Медијски рат око случаја ''Кашоги''

На Блиском истоку води се медијска борба око „исправног“ тумачења случаја Кашоги. По томе како тумаче догађаје посебно се истичу катарски и саудијски медији.

Свијет 24.10.2018 | 10:26
Медијски рат око случаја ''Кашоги''
Лица су им озбиљна док гледају у објектив фото-апарата. Отац је нешто уздржанији од сина. Обојица у црним огртачима, пред црном позадином.

„Владар обају светих места и крунидбени принц изражавају саучешће породици Џамала Кашогија“, наслов је чланка у саудијским новинама „Ал Ријад“. Краљ и принц су телефоном разговарали са сином покојника, наводи се даље у чланку, а он је „срдачно“ захвалио за изразе саучешћа.

Ограничавање штете у случају убиства Џамала Кашогија медијски је у пуном јеку. Изражавање саучешћа државних лидера породицама жртве суштина је националне кампање коју прате бројни коментари. Сви редом дефанзивни.

Службама безбедности догодила се грешка, пише у новинама „Ал Ријад“. За ту грешку се не извињавају нити покушавају да је оправдају. „Али желимо да укажемо на то да је наше мудро руководство показало храброст и вољу да буде транспарентно тиме што је објавило појединости догађаја и пре него су турске власти издале званично саопштење.“ Случај ће бити предат саудијском суду, а према оптуженима ће се поступати у складу са законом, наводи се у чланку.

Саудијска Арабија и њени „непријатељи“

Новине „Ал Ријад“ уверене су у то да ће након тога спласнути огромна медијска пажња. Од почетка се знало, пишу новине, да ће за „бројне непријатеље“ Краљевства случај Кашоги бити „дар с неба“. „Они неће престати да вичу и наричу, све док их неко буде слушао“. То је њихова агенда и зато је, додаје се у коментару, једно битно: међународној јавности представити истину – барем онима који хоће да је чују.

Текстови као тај у „Ал Ријаду“ типични су за саудијске новине, каже Гинтер Мејер, директор Центра за истраживање арапског света при универзитету у Мајнцу. „На тај начин Мохамеда бин Салмана штите од паљбе. Представља се да постоје неки тамо наводни кривци, а Бин Салман, изражавањем саучешћа, ставља до знања да он с тим случајем нема ништа. То је уобичајено у медијима у Саудијској Арабији“, каже Мејер за ДW.

Оптужбе из Катара

Ван саудијских граница, рецимо у емирату Катару, ствари изгледају потпуно другачије. У новинама „Ал арабу ал џадид“, повезаним с „Ал џазиром“, износе тешке оптужбе на рачун крунидбеног принца и његових сарадника. Признајући да је Кашоги умро у конзулату Саудијска Арабија покушава да сачува образ, оцењује се у катарским новинама. „На тај начин, међутим, саудијска влада доживљава потпуни неуспех. Она не може да сакрије да су принц Салман и његови следбеници одлучили да ућуткају сваки глас који говори другачије од њих – отмицом, хапшењем, масакрирањем или убиством.“

За такав развој догађаја су, према мишљењу новинара „Ал араби ал џадид“ криви амерички председник Доналд Трамп и његов зет Џаред Кушнер. Њих двојица су се хвалили да су с принцом Салманом у Ријаду „поставили свог човека“. „Сада у Саудијској Арабији под принцом Салманом влада група младих људи која чини све како би своје противнике ућуткала.“

Медији које финансира Катар, нарочито ТВ-станица „Ал џазира“, а која је веома гледана у арапском свету, не остављају никакве сумње, каже Гинтер Мејер. „Та афера је у свим вестима била топ-тема. Исцрпно се преносе и критике западног света, а са посебном пажњом прати се расправа у САД. Трамп се, истина, држи уздржано, али чланови Сената и Представничког дома врше снажан притисак на председника. Ти гласови, као и турски, стално се могу чути.“

У арапском свету нема слободе медија

Начин извештавања обеју страна показује пре свега једно, каже Мејер: „У знатном делу арапских држава нема слободе медија.“ Нема више медија који пишу против ауторитарних владара или критикују њихово понашање. „Ако се неко усуди да то уради, завршиће у затвору, ако пре тога на време није побегао у иностранство. О слободи медија у тим земљама не може се говорити.“ Медији имају пре свега један задатак, каже Мејер: „Они су ту да хвале и оправдавају поступке владара у својој земљи.“

Већ недељама се арапски медији такмиче око примата у тумачењу случаја Кашоги. У центру тог сукоба је питање кривице или недужности принца Мохамеда бин Салмана. Два табора дели непремостива граница: медији који сматрају да је Салман крив, јер је у најмању руку знао за планове о ликвидацији Кашогија без изузетка су медији из земаља које су у лошим односима са Саудијском Арабијом. С друге стране, они који бране принца су из земаља које имају добре односе са том земљом.

Некоректност на обема странама

Стручњак за медије Хафез ал Мирази, који је радио и за катарску „Ал џазиру“, али и за Саудијцима склону „Ал Арабију“, дистанцира се од обеју страна кад се ради о случају Кашоги. „’Ал џазира’ није коректна у извештавању, јер не открива своје политичке мотиве. С друге стране, ’Ал Арабија’ својим гледаоцима замагљује чињенице“, каже Ал Мирази за ДW.

Слично ствари види и Нашат ал Акаш, стручњак за медије на универзитету Бир Зајт у Рамали. „Ал џазира“ о случају Кашоги не извештава непристрано – та ТВ-станица жели да изравна своје „политичке рачуне“ са Саудијском Арабијом. Али то није пут ка објективности. У сваком случају, извештавање катарске телевизије ипак је поузданије од извештавања њене конкуренције из Саудијске Арабије, оцењује Ал Акаш за ДW.

Све у свему, закључује Гинтер Мејер, и саудијски и катарски медији следе курс своје владе. „Неки медији можда имају седиште у Лондону, али то нема утицаја на њихово политичко усмерење. Пресудно је то ко их финансира. Они и у Лондону следе наредбе из Ријада или из Дохе.“

Извор: Дојче веле

Коментари / 0

Оставите коментар