Америка одузима визе Саудијцима

Због случаја Кашоги, САД одлучиле да одузму америчке визе 21 Саудијцу, саопштила је у уторак портпаролка Стејт департмента Хедер Науерт.

Свијет 24.10.2018 | 07:18
Америка одузима визе Саудијцима
Велика већина међу тим Саудијцима већ има америчке визе, рекао је неименовани званичник Стејт департмента, преноси Ројтерс. АП наводи да је администрација председника САД Доналда Трампа одузела визе неким саудијским званичнима који су умешани у убиство Кашогија, а то је прва казнена мера против дугогодишњег блискоистиочног партнера Вашингтона.

Та мера је уведена убрзо након што је Трамп осудио Саудијску Арабију за једно од "најгорих забашуривања у историји забашуривања".

Државни секретар Мајк Помепо је, након Трампове изјаве, рекао да администрација одузима визе саудијским владиним и обавештајним агентима који се сумњиче за умешаност у Кашогијеву смрт.

Подаци везани за визе су поверљиви и Помпео није прецизирао коме ће визе бити одузете. "Ова казнена мера неће бити последња реч у овом случају. Администрација ће наставити да позива кривце на одговорност. Јасно стављамо до знања да САД не толеришу ову врсту безобзирне акције с циљем ућутикивања новинара Кашогија насиљем", рекао је Помпео новинарима у Стејт департменту.

Чланови Конгреса су претходно тражили увођење санкције Ријаду због убиства Кашогија, дописника "Вашингтон поста" који је нестао 2. октобра након што је ушао у саудијски конзулат у Истанбулу.

Турске власти тврде да је Кашоги био жртва убиства с предумишљајем, док су саудијски званичници признали да је он убијен у конзулату, али наводе да се то догодило случајно, док су га људи у тој згради убеђивали да се врати кући.

Извор: Тањуг

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Голуб писмоноса

24.10.2018 06:11

Одлицан предлог. Умјесто виза треба увести гарантна писма!

ОДГОВОРИТЕ
Name

нато са опермом

24.10.2018 06:57

Пази се голубко, имамо ми и дронове са ГСП самоконтролом!

Name

Мали јесмо

24.10.2018 06:13

Али ако већ дуже вријеме стижу осуде од стране Трампа и званичника европске уније због убиства новинара Кашогија па зашто нема никаквих осуда од било којег званичника ЕУ ради прикривања убиства младића у срцу Европе Давида Драгичевића.Мислим да група правда за Давида и новинар Слободан Васковић случај требају додатно интернационализовати.И изнијети чињенице да су главни кривци у прикривању и скретању истраге врх МУП а Републике Српске и они који управљају тужилаштвом у РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

аустриа

24.10.2018 10:28

То вам је највеца будала земаљске кугле тески психопат

ОДГОВОРИТЕ