NS RS: Izabrano četrnaest žena

U novom sazivu Narodne skupštine Republike Srpske biće zastupljeno svega 14 žena, što je za čak šest manje nego u dosadašnjem sastavu.

Republika Srpska 23.10.2018 | 14:20
NS RS: Izabrano četrnaest žena
Iz SNSD-a je poslaničke mandate dobilo šest žena, PDP će predstavljati njih dvije, dok su u SDS-u, DNS-u, SP-u, NDP-u, Zajedno za BiH i Ujedinjenoj Srpskoj samo po jedna parlamentarka.

Narodna skupština RS broji 83 poslanika, što znači da ih je tek 16,8 posto u najvišem zakonodavnom tijelu RS.

Iz Centara civilnih inicijativa (CCI) su u protekle četiri godine upozoravali da je zastupljenost žena u Narodnoj skupštini RS tek 24 posto, što je, i simbolički i stvarno, pokazatelj njihovog neravnopravnog položaja u društvu.

Političke partije kada formiraju kandidatske liste za određeni nivo izbora, ispoštuju normu o obaveznom broju žena na listama, ali skroman broj na listama ima visoku poziciju i onda dolazi do toga da se uglavnom muškarci nalaze u institucijama zakonodavne, ali i izvršne vlasti.

I u prošlom sazivu parlamenta Srpske najbrojniji klub bio je SNSD - koji od 29 poslanika u svom sastavu, imao i 10 žena ili 34,4 posto, što je za četiri ženska poslanika više nego u budućem sastavu.

Drugi najbrojniji poslanički klub bio je SDS-SRS RS, koji je od 18 poslanika, imao svega tri žene ili 16,6 posto, dok će sada imati samo jednu.

Klub poslanika PDP-a, uopšte nije imao žena u svom sastavu, dok je Klub poslanika DNS imao dvije žene ili 40 posto zastupljenost u Klubu, kao i Klub Socijalističke partije.

Klub poslanika NDP imao je jednu ženu, kao i Koalicija Domovina.

Iz CCI-a su isticali da je primjetno veće učešće žena kod stranaka koje čine skupštinsku većinu.

Iako su iz te nevladine organizacije pozivali da se ispoštuje polna ravnopravnost, naše društvo se još uvijek u značajnoj mjeri nije oslobodilo predrasuda na polnoj osnovi.

Izvor: Fena

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

carlito

23.10.2018 12:31

Aj ne zaje.....te. Zene vladaju svijetom, htjeli mi to priznati ili ne. Mnogo su sposobnije od muskaraca, upravljaju njima kako hoce. Pravo pitanje nije koliko ima zena ili muskaraca u NS RS nego da li ta skupstina radi ista pametno za narod ili ne!

ODGOVORITE
Name

isidor

23.10.2018 13:51

Štaće žene, neka kući kuvaju ručak, ionako ništa nerade samo tračare i ispijaju kafe

Name

Re Isi

23.10.2018 14:25

Koja glupa izjava, pogotovo sto su nas većina tzv. muskaraca u vlasti, doveli do dna postojanja. Bilo jedni ili drugi, nije važno, jer svi nosioci partijske knjizice moraju pričati i glasati kako kaže vodja, predvodnik. Tu niko nema ni stav, ni mišljenje, sve je po naredbi i diktatu odozgo. Bolje reći, ove žene koje kafenišu su slobodne, imaju misljenje, mozda bi i bolje osmislile napredak društva, od ovih, uglavnom naduvanih, političara i kvazi stručnjaka. One nemaju šefa koji im naredjuje šta ce misliti i raditi, sigurno su samostalnije, ali i odgovornije za svoje kuće i porodice...

Name

N

23.10.2018 15:41

Ovi izbori su farsa. Pokradeni su. Kako je moguce da nestane 35 tona papira iz skladista CIK, da se stampaju u Laktasima i to jedan dan bex nadzora CIKa. Vrece u toku transporta materijala zamijenjene. Vise ne izlazimo na glasanje dok se ne uvede elektronsko.

Name

Trt

23.10.2018 13:16

Zato smo na listi za Predsjednika Republike Srpske glasali za ženu.

ODGOVORITE
Name

Zvornik

23.10.2018 13:24

Predsjednica RS je žena,A u Vladi Ministarki bar tri će biti žene,zar je sada to toliko bitno,na izbornim listama su bile zastupljene a narod je birao za koga je mislio da je sposobniji a ne dali je muško ili žensko,kod nas je Spomenka Stevanović imala ubjedljivo najviše glasova na listi za NS RS DNS-a,a Dušica Šolajka je prošla na listi SNSD-a.

ODGOVORITE
Name

JOJA

23.10.2018 13:44

BILO KAKO BILO , I DO SADA JE U SKUPŠTINI VLADALO POLITIČKO NASILJE , A U BUDUĆE ĆE PRERASTI U PRAVU DIKTATURU U SVAKOM POGLEDU , TKZ. IZBORI ORGANIZOVANI PO ZAKONU SILE I REZULTATI SU SILEDŽIJSKI , OPOZICIJA I DO SADA NIJE POSTOJALA , A ŠTA TEK OČEKIVATI OD SILEDŽIJSKOG REŽIMA UBUDUĆE . S OBZIROM DA ZAPAD OTVARA ŠIROM GRANICE , JEDINO RJEŠENJE JE ISELJENJE , PA NEKA SE SILEDŽIJSKI REŽIM FINANSIRA SAM OD SEBE , BAR ĆE BITI UTJEHA ONIH ŠTO SU IMALI SREĆE DA NAPUSTE OVE PROKLETE PROSTORE DA BAR PREKO PDV- a NE UČESTVUJE U FINANSIRANJU DIKTATORSKOG REŽIMA !

ODGOVORITE
Name

Za joja

23.10.2018 14:22

Sve što ste napisali tačno je u potpunosti a možda nebi bilo loše da krenemo kolektivno iseljenje

Name

Tako je

23.10.2018 17:56

I to je puno

ODGOVORITE
Name

kosta

23.10.2018 20:12

Nijedno dijete...Strasno.

ODGOVORITE
Name

Vanja

24.10.2018 07:35

Koliko je papaka, lezbejki i gejeva u novom sastavu? Koliko ih je spremno da podrži Dragićević Davora u nastojanju da sazna ISTINU? Koliko od njih ne bi dobilo ljekarsko uvjerenje za rad?

ODGOVORITE