НС РС: Изабрано четрнаест жена

У новом сазиву Народне скупштине Републике Српске биће заступљено свега 14 жена, што је за чак шест мање него у досадашњем саставу.

Република Српска 23.10.2018 | 14:20
НС РС: Изабрано четрнаест жена
Из СНСД-а је посланичке мандате добило шест жена, ПДП ће представљати њих двије, док су у СДС-у, ДНС-у, СП-у, НДП-у, Заједно за БиХ и Уједињеној Српској само по једна парламентарка.

Народна скупштина РС броји 83 посланика, што значи да их је тек 16,8 посто у највишем законодавном тијелу РС.

Из Центара цивилних иницијатива (ЦЦИ) су у протекле четири године упозоравали да је заступљеност жена у Народној скупштини РС тек 24 посто, што је, и симболички и стварно, показатељ њиховог неравноправног положаја у друштву.

Политичке партије када формирају кандидатске листе за одређени ниво избора, испоштују норму о обавезном броју жена на листама, али скроман број на листама има високу позицију и онда долази до тога да се углавном мушкарци налазе у институцијама законодавне, али и извршне власти.

И у прошлом сазиву парламента Српске најбројнији клуб био је СНСД - који од 29 посланика у свом саставу, имао и 10 жена или 34,4 посто, што је за четири женска посланика више него у будућем саставу.

Други најбројнији посланички клуб био је СДС-СРС РС, који је од 18 посланика, имао свега три жене или 16,6 посто, док ће сада имати само једну.

Клуб посланика ПДП-а, уопште није имао жена у свом саставу, док је Клуб посланика ДНС имао двије жене или 40 посто заступљеност у Клубу, као и Клуб Социјалистичке партије.

Клуб посланика НДП имао је једну жену, као и Коалиција Домовина.

Из ЦЦИ-а су истицали да је примјетно веће учешће жена код странака које чине скупштинску већину.

Иако су из те невладине организације позивали да се испоштује полна равноправност, наше друштво се још увијек у значајној мјери није ослободило предрасуда на полној основи.

Извор: Фена

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

царлито

23.10.2018 12:31

Ај не заје.....те. Зене владају свијетом, хтјели ми то признати или не. Много су способније од мускараца, управљају њима како хоце. Право питање није колико има зена или мускараца у НС РС него да ли та скупстина ради иста паметно за народ или не!

ОДГОВОРИТЕ
Name

исидор

23.10.2018 13:51

Штаће жене, нека кући кувају ручак, ионако ништа нераде само трачаре и испијају кафе

Name

Ре Иси

23.10.2018 14:25

Која глупа изјава, поготово сто су нас већина тзв. мускараца у власти, довели до дна постојања. Било једни или други, није важно, јер сви носиоци партијске књизице морају причати и гласати како каже водја, предводник. Ту нико нема ни став, ни мишљење, све је по наредби и диктату одозго. Боље рећи, ове жене које кафенишу су слободне, имају мисљење, мозда би и боље осмислиле напредак друштва, од ових, углавном надуваних, политичара и квази стручњака. Оне немају шефа који им наредјује шта це мислити и радити, сигурно су самосталније, али и одговорније за своје куће и породице...

Name

Н

23.10.2018 15:41

Ови избори су фарса. Покрадени су. Како је могуце да нестане 35 тона папира из складиста ЦИК, да се стампају у Лактасима и то један дан беx надзора ЦИКа. Вреце у току транспорта материјала замијењене. Висе не излазимо на гласање док се не уведе електронско.

Name

Трт

23.10.2018 13:16

Зато смо на листи за Предсједника Републике Српске гласали за жену.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

23.10.2018 13:24

Предсједница РС је жена,А у Влади Министарки бар три ће бити жене,зар је сада то толико битно,на изборним листама су биле заступљене а народ је бирао за кога је мислио да је способнији а не дали је мушко или женско,код нас је Споменка Стевановић имала убједљиво највише гласова на листи за НС РС ДНС-а,а Душица Шолајка је прошла на листи СНСД-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈОЈА

23.10.2018 13:44

БИЛО КАКО БИЛО , И ДО САДА ЈЕ У СКУПШТИНИ ВЛАДАЛО ПОЛИТИЧКО НАСИЉЕ , А У БУДУЋЕ ЋЕ ПРЕРАСТИ У ПРАВУ ДИКТАТУРУ У СВАКОМ ПОГЛЕДУ , ТКЗ. ИЗБОРИ ОРГАНИЗОВАНИ ПО ЗАКОНУ СИЛЕ И РЕЗУЛТАТИ СУ СИЛЕЏИЈСКИ , ОПОЗИЦИЈА И ДО САДА НИЈЕ ПОСТОЈАЛА , А ШТА ТЕК ОЧЕКИВАТИ ОД СИЛЕЏИЈСКОГ РЕЖИМА УБУДУЋЕ . С ОБЗИРОМ ДА ЗАПАД ОТВАРА ШИРОМ ГРАНИЦЕ , ЈЕДИНО РЈЕШЕЊЕ ЈЕ ИСЕЉЕЊЕ , ПА НЕКА СЕ СИЛЕЏИЈСКИ РЕЖИМ ФИНАНСИРА САМ ОД СЕБЕ , БАР ЋЕ БИТИ УТЈЕХА ОНИХ ШТО СУ ИМАЛИ СРЕЋЕ ДА НАПУСТЕ ОВЕ ПРОКЛЕТЕ ПРОСТОРЕ ДА БАР ПРЕКО ПДВ- а НЕ УЧЕСТВУЈЕ У ФИНАНСИРАЊУ ДИКТАТОРСКОГ РЕЖИМА !

ОДГОВОРИТЕ
Name

За јоја

23.10.2018 14:22

Све што сте написали тачно је у потпуности а можда неби било лоше да кренемо колективно исељење

Name

Тако је

23.10.2018 17:56

И то је пуно

ОДГОВОРИТЕ
Name

коста

23.10.2018 20:12

Ниједно дијете...Страсно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вања

24.10.2018 07:35

Колико је папака, лезбејки и гејева у новом саставу? Колико их је спремно да подржи Драгићевић Давора у настојању да сазна ИСТИНУ? Колико од њих не би добило љекарско увјерење за рад?

ОДГОВОРИТЕ