SDP: Ponovno brojanje glasova

Nakon audiozapisa koji svjedoči da je predsjednik Opštinske izborne komisije Novi Grad Sarajevo, po nalogu načelnika Semira Efendića (SDA) i predsjednika Opštinske organizacije SDA Novi Grad Sarajevo Huse Ćesira, imenovao 500 do 600 članova biračkih odbora, SDP traži ponišavanje izbora u toj opštini.

Bosna i Hercegovina 23.10.2018 | 17:05
SDP: Ponovno brojanje glasova
SDP BiH od Centralne izborne komisije (CIK) zahtijeva poništavanje izbornog rezultata u opštini Novi Grad Sarajevo, raspuštanje Opštinske izborne komisije (OIK) Novi Grad Sarajevo te ponovno provođenje izbornog procesa uz imenovanje potpuno novih članova OIK-a i novih članova biračkih odbora, saopćeno je iz ove stranke.

- Nakon brojnih uočenih nepravilnosti u toku izbora u opštini Novi Grad Sarajevo, u javnost je dospio i audiozapis koji svjedoči da je predsjednik Opštinske izborne komisije Novi Grad Sarajevo, po nalogu načelnika Semira Efendića (SDA) i predsjednika Općinske organizacije SDA Novi Grad Sarajevo Huse Ćesira, imenovao 500 do 600 članova biračkih odbora i to tačno na ona biračka mjesta gdje su mu naložili. Mešetarenje ovih razmjera u potpunosti kompromituje cjelokupan izborni proces u ovoj opštini i dovodi u pitanje relevantnost izbornih rezultata. U slučaju ove opštine nismo zadovoljni pukim prebrojavanjem listića, jer se bojimo da ćemo samo prebrojati glasove koji su već ukradeni - saopšteno je iz predsjedništva Kantonalne organizacije SDP BiH Sarajevo.

SDP će na prvoj narednoj sjednici Opštinskog vijeća Novi Grad Sarajevo, također uputiti zahtjev za raspuštanje OIK-a i pokretanje krivične odgovornosti protiv predsjednika Opštinske izborne komisije Elvira Resića.

Pozvali su i istražne organe da ispitaju navode Elvira Resića o zloupotrebi pozicije predsjednika OIK-a, po nalogu načelnika Semira Efendića i Huse Ćesira.

Pozivamo sve stranke koje se smatraju oštećenim izbornim nepravilnostima na ovim izborima i koje se ne mire s takvim stanjem da se pridruže ovom pozivu i da zajednički uputimo zvanični zahtjev CIK-u za ponavljanje izbora u opštini Novi Grad Sarajevo. Pozivamo da se u cijeli slučaj uključe nevladine organizacije koje se bave pitanjem transparentnosti vlasti i provođenja izbora, kao i međunarodne institucije i strane ambasade kojima je stalo do izgradnje pravne države i demokratskog sistema vlasti u Bosni i Hercegovini. 

Svjesni smo da je Novi Grad Sarajevo samo jedan primjer kako stranke na vlasti posredstvom lokalnih moćnika kompromituju izborni proces, da smo sada imali sreću da takva informacija ispliva na površinu, i da je ovo rijetka prilika da se kao društvo suočimo i obračunamo s izbornim krađama i prevarama. Ukoliko ovaj slučaj prođe nekažnjeno i izborni rezultati budu priznati, bojimo se da će to biti fatalni udarac povjerenju u krhku bosanskohercegovačku demokratiju - piše u saopštenju.

(Agencije)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

dzoo

23.10.2018 17:05

Ko o cemu fraila o postenju.

ODGOVORITE
Name

RE

23.10.2018 17:40

AKO STE VI POSTENO ODRADILI IZBORE STO SE SEKIRATE, AKO PONOVNO BROJANJE POTVRDI OVE REZULTATE OVI NEKA SE NE POJAVLJUJU U POLITICI VISE. A AKO BUDU UOCENE VECE NEPRAVILNOSTI ,NARAVNO NOVI IZBORI I NOVI NACIN.

Name

Ferplay

23.10.2018 17:07

Ovi izbori su ocigledno falsifikat! Ponistiti nistavne rezultate!

ODGOVORITE
Name

Bd.

23.10.2018 17:20

samo.ponovni.izbori

ODGOVORITE
Name

mj.

23.10.2018 19:22

Ista prica isti mentori.Samo novo brojanj pa posle toga novi izbori.prije izbora novi izborni zakon po kojem vasi mentori mogu stimsti rezultate.Nije vam ovo Makedonija.Vecina je ovdje osvjestena.

ODGOVORITE
Name

Kiki

24.10.2018 01:06

Aj ne seri ..

Name

mj.

24.10.2018 10:41

Ubjedi me argumentima da nisam upravu.To sto si napisao izaziva samo stomacne probleme.