Medijski rat oko slučaja ''Kašogi''

Na Bliskom istoku vodi se medijska borba oko „ispravnog“ tumačenja slučaja Kašogi. Po tome kako tumače događaje posebno se ističu katarski i saudijski mediji.

Svijet 24.10.2018 | 10:26
Medijski rat oko slučaja ''Kašogi''
Lica su im ozbiljna dok gledaju u objektiv foto-aparata. Otac je nešto uzdržaniji od sina. Obojica u crnim ogrtačima, pred crnom pozadinom.

„Vladar obaju svetih mesta i krunidbeni princ izražavaju saučešće porodici Džamala Kašogija“, naslov je članka u saudijskim novinama „Al Rijad“. Kralj i princ su telefonom razgovarali sa sinom pokojnika, navodi se dalje u članku, a on je „srdačno“ zahvalio za izraze saučešća.

Ograničavanje štete u slučaju ubistva Džamala Kašogija medijski je u punom jeku. Izražavanje saučešća državnih lidera porodicama žrtve suština je nacionalne kampanje koju prate brojni komentari. Svi redom defanzivni.

Službama bezbednosti dogodila se greška, piše u novinama „Al Rijad“. Za tu grešku se ne izvinjavaju niti pokušavaju da je opravdaju. „Ali želimo da ukažemo na to da je naše mudro rukovodstvo pokazalo hrabrost i volju da bude transparentno time što je objavilo pojedinosti događaja i pre nego su turske vlasti izdale zvanično saopštenje.“ Slučaj će biti predat saudijskom sudu, a prema optuženima će se postupati u skladu sa zakonom, navodi se u članku.

Saudijska Arabija i njeni „neprijatelji“

Novine „Al Rijad“ uverene su u to da će nakon toga splasnuti ogromna medijska pažnja. Od početka se znalo, pišu novine, da će za „brojne neprijatelje“ Kraljevstva slučaj Kašogi biti „dar s neba“. „Oni neće prestati da viču i nariču, sve dok ih neko bude slušao“. To je njihova agenda i zato je, dodaje se u komentaru, jedno bitno: međunarodnoj javnosti predstaviti istinu – barem onima koji hoće da je čuju.

Tekstovi kao taj u „Al Rijadu“ tipični su za saudijske novine, kaže Ginter Mejer, direktor Centra za istraživanje arapskog sveta pri univerzitetu u Majncu. „Na taj način Mohameda bin Salmana štite od paljbe. Predstavlja se da postoje neki tamo navodni krivci, a Bin Salman, izražavanjem saučešća, stavlja do znanja da on s tim slučajem nema ništa. To je uobičajeno u medijima u Saudijskoj Arabiji“, kaže Mejer za DW.

Optužbe iz Katara

Van saudijskih granica, recimo u emiratu Kataru, stvari izgledaju potpuno drugačije. U novinama „Al arabu al džadid“, povezanim s „Al džazirom“, iznose teške optužbe na račun krunidbenog princa i njegovih saradnika. Priznajući da je Kašogi umro u konzulatu Saudijska Arabija pokušava da sačuva obraz, ocenjuje se u katarskim novinama. „Na taj način, međutim, saudijska vlada doživljava potpuni neuspeh. Ona ne može da sakrije da su princ Salman i njegovi sledbenici odlučili da ućutkaju svaki glas koji govori drugačije od njih – otmicom, hapšenjem, masakriranjem ili ubistvom.“

Za takav razvoj događaja su, prema mišljenju novinara „Al arabi al džadid“ krivi američki predsednik Donald Tramp i njegov zet Džared Kušner. Njih dvojica su se hvalili da su s princom Salmanom u Rijadu „postavili svog čoveka“. „Sada u Saudijskoj Arabiji pod princom Salmanom vlada grupa mladih ljudi koja čini sve kako bi svoje protivnike ućutkala.“

Mediji koje finansira Katar, naročito TV-stanica „Al džazira“, a koja je veoma gledana u arapskom svetu, ne ostavljaju nikakve sumnje, kaže Ginter Mejer. „Ta afera je u svim vestima bila top-tema. Iscrpno se prenose i kritike zapadnog sveta, a sa posebnom pažnjom prati se rasprava u SAD. Tramp se, istina, drži uzdržano, ali članovi Senata i Predstavničkog doma vrše snažan pritisak na predsednika. Ti glasovi, kao i turski, stalno se mogu čuti.“

U arapskom svetu nema slobode medija

Način izveštavanja obeju strana pokazuje pre svega jedno, kaže Mejer: „U znatnom delu arapskih država nema slobode medija.“ Nema više medija koji pišu protiv autoritarnih vladara ili kritikuju njihovo ponašanje. „Ako se neko usudi da to uradi, završiće u zatvoru, ako pre toga na vreme nije pobegao u inostranstvo. O slobodi medija u tim zemljama ne može se govoriti.“ Mediji imaju pre svega jedan zadatak, kaže Mejer: „Oni su tu da hvale i opravdavaju postupke vladara u svojoj zemlji.“

Već nedeljama se arapski mediji takmiče oko primata u tumačenju slučaja Kašogi. U centru tog sukoba je pitanje krivice ili nedužnosti princa Mohameda bin Salmana. Dva tabora deli nepremostiva granica: mediji koji smatraju da je Salman kriv, jer je u najmanju ruku znao za planove o likvidaciji Kašogija bez izuzetka su mediji iz zemalja koje su u lošim odnosima sa Saudijskom Arabijom. S druge strane, oni koji brane princa su iz zemalja koje imaju dobre odnose sa tom zemljom.

Nekorektnost na obema stranama

Stručnjak za medije Hafez al Mirazi, koji je radio i za katarsku „Al džaziru“, ali i za Saudijcima sklonu „Al Arabiju“, distancira se od obeju strana kad se radi o slučaju Kašogi. „’Al džazira’ nije korektna u izveštavanju, jer ne otkriva svoje političke motive. S druge strane, ’Al Arabija’ svojim gledaocima zamagljuje činjenice“, kaže Al Mirazi za DW.

Slično stvari vidi i Našat al Akaš, stručnjak za medije na univerzitetu Bir Zajt u Ramali. „Al džazira“ o slučaju Kašogi ne izveštava nepristrano – ta TV-stanica želi da izravna svoje „političke račune“ sa Saudijskom Arabijom. Ali to nije put ka objektivnosti. U svakom slučaju, izveštavanje katarske televizije ipak je pouzdanije od izveštavanja njene konkurencije iz Saudijske Arabije, ocenjuje Al Akaš za DW.

Sve u svemu, zaključuje Ginter Mejer, i saudijski i katarski mediji slede kurs svoje vlade. „Neki mediji možda imaju sedište u Londonu, ali to nema uticaja na njihovo političko usmerenje. Presudno je to ko ih finansira. Oni i u Londonu slede naredbe iz Rijada ili iz Dohe.“

Izvor: Dojče vele

Komentari / 0

Ostavite komentar