СДП: Поновно бројање гласова

Након аудиозаписа који свједочи да је предсједник Општинске изборне комисије Нови Град Сарајево, по налогу начелника Семира Ефендића (СДА) и предсједника Општинске организације СДА Нови Град Сарајево Хусе Ћесира, именовао 500 до 600 чланова бирачких одбора, СДП тражи понишавање избора у тој општини.

Босна и Херцеговина 23.10.2018 | 17:05
СДП: Поновно бројање гласова
СДП БиХ од Централне изборне комисије (ЦИК) захтијева поништавање изборног резултата у општини Нови Град Сарајево, распуштање Општинске изборне комисије (ОИК) Нови Град Сарајево те поновно провођење изборног процеса уз именовање потпуно нових чланова ОИК-а и нових чланова бирачких одбора, саопћено је из ове странке.

- Након бројних уочених неправилности у току избора у општини Нови Град Сарајево, у јавност је доспио и аудиозапис који свједочи да је предсједник Општинске изборне комисије Нови Град Сарајево, по налогу начелника Семира Ефендића (СДА) и предсједника Опћинске организације СДА Нови Град Сарајево Хусе Ћесира, именовао 500 до 600 чланова бирачких одбора и то тачно на она бирачка мјеста гдје су му наложили. Мешетарење ових размјера у потпуности компромитује цјелокупан изборни процес у овој општини и доводи у питање релевантност изборних резултата. У случају ове општине нисмо задовољни пуким пребројавањем листића, јер се бојимо да ћемо само пребројати гласове који су већ украдени - саопштено је из предсједништва Кантоналне организације СДП БиХ Сарајево.

СДП ће на првој наредној сједници Општинског вијећа Нови Град Сарајево, такођер упутити захтјев за распуштање ОИК-а и покретање кривичне одговорности против предсједника Општинске изборне комисије Елвира Ресића.

Позвали су и истражне органе да испитају наводе Елвира Ресића о злоупотреби позиције предсједника ОИК-а, по налогу начелника Семира Ефендића и Хусе Ћесира.

Позивамо све странке које се сматрају оштећеним изборним неправилностима на овим изборима и које се не мире с таквим стањем да се придруже овом позиву и да заједнички упутимо званични захтјев ЦИК-у за понављање избора у општини Нови Град Сарајево. Позивамо да се у цијели случај укључе невладине организације које се баве питањем транспарентности власти и провођења избора, као и међународне институције и стране амбасаде којима је стало до изградње правне државе и демократског система власти у Босни и Херцеговини. 

Свјесни смо да је Нови Град Сарајево само један примјер како странке на власти посредством локалних моћника компромитују изборни процес, да смо сада имали срећу да таква информација исплива на површину, и да је ово ријетка прилика да се као друштво суочимо и обрачунамо с изборним крађама и преварама. Уколико овај случај прође некажњено и изборни резултати буду признати, бојимо се да ће то бити фатални ударац повјерењу у крхку босанскохерцеговачку демократију - пише у саопштењу.

(Агенције)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

дзоо

23.10.2018 15:05

Ко о цему фраила о постењу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

23.10.2018 15:40

АКО СТЕ ВИ ПОСТЕНО ОДРАДИЛИ ИЗБОРЕ СТО СЕ СЕКИРАТЕ, АКО ПОНОВНО БРОЈАЊЕ ПОТВРДИ ОВЕ РЕЗУЛТАТЕ ОВИ НЕКА СЕ НЕ ПОЈАВЉУЈУ У ПОЛИТИЦИ ВИСЕ. А АКО БУДУ УОЦЕНЕ ВЕЦЕ НЕПРАВИЛНОСТИ ,НАРАВНО НОВИ ИЗБОРИ И НОВИ НАЦИН.

Name

Ферплаy

23.10.2018 15:07

Ови избори су оцигледно фалсификат! Понистити ниставне резултате!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бд.

23.10.2018 15:20

само.поновни.избори

ОДГОВОРИТЕ
Name

мј.

23.10.2018 17:22

Иста прица исти ментори.Само ново бројањ па после тога нови избори.прије избора нови изборни закон по којем васи ментори могу стимсти резултате.Није вам ово Македонија.Вецина је овдје освјестена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

23.10.2018 23:06

Ај не сери ..

Name

мј.

24.10.2018 08:41

Убједи ме аргументима да нисам управу.То сто си написао изазива само стомацне проблеме.