Окупирај нас Мило, боље би нам било

Нама, поштовани господине Ђукановић, с Вама можда неће бити пуно боље, али нама свакако горе и не може бити.

Босна и Херцеговина 22.10.2018 | 21:55
Окупирај нас Мило, боље би нам било
Поштовани господине Ђукановић, драги Мило, пишем Вам с молбом која јесте мало чудна, али је, вјерујете, искрена онолико колико је и ситуација у Босни и Херцеговини очајна.

Желим Вас замолити да извршите окупацију цијелог територија Босне и Херцеговине, суспендујете њене органе власти, од мјесне заједнице до Предсједништва, поништите Устав и све законе, те себе прогласите предсједником без ограничења трајања мандата.

Ви, господине Ђукановић, Црном Гором владате још од времена у којем је Драган Човић потписивао налоге о испоруци носача бомби произведених у „Соколу“ - Југославенској народној армији, Милорад Додик био члан Скупштине Републике БиХ испред Савеза реформских снага Југославије, а Бакир Изетбеговић уобичајено ништа.

Од тада – о чему ће бити нешто ријечи нешто касније – до данас, Црна Гора је престала бити и дио СФРЈ и дио заједнице са Србијом, увела је евро, ушла у НАТО и остала мултиетничко друштво.

У Вашој држави живе, је ли тако, Црногорци, Срби, Бошњаци, Албанци, хрватска мањина и нешто Руса, али нам они, као ни Вама, сада више нису важни.

Ви сте, дакле, од државе четири народа, од којих један, итетако бројан, заправо презире црногорску независност и државност, а поготово њен евро-атлантски пут, направили управо то - независну  државу Црну Гору, са свим што држава треба имати: предсједником, Владом, парламентом, полицијом, војском, чланством у НАТО-у и перспективом уласка у ЕУ у наредних десет година, ако не и мање.

Не можете, на основу властитих постигнућа, рећи да Вам је БиХ, како би се рекло, превелик залогај. Истина, јесте нешто већа територијално и бројнија становништвом, али она нема четири, него три доминантне етничке групе, од којих, такође, једна јавно презире босанскохерцеговачку независност и државност, а поготово њен евро-атлантски пут.

Све три, међутим, подносе оно по чему је, како тврди дио црногорске опозиције, типичан Ваш начин владања: од капиларане корупције, преко непотизма и осигуравања егзистенције на основу подобности, па до, ето, избора на којима побјеђују они који су, након невјероватне количине новца, у стању украсти и једнако невјероватан број гласова.

Ваши противници, знамо обојица, тврде да и Ви власт одржавате такозваним изборним инжињерингом. Нису, међутим, никада имали доказ да више од десет посто од укупног броја бирача – који је, наравно, нерелевантан јер је излазност тек нешто већа од 50 посто – неспосбно исправно испунити гласачки листић.

Углавном ако и крадете на изборима, чините то елегантно, а у БиХ нећете морати никако. Окупатори, наиме, не провјеравају вољу народа. Они је или намећу или потиру. У нашем случају је све добро дошло.

Како, дакле, знате управљати мултиетничким друштвом, збиља управљати, те очито имате рецепт да се једнако остваре индивидуална и колективна права, Ви сте већ по томе наш идеалан освајач. Други важан разлог је тај што познајете такозвано постконфликтно друштво.

Црна Гора је, што би Ви вјероватно радо заборавили, јер сте и тада били власт, слала војску и на Дубровник и на Мостар, па се вратила на полазне позиције и, ето, потпуно промијенила страну.

Када би се данас репризирали догађаји са почетка деведесетих година прошлог вијека, о црногорским војницима би београдски медији говори као о НАТО завојевачима и силама мрака и безумља. Ја, морам признати, не знам са каквом војном силом Ви тренутно располажете, али то нас не треба бринути.

Друго, да друго, није грешка, наћи ћете сасвим сигурно неке добровољце да мало запуцају или наврате по бијелу технику, а прво: нико није у стању тако добро заратити у БиХ као бранитељи и браниоци. Агресор, очито је, завршава рат награђен.

Нама, поштовани господине Ђукановић, драги Мило, с Вама можда неће бити пуно боље, али нама свакако горе и не може бити.

Ви, рецимо, нећете за савјетника узети Емира Кустурицу, али би могли, такођер рођеног Сарајлију, Андреја Николаидиса, као што га је ономад ангажирао Ваш коалициоиони партнер и предсједник Скупштине Црне Горе.

Разумијем, вјерујте, Вашу суздржаност према мом приједлогу, јер није лако бити окупатор и држати под контролом непријатељски расположено становништво блиско онима који би у евентуалном новом, глобалном рату, били противници и Црне Горе.

Но Ви сте, што је мало коме успјело, направили државу чији нестанак сања једна бројна етничка група, па сте дио њеног територија продали Русима и онда је комплетну, у границама АВНОЈ-а, увели у НАТО!

Успут сте, онако, скоро рутински, предуприједили пуч којег су Вам спремили доказано успјешни насилници са међународним искуством.

Босна и Херцеговина је, цијењени господине Ђукановић, баш као и Црна Гора, постконфликтно, мултиетничко друштво у којем се распреда о измјенама изборних правила и у којем су избори процес што омогућава да учествују сви, да би на крају побиједили исти.

Ми смо Вам, уствари, Црна Гора с грешком или са сметњама у развоју.

Ето како су се промијенила времена: некада су грађани Црне Горе своју земљу описивали као наставак БиХ другим средствима, док данас грађани БиХ своју слободно могу назвати заосталом Црном Гором.

Поштовани господине Ђукановић, драги Мило, искрено Вас молим да озбиљно размислите о овом приједлогу. Свјестан сам да је очајнички, али другачији и не може бити: сви други покушаји да се БиХ упристоји и уљуди су једноставно банкротирали. Хвала Вам унапријед. 

(Антена М)
Подгорица

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

Топс

22.10.2018 20:03

Не може стићи у БиХ, има пуно посла по Србији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

у3ПМ

23.10.2018 05:34

Ми у РС имамо свог Милу. Пардон Милета

Name

Мајмун земља

23.10.2018 07:26

Неце ову промасену земљу нико.

Name

Дудук

23.10.2018 07:38

Никад гори владари у историји, који су Срби себи бирали, нису владали Србима; Вучић, Додик, Ђукановић. Ем лопови, ем издајници (чим пљачка свој народ, то је и уздајник), ем све најгоре по Срби...

Name

Горан

23.10.2018 08:34

Какав идиотски текст, Република Српска је самодовољна држава, тренутно под окупацијом НАТО пакта

Name

децко

22.10.2018 20:07

БИХ је протекторат са посебним потребама! Није крив ни Бакир, ни Милорад Додик, ни Цовиц, вец народ (српски, босњацки и хрватски) ... Сви су конститутивно изманипулисани националистицком мрзњом! И у тексту писе горе не мозе.... вријеме це показати да мозе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

22.10.2018 22:02

Дечко волио би да се бар преставис кад ти је БиХ толико на срцу да видимо ко си ,ја мислим да си муслиман. Ја желим да ти само кажем,кад толико вапис за јединственом и унитарном БиХ то си требао реци 92 сад је касно. Срби су били за останак YУ ви сте је разбили и немозете сада очекивати да сада БиХ која је била YУ у малом буде иста као и пре 92. Профујало са вихором и нема више повратка свако у своје јато.

Name

бивса југословенка

23.10.2018 06:03

Зоране колико се 92 год. срба изјаснило као југословени ,кад тврдис да су били за останак у YУ ?

Name

Чуј бивша Југословнека

23.10.2018 06:24

Е па бивша Југословенко Срби и Србија су једнини који су постали независни тако што су сви отишли од њих. Нису се Срби одвојили од Југе под разноразним изговорима а у суштини жељом за доминацијом. Лицемјерно је и јадно тражити од Срба да живе као мањина под народима који нису жаљели да живе са њима када су они били у већини, односно Југославији. Никада, али никада Срби неће престати да се боре за своју слободу. Мјењали су се односи у свијету и прије као што се мјењау и данас а у једном моменту ће силни бити наша леђе а не Милова и ваша. Ајде здраво до тада.

Name

Мк

23.10.2018 07:56

КАКАВ БОШЊАК ТО КУСТУРИЦА САСТАВИО .ЈОШ ГА РАНЕ БИХ БОЛЕ.НИЈЕ КРВ ВОДА.БОШЊАК ДА БУДЕ СРБИН О ЗЕМЉО ОТВОРИ СЕ.

Name

СНСД

22.10.2018 20:17

Миле је Миле, али један је Додик!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иван

22.10.2018 20:53

Је ли мислис да це и они зивјети вјецно? То сто це потомцима оставити богатства за и убудуца покољења..је ли то толико битно када буду испустали ајд назови дусу? Ако вјерујес у Бога, питам те: " Гдје це, пакао или рај?" И они старе као и ми и близи им се судњи дан..До тада ти и слицни теби мозда и узивате, мозда претразујете контејнере..Мозда се све обрне па не буде висе овако..ко зна..Мозда Мила у рову затекнес поред себе као храброг саборца који те неце оставити рањеног!? МАДА ЦИСТО СУМЊАМ ДА ОБОЈИЦА НАВЕДЕНИХ ИМАЈУ М.ДА ДА БУДУ БОРЦИ ЗА СВОЈ НАРОД ИАКО НАС ГУРАЈУ У РАТ ПРОТИВ ДРУГИХ.. Веце срце и вецу храброст сто пута има јадни сиромах било које вјере да је и било које нације !

Name

Драшко

22.10.2018 20:22

Без везе. Нигдје везе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.10.2018 20:50

Ако теби ово нема везе, онда је сигурно да ти немаш "везивног ткива" да повежеш!

Name

Фуј

23.10.2018 06:27

Него шта него је "Ниђе везе", а мислим и да је јадно. Позивати једног Србомрсца као што је Мило да на силу влада Србима је једнако као и позивати Павелића да влада Србима. О правима Срба у ЦГ је смијешно причати, а и о наметању НАТО пакта тим истим људима које је тај савез бомбардовао. Данашн Црна Гора Србима више личи на НДХ него на демократску државу.

Name

дрНик

23.10.2018 08:48

Одговор овом Фујјј. Ако србима из ЦГ СМЕТА како зиве у ЦГ сретан им пут имају Србијупа нек изволе. А та прица да су срби угрозени у ЦГ непије воду. То сто ти казес река је они србијански поп те нема двије цисте у глави да неказем да је ограницен таман ка ти. И црногорци и срби и муслимани албанци и хрвати зивимо пуним плуцима у складу људскости. Како ви зивите у србији и ви у босни нас се то нетице и далхе руке од ЦРНРЕ ГОРЕ. А ТО ДА ЦРНОГОРЦИ НЕ ВОЛЕ НАТО И ТУ СИ ПОГРИЈЕСИЈО. НО НЕМАС ТИ ПОЈМА НЕЗНАС ТИ НИ ÐЕ ЈЕ ЦРНА ГОРА НАКО ЛИ НА КАРТУ И ТО АКО ТИ ЈЕ КО ПОКАЗА ÐЕ ЈЕ.

Name

за дрНик

23.10.2018 11:58

Управо о томе и пише Фуј коментар. Та прича да неко има Србију па да тамо иде са својих вијековних огњишта потврђује да сте ви Милови сатрапи ништа друго него НДХ за Србе. Ваша људскост се и огледа у тој тиранији према свему Српском, па чак и Његшу и Василију Острошком које преводите на Милогорски као да они нису занали којим језиком пишу. А то што си ти од неког портира или возача напредовао до високе функције захваљујући независноти ЦГ и НАТО подршци и даје ти за право да тако браниш ту нову НДХ. О твојој ограничености пишу многи велики Црногорци, не Милогорци, па ти препоручујем да прочитш дјела Његоша, Марка Миљанова, Арсенија Чарнојевића, Матије Бећковића и осталих великана Српских, Црногорских пишу доста о таквима као што си ти.

Name

Глобал зитизен

22.10.2018 20:33

Какав текст. Браво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уф

22.10.2018 20:59

А јест и текст у пм!!! Смеце текст смеце прозвани Мило!!!

Name

Да стране

22.10.2018 20:52

Легла кинта да се пропагира братство-јединство и цјеловита БееХеее, а јајаре? Па се потура ово непотписано смеће од текста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

О цему ти

22.10.2018 21:25

Какве везе јел потписан текст?Ово је 100% тацно.Дјуканпвиц је добар политицар и за то паметнпм ни овај текст ни име новинара не треба.Будали тек несто постане јасно кад спадне на просјацки стап или га поцну туци.

Name

Јајара си ти, паре ти бранис

22.10.2018 23:08

Радије цјеловита БиХ иако сам против али нецете ви мафијо!! Сви ови људи су гинули за РС. Доста је било да узимате од народа под насом заставом, срамоте!!!

Name

Фуј

23.10.2018 06:29

Ђикановић "добар политичар", па ти се у политику разумијеш ко Мара ... Од једног НАТО диктатора и криминалца свјетских размјера правиш политчара и то доброг. Е овакви имају право гласа и зато смо ту гдје јесмо.

Name

дррр мррр

22.10.2018 22:29

Какав црни господин то је криминалац лопов 10 пута гори од Дудука.Срамота је реци за овог олоса да је господин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радојица

22.10.2018 23:20

Шта све поданици неће смислити? Могао је комотно написати "Окупирај нас Тачи, бићемо јачи" и поента би била иста. Мило је издао Његоша а богуми и Црну Гору а издао би и своју мајку ако газда буде тражио јер Мило је толико корумпиран и криминализован тако да је оптужница против њега је већ спремљена у случају ако не буде био послушан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина жива

23.10.2018 05:57

У ЦГ народ пуно боље живи него у Србији и БХ-а, укључујући и РС-а као њен саставни дио. И пуно више се нада. И оптимизма у народу има чак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радојица

23.10.2018 07:05

Тако је било и за вријеме Турака. Ко се потурци плаца много мањи порез, не плаца данак у крви, мозе да буде дио дрзавног апарата тј да уцедтвује у војсци у судству једном ријецју има бољу економоју и статус у друству. Једину цијену коју су потурице морали да плате је одрод од свог народа. Веома слицно је са овим новим поНАТОвицама.

Name

Др.ник

23.10.2018 09:02

Радојица дрз се ти мотике зивотати немој јадо о Ðукановићу прицати е те јади убисе.. Немас да једес да платис рацуне о мору мореш само да сањас. Колике су вам плате пензије колике су вам цијене меса сухомеснатог хлеба струје воде комуналија. Немој мој Курајица немој ДОДИКА ТИ И БИСЕРКЕ..

Name

Тацно у центар проблема

23.10.2018 17:44

Господине Радојица свакавам је на мјесту.

Name

тито

23.10.2018 18:49

Ма узео би он нас под своје... ал проблем би био око имена уједињене државе. Тад би се сигурно звали: ЦРНА Босна и ГОРА Херцеговина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.10.2018 20:51

Ту се и шиптари питају. Они цијим се гласовима одрзава на власти и цију политику спроводи.