Посланици у БиХ плаћени за нерад

Када се у БиХ одржавају избори, парламентарни живот у потпуности замре, а у свему највише профитирају управо посланици.  

Босна и Херцеговина 24.10.2018 | 08:03
Посланици у БиХ плаћени за нерад
Када се анализира рад, поготово, државних парламентараца, видљиво је да су они послије љетње паузе, па до почетка предизборне кампање, одржали свега једну сједницу, која је имала три тачке дневног реда.

У пракси, то значи да ће посланици у парламенту БиХ док се не озваниче резултати општих избора „зарадити“ и 10.000 КМ, а да малтене нису ни сјели у посланичке клупе. Уз то, док нови посланици не сједну на њихова мјеста проћи ће још најмање два мјесеца, што значи да ће на свој конто моћи да додају још бар приближну цифру.

У невладином сектору упозоравају да је овакав начин функционисања парламентарног живота у БиХ морално и финансијски неприхватљив.

– Парламентарни живот у БиХ, или да будемо прецизнији, у Федерацији БиХ и на државном нивоу је, нажалост, у овом мандату замро у цијелој предизборној години. Политичке воље да се то питање регулише дефинитивно нема, иако је било одређених иницијатива да се уведу санкције за посланике који не раде свој посао. Међутим, о оваквим иницијативама се није ни расправљало у парламентима, а камоли да је неки такав закон дошао близу усвајања. Тренутно смо осуђени на “добру вољу” посланика када је ова ситуација у питању, а из њиховог досадашњег дјеловања јасно је да ни њима не смета превише тих неколико додатних мјесеци одмора – каже активиста у НВО “Зашто не” Дамир Дајановић.



Слично мишљење дијеле и у Центру цивилнх иницијатива (ЦЦИ), који прати рад парламената у БиХ.

Консултант у ЦЦИ Жељко Нинковић упозорава да посланици у БиХ у већини случајева „зараде“ и до пет плата годишње без уласка у посланичке клупе. 

– То је евидентно за вријеме годишњих одмора и у мјесецима са великим бројем празника, а томе треба додати и вријеме које се „потроши“ на предизборну кампању. У свему томе, они који нису поново освојили мандат губе све афинитете за рад, док они који су прошли уљуљкано чекају процес конституисања власти. У свему томе низ одлука и закона стоје и нема никакавог критичког односа према ономе што нису ништа радили, а обавезали су се на то – каже Нинковић.

Он, ипак, додаје да је у оваквим околностима, изузетак једино Народна скупштина Републике Српске, која се у неколико изборних циклуса конституише у рекордном року и почне са радом.

– Република Српска најприје конституише Скупштину у односу на парламент БиХ, који је увијек условљен тешким политичким договорима и интересним зонама различитих политичких групација, а у свему томе посланици се понашају веома комотно. Подсјећања ради, у БиХ има 13 парламената. Код већине процес конституисања тече веома споро, због чега има много „празног хода“. Читав тој процес у вези предизборних кампања доводи до потпуне отупљености политичких актера и њихове примарне надлежности, а то је да раде у скупштинама у које су изабрани – истиче Нинковић.

Извор: Српскаинфо

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

ПРИЈЕДОР

24.10.2018 06:08

Жао ми је Родића!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тукови Приједор

24.10.2018 09:08

И мени је,сигурно је заслужни да буде у БХ парламенту од оног Нешића.Али то је сад тако

Name

кицк-политицар боxер

24.10.2018 06:13

Нерад је у РС врлина. Осим тога ови досадни монитори успављују нас момцине од акције..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уред за ветеринарство

24.10.2018 06:55

Ово Драго спава, овако је спавао кад је био директор уреда. И у сну се броје паре и лијезе на рацун, бем те дрзаво какви кретени

Name

ВЕТЕРАН

24.10.2018 06:24

БРАЦО МОЈА КО НАС ЗАСТУПА...лимари,тесари,пјеваљке испод сатора,..И КАД СЕ ПРОБУДИМ ВИДИМ ДОКТОРЕ НАУКА,ИНТЕЛЕКТУАЛЦЕ,..ОНДА СКОНТАМ ОНИ СУ СВОЈ САН ДОСАЊАЛИ ,а ми овце гледајмо ,ПА НЕКО НАМ КРИВ...БРАТЕ ОГРИЗЛИ СМО У НЕТРПЕЉИВОСТ ЈЕДНИХ ПРОТИВ ДРУГИХ,А ЗА РАД ОВИХ ИНТЕЛЕКТ...НУЛА

ОДГОВОРИТЕ
Name

цевца

24.10.2018 06:35

Ово је права слика наших посланика. Овако можемо и ставити врецу соли на столицу. Браво! За БН телевизију нај, нај, нај боља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко Немирко

24.10.2018 06:36

Да исто као и већина грађана у РС која само јадикује. Јер било гласање и избори? И шта сте урадили? Наравно продали своје гласове! Сад их гледајте пар година, будале једне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Невен

24.10.2018 06:37

То је најбоље распустити...

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД+ДНС+Паја Патак

24.10.2018 06:56

Усе, насе и подасе! Нек је топло у фотељи..

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

24.10.2018 08:58

ПОЗДРАВ СНИМАТЕЉИМА ПРАВА СУ РАЈА. СВЕ ЗУМИРАЈУ НЕКА ДОТИЧНИ ВИДЕ КО СУ И ШТА СУ.ГАДЉИВИ СУ.ОДНОСНО СЕЉАЧИНЕ НЕ МОГУ СЕ ОНИ ЕМАНЦИПОВАТИ ДА ЖИВЕ ЈОШ ТОЛИКО ЖИВОТА.ЏАБА ИМ НОВАЦ КАД ИЗ ОПАНКА НЕ МОГУ ИЗАЋИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустриа

24.10.2018 10:14

Тразили сте гледајте свесте ви знали давам отимају залогаје из уста пљацкају вас и опет сте их извојевали такосу писале новине у аустрији су новине исписале наслов даје побиједио ултра националист сад уздравље од цега и сациме и сакиме мислите теско дацете имати зацим дасе прекрстите

ОДГОВОРИТЕ