Poslanici u BiH plaćeni za nerad

Kada se u BiH održavaju izbori, parlamentarni život u potpunosti zamre, a u svemu najviše profitiraju upravo poslanici.  

Bosna i Hercegovina 24.10.2018 | 08:03
Poslanici u BiH plaćeni za nerad
Kada se analizira rad, pogotovo, državnih parlamentaraca, vidljivo je da su oni poslije ljetnje pauze, pa do početka predizborne kampanje, održali svega jednu sjednicu, koja je imala tri tačke dnevnog reda.

U praksi, to znači da će poslanici u parlamentu BiH dok se ne ozvaniče rezultati opštih izbora „zaraditi“ i 10.000 KM, a da maltene nisu ni sjeli u poslaničke klupe. Uz to, dok novi poslanici ne sjednu na njihova mjesta proći će još najmanje dva mjeseca, što znači da će na svoj konto moći da dodaju još bar približnu cifru.

U nevladinom sektoru upozoravaju da je ovakav način funkcionisanja parlamentarnog života u BiH moralno i finansijski neprihvatljiv.

– Parlamentarni život u BiH, ili da budemo precizniji, u Federaciji BiH i na državnom nivou je, nažalost, u ovom mandatu zamro u cijeloj predizbornoj godini. Političke volje da se to pitanje reguliše definitivno nema, iako je bilo određenih inicijativa da se uvedu sankcije za poslanike koji ne rade svoj posao. Međutim, o ovakvim inicijativama se nije ni raspravljalo u parlamentima, a kamoli da je neki takav zakon došao blizu usvajanja. Trenutno smo osuđeni na “dobru volju” poslanika kada je ova situacija u pitanju, a iz njihovog dosadašnjeg djelovanja jasno je da ni njima ne smeta previše tih nekoliko dodatnih mjeseci odmora – kaže aktivista u NVO “Zašto ne” Damir Dajanović.



Slično mišljenje dijele i u Centru civilnh inicijativa (CCI), koji prati rad parlamenata u BiH.

Konsultant u CCI Željko Ninković upozorava da poslanici u BiH u većini slučajeva „zarade“ i do pet plata godišnje bez ulaska u poslaničke klupe. 

– To je evidentno za vrijeme godišnjih odmora i u mjesecima sa velikim brojem praznika, a tome treba dodati i vrijeme koje se „potroši“ na predizbornu kampanju. U svemu tome, oni koji nisu ponovo osvojili mandat gube sve afinitete za rad, dok oni koji su prošli uljuljkano čekaju proces konstituisanja vlasti. U svemu tome niz odluka i zakona stoje i nema nikakavog kritičkog odnosa prema onome što nisu ništa radili, a obavezali su se na to – kaže Ninković.

On, ipak, dodaje da je u ovakvim okolnostima, izuzetak jedino Narodna skupština Republike Srpske, koja se u nekoliko izbornih ciklusa konstituiše u rekordnom roku i počne sa radom.

– Republika Srpska najprije konstituiše Skupštinu u odnosu na parlament BiH, koji je uvijek uslovljen teškim političkim dogovorima i interesnim zonama različitih političkih grupacija, a u svemu tome poslanici se ponašaju veoma komotno. Podsjećanja radi, u BiH ima 13 parlamenata. Kod većine proces konstituisanja teče veoma sporo, zbog čega ima mnogo „praznog hoda“. Čitav toj proces u vezi predizbornih kampanja dovodi do potpune otupljenosti političkih aktera i njihove primarne nadležnosti, a to je da rade u skupštinama u koje su izabrani – ističe Ninković.

Izvor: Srpskainfo

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

PRIJEDOR

24.10.2018 06:08

Žao mi je Rodića!

ODGOVORITE
Name

Tukovi Prijedor

24.10.2018 09:08

I meni je,sigurno je zaslužni da bude u BH parlamentu od onog Nešića.Ali to je sad tako

Name

kick-politicar boxer

24.10.2018 06:13

Nerad je u RS vrlina. Osim toga ovi dosadni monitori uspavljuju nas momcine od akcije..

ODGOVORITE
Name

Ured za veterinarstvo

24.10.2018 06:55

Ovo Drago spava, ovako je spavao kad je bio direktor ureda. I u snu se broje pare i lijeze na racun, bem te drzavo kakvi kreteni

Name

VETERAN

24.10.2018 06:24

BRACO MOJA KO NAS ZASTUPA...limari,tesari,pjevaljke ispod satora,..I KAD SE PROBUDIM VIDIM DOKTORE NAUKA,INTELEKTUALCE,..ONDA SKONTAM ONI SU SVOJ SAN DOSANJALI ,a mi ovce gledajmo ,PA NEKO NAM KRIV...BRATE OGRIZLI SMO U NETRPELJIVOST JEDNIH PROTIV DRUGIH,A ZA RAD OVIH INTELEKT...NULA

ODGOVORITE
Name

cevca

24.10.2018 06:35

Ovo je prava slika naših poslanika. Ovako možemo i staviti vrecu soli na stolicu. Bravo! Za BN televiziju naj, naj, naj bolja.

ODGOVORITE
Name

Mirko Nemirko

24.10.2018 06:36

Da isto kao i većina građana u RS koja samo jadikuje. Jer bilo glasanje i izbori? I šta ste uradili? Naravno prodali svoje glasove! Sad ih gledajte par godina, budale jedne

ODGOVORITE
Name

Невен

24.10.2018 06:37

То је најбоље распустити...

ODGOVORITE
Name

SNSD+DNS+Paja Patak

24.10.2018 06:56

Use, nase i podase! Nek je toplo u fotelji..

ODGOVORITE
Name

BOBA

24.10.2018 08:58

POZDRAV SNIMATELJIMA PRAVA SU RAJA. SVE ZUMIRAJU NEKA DOTIČNI VIDE KO SU I ŠTA SU.GADLJIVI SU.ODNOSNO SELJAČINE NE MOGU SE ONI EMANCIPOVATI DA ŽIVE JOŠ TOLIKO ŽIVOTA.DŽABA IM NOVAC KAD IZ OPANKA NE MOGU IZAĆI.

ODGOVORITE
Name

Austria

24.10.2018 10:14

Trazili ste gledajte sveste vi znali davam otimaju zalogaje iz usta pljackaju vas i opet ste ih izvojevali takosu pisale novine u austriji su novine ispisale naslov daje pobijedio ultra nacionalist sad uzdravlje od cega i sacime i sakime mislite tesko dacete imati zacim dase prekrstite

ODGOVORITE