекари не прилагодите цијене хљеба цијенама пшенице? Кукате стално и одераште овај народ. Оно мало од хљеба наплаћујете 1,5 КМ. За десет комада тог назови хљеба који је као гума јер се развлачи као жвака, човјек може купити 25 кг,брашна. Богатите се енормно и стално кукате како радите бадава. Ко Вас контролише? Нико. Све сте купили па и инспекторат.

Name

ре пекар

25.10.2018 06:26

није човјече проблем викенда, него радно вријеме 0-24х, поготово у стамбеним зонама, дјеца додју пијана да нешто презалогаје, станари немају мира, ти младићи умјесто да иду својим кућама изазивају неред

Name

Еx Зворницанин

24.10.2018 16:27

У праву су људи.СВЕ ОВО ТРЕБА ПОЗАТВАРАТИ.Ови објекти типа пекара и фаст фоодова све треба средити тј забранит им рад послије осам увеце.Ста це они радити ноцу?! Хранити пијане будале сто се ноцу окупљају у пола три по поноци.....ЗНА СЕ да тад само белај мозе испасти.Додју тако пијанци и доколицари, мафијаси зељни провода с јефтиним цајкама људима у насеље где знају да има пекара и фаст фоод здеру, поврацају и галаме у сред ноци.Народ постен и омладина постена која иде на посао, сколу или факултет не мозе да спава и да се одмори због којекаквих мајмуна сто их газдурине објеката хране....Све те газде пекара су у добрим односима с инспекцијама.ЗАБРАНИТИ РАД пекарама после пола 9 увеце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маке монеy

24.10.2018 16:29

Газда Марчело пекаре је донатор и финансијер СНСДа и има благослов Црног горца Радоичића градоначелника. Дзаба покусавате промијенити радно вријеме он це и даље бити мјесто гдје се окупљају пробосвијети и улицари у ситне сате. Али мало је цудно како код других пекара у гради нема проблема само код ове. А тајкун газда је поотварао ових пркара свуда по граду. Плаца рекет једном утицајном цлану градске управе . Зато му је све дозвољено.Број инцидената се не мозе мјерити са његовим прљавим милионима. Цјела улица нема мира, цјела зграда. Да ли знате како је станарима изнад који су свој немир платили скупим квадратима? Где то има у свијету брза храна у три иза поноћи, осим на аутопутевима? Али Црногорац це све дати за новац. Позната ствар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

24.10.2018 17:05

Мој савјет свима који се залажу за забрану ноћног рада да се врате у завичај из којег су у вуненим чарапама дошли у Бањалуку. Тамо је мир и тишина, буди их цвркут врабаца, а нема ни тротоара да се на њима паркирају аута

Name

Последњи кинески цар

24.10.2018 18:28

Стиди се свог' коментара. Ред у градовима, па тако и у БЛ се не може завести на начин да забраниш "мени у вуненим чарапама" да дођем и да живим у "граду Бања Луци", него се ред у свим нормалним градовима па тако опет и у БЛ може завести добрим Законима, јасним правилима , комуналним редом, али за све становнике града, а не само за одабране. И да ти још нешто кажем "грађанине": Ја сам у "вуненим чарапама" бранио ТВОЈ ГРАД БАЊА ЛУКУ скоро 4 године. И одбранио сам је заједно са својим саборцима. Када сам то радио, нисам мислио да ће у тој Бања Луци живјети људи који неће знати даље од носа!

Name

Ре Последњи Кинески Цар

24.10.2018 19:32

Нико нормалан није против реда и закона, али то се не постиже гашењем уличне расвјете у поноћ, затварањем локала и другим мјерама диктаторских режима. Не идем у „ситне сате“ у пекаре, али то значи да их треба све затворити. Живот у центру града има много предности, али и недостатака — нема мира, нема слободних паркинг мјеста итд. На то се морате навићи у који сте дошли у вуненим чарапама, односно последњи је час да их скинете.

Name

@бањалучанин

24.10.2018 19:49

Ти бураз ниси изгледа никад био изван Бл, ја сам инаце са Хисета а зивим око 15 год у Цириху. Елем овде ради по која пумпа 24 х и ријетко нека брза храна. А вунене царапе су и даље на цијени, цак скупље од памуцних и папуца

Name

за "бањалучанин"

25.10.2018 06:29

Е мој брале, ти си све само ниси бањалучанин, сљего си ко зна одакле, жељан асфалта и ноћног дивљања

Name

За Бањалучанин

25.10.2018 08:09

Оклен си ти болан, сигурно су се твоји некад шљегли са Мањаче, сад живиш на на Лаушу, и то ти је, као, Бањалука?! Е па највеће проблеме, баш ви правите, а то се види и из твог коментара, и залагања за ноћни рад "угоститељских објеката"! Само да знаш да велика већина правих Бањалучана не мисли као ти! Бањалучанка

Name

За @

25.10.2018 08:15

Заборавио си Ланг штрасе?!

Name

Директ

24.10.2018 19:31

До 22 цаса би било најбоље ријесење, као сто то вази за радње, кладионице, кафице итд., а љети до 24 сата нека буде. Све преко тога је ризик јер долазе пијанци и други полусвијет, а и промет кад сви спавају није неки.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дадобл

24.10.2018 20:42

А колико глупих коментара могу прочитати онда се и није чудити што смо најзаосталији у европи. Чуј да се све пекаре затворе јер су се пијани момци потукли??? Шта да раде до 12, мислите да не би били пијани до тад и опет се потукли?? Па да и до четири поподне раде, мислите да овај психић што је убо човјека шарафцигером у главу не би то урадио прије или касније у нападу бијеса био дан или ноћ. Сви су нам криви, пекаре, полиција, закон а нико да призна да се дјеца погрешно одгајају. 90 % родитеља прича причу да зна све о свом дјетету да нема тајни а заправо појма нема шта им дјеца раде и како се понашају кад нису кући. Само искрен разговор и едукација и пажња читаво дјетињство може направити одраслог човјека са правим вриједностима а то што ћеш затворити пекару неће помоћи да одрастао насилник не буде насилник. Ту помаже само јако тужилаштво и добар затвор и за мање ствари давати високе казне и колико толико ово друштво довести у нормалу. Овако сад како идемо биће само горе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Драгутин

25.10.2018 07:34

Ти да си икада био на западу, посебно у некој цивилизованој земљи гдје постоји ред и закон видио би да радним даном послије 22 х ниста не ради, нема ни цовјека на улици камоли кафане и клубови, а пекаре улицне поготово, то само овдје код нас мозе како ко хоце. зато не трабуњај о глупим коментарима јер је твој коментар преглуп

Name

Има рјешење

25.10.2018 08:04

Омладину запослити, дати им простојна примања, па да имају рачуна посао чувати. Па неће зујати ноћу по граду, кавгу тражити, падати с ногу од алкохоле и јефтине дроге, већ спавати, да би одморни на послу били.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боцко

25.10.2018 10:09

Свако има право да ради радно вријеме у складу са законом. Није ми јасно ако закон налаже да се раднику ноћни рад плати по некој другој цијени од нормалног рада због чега надлежне инспекције не пречешљају мало какво је радно вријеме тих робова и колику они добијају плату кад раде трећу смјену. Ове новопечене газде само знају да кукају, подижу цијене, а радницима плате 450 км исплаћују. У гаражама су им џипови по 300000 км а све се нама пара, криза ударила...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.10.2018 15:14

Проклетство за парама ударило у људе, не волим клетве, али да бог да им увијек мало било, сви кукају нема се пара, а улице пуне бијесних аута, и то све дјеца возе, а одакле им? Нису сами зарадили то је сигурно