Okupiraj nas Milo, bolje bi nam bilo

Nama, poštovani gospodine Đukanović, s Vama možda neće biti puno bolje, ali nama svakako gore i ne može biti.

Bosna i Hercegovina 22.10.2018 | 21:55
Okupiraj nas Milo, bolje bi nam bilo
Poštovani gospodine Đukanović, dragi Milo, pišem Vam s molbom koja jeste malo čudna, ali je, vjerujete, iskrena onoliko koliko je i situacija u Bosni i Hercegovini očajna.

Želim Vas zamoliti da izvršite okupaciju cijelog teritorija Bosne i Hercegovine, suspendujete njene organe vlasti, od mjesne zajednice do Predsjedništva, poništite Ustav i sve zakone, te sebe proglasite predsjednikom bez ograničenja trajanja mandata.

Vi, gospodine Đukanović, Crnom Gorom vladate još od vremena u kojem je Dragan Čović potpisivao naloge o isporuci nosača bombi proizvedenih u „Sokolu“ - Jugoslavenskoj narodnoj armiji, Milorad Dodik bio član Skupštine Republike BiH ispred Saveza reformskih snaga Jugoslavije, a Bakir Izetbegović uobičajeno ništa.

Od tada – o čemu će biti nešto riječi nešto kasnije – do danas, Crna Gora je prestala biti i dio SFRJ i dio zajednice sa Srbijom, uvela je evro, ušla u NATO i ostala multietničko društvo.

U Vašoj državi žive, je li tako, Crnogorci, Srbi, Bošnjaci, Albanci, hrvatska manjina i nešto Rusa, ali nam oni, kao ni Vama, sada više nisu važni.

Vi ste, dakle, od države četiri naroda, od kojih jedan, itetako brojan, zapravo prezire crnogorsku nezavisnost i državnost, a pogotovo njen evro-atlantski put, napravili upravo to - nezavisnu  državu Crnu Goru, sa svim što država treba imati: predsjednikom, Vladom, parlamentom, policijom, vojskom, članstvom u NATO-u i perspektivom ulaska u EU u narednih deset godina, ako ne i manje.

Ne možete, na osnovu vlastitih postignuća, reći da Vam je BiH, kako bi se reklo, prevelik zalogaj. Istina, jeste nešto veća teritorijalno i brojnija stanovništvom, ali ona nema četiri, nego tri dominantne etničke grupe, od kojih, takođe, jedna javno prezire bosanskohercegovačku nezavisnost i državnost, a pogotovo njen evro-atlantski put.

Sve tri, međutim, podnose ono po čemu je, kako tvrdi dio crnogorske opozicije, tipičan Vaš način vladanja: od kapilarane korupcije, preko nepotizma i osiguravanja egzistencije na osnovu podobnosti, pa do, eto, izbora na kojima pobjeđuju oni koji su, nakon nevjerovatne količine novca, u stanju ukrasti i jednako nevjerovatan broj glasova.

Vaši protivnici, znamo obojica, tvrde da i Vi vlast održavate takozvanim izbornim inžinjeringom. Nisu, međutim, nikada imali dokaz da više od deset posto od ukupnog broja birača – koji je, naravno, nerelevantan jer je izlaznost tek nešto veća od 50 posto – nesposbno ispravno ispuniti glasački listić.

Uglavnom ako i kradete na izborima, činite to elegantno, a u BiH nećete morati nikako. Okupatori, naime, ne provjeravaju volju naroda. Oni je ili nameću ili potiru. U našem slučaju je sve dobro došlo.

Kako, dakle, znate upravljati multietničkim društvom, zbilja upravljati, te očito imate recept da se jednako ostvare individualna i kolektivna prava, Vi ste već po tome naš idealan osvajač. Drugi važan razlog je taj što poznajete takozvano postkonfliktno društvo.

Crna Gora je, što bi Vi vjerovatno rado zaboravili, jer ste i tada bili vlast, slala vojsku i na Dubrovnik i na Mostar, pa se vratila na polazne pozicije i, eto, potpuno promijenila stranu.

Kada bi se danas reprizirali događaji sa početka devedesetih godina prošlog vijeka, o crnogorskim vojnicima bi beogradski mediji govori kao o NATO zavojevačima i silama mraka i bezumlja. Ja, moram priznati, ne znam sa kakvom vojnom silom Vi trenutno raspolažete, ali to nas ne treba brinuti.

Drugo, da drugo, nije greška, naći ćete sasvim sigurno neke dobrovoljce da malo zapucaju ili navrate po bijelu tehniku, a prvo: niko nije u stanju tako dobro zaratiti u BiH kao branitelji i branioci. Agresor, očito je, završava rat nagrađen.

Nama, poštovani gospodine Đukanović, dragi Milo, s Vama možda neće biti puno bolje, ali nama svakako gore i ne može biti.

Vi, recimo, nećete za savjetnika uzeti Emira Kusturicu, ali bi mogli, također rođenog Sarajliju, Andreja Nikolaidisa, kao što ga je onomad angažirao Vaš koalicioioni partner i predsjednik Skupštine Crne Gore.

Razumijem, vjerujte, Vašu suzdržanost prema mom prijedlogu, jer nije lako biti okupator i držati pod kontrolom neprijateljski raspoloženo stanovništvo blisko onima koji bi u eventualnom novom, globalnom ratu, bili protivnici i Crne Gore.

No Vi ste, što je malo kome uspjelo, napravili državu čiji nestanak sanja jedna brojna etnička grupa, pa ste dio njenog teritorija prodali Rusima i onda je kompletnu, u granicama AVNOJ-a, uveli u NATO!

Usput ste, onako, skoro rutinski, preduprijedili puč kojeg su Vam spremili dokazano uspješni nasilnici sa međunarodnim iskustvom.

Bosna i Hercegovina je, cijenjeni gospodine Đukanović, baš kao i Crna Gora, postkonfliktno, multietničko društvo u kojem se raspreda o izmjenama izbornih pravila i u kojem su izbori proces što omogućava da učestvuju svi, da bi na kraju pobijedili isti.

Mi smo Vam, ustvari, Crna Gora s greškom ili sa smetnjama u razvoju.

Eto kako su se promijenila vremena: nekada su građani Crne Gore svoju zemlju opisivali kao nastavak BiH drugim sredstvima, dok danas građani BiH svoju slobodno mogu nazvati zaostalom Crnom Gorom.

Poštovani gospodine Đukanović, dragi Milo, iskreno Vas molim da ozbiljno razmislite o ovom prijedlogu. Svjestan sam da je očajnički, ali drugačiji i ne može biti: svi drugi pokušaji da se BiH upristoji i uljudi su jednostavno bankrotirali. Hvala Vam unaprijed. 

(Antena M)
Podgorica

Komentari / 31

Ostavite komentar
Name

Tops

22.10.2018 20:03

Ne može stići u BiH, ima puno posla po Srbiji.

ODGOVORITE
Name

u3PM

23.10.2018 05:34

Mi u RS imamo svog Milu. Pardon Mileta

Name

Majmun zemlja

23.10.2018 07:26

Nece ovu promasenu zemlju niko.

Name

Duduk

23.10.2018 07:38

Nikad gori vladari u istoriji, koji su Srbi sebi birali, nisu vladali Srbima; Vučić, Dodik, Đukanović. Em lopovi, em izdajnici (čim pljačka svoj narod, to je i uzdajnik), em sve najgore po Srbi...

Name

Горан

23.10.2018 08:34

Какав идиотски текст, Република Српска је самодовољна држава, тренутно под окупацијом НАТО пакта

Name

decko

22.10.2018 20:07

BIH je protektorat sa posebnim potrebama! Nije kriv ni Bakir, ni Milorad Dodik, ni Covic, vec narod (srpski, bosnjacki i hrvatski) ... Svi su konstitutivno izmanipulisani nacionalistickom mrznjom! I u tekstu pise gore ne moze.... vrijeme ce pokazati da moze!

ODGOVORITE
Name

Zoran

22.10.2018 22:02

Dečko volio bi da se bar prestavis kad ti je BiH toliko na srcu da vidimo ko si ,ja mislim da si musliman. Ja želim da ti samo kažem,kad toliko vapis za jedinstvenom i unitarnom BiH to si trebao reci 92 sad je kasno. Srbi su bili za ostanak YU vi ste je razbili i nemozete sada očekivati da sada BiH koja je bila YU u malom bude ista kao i pre 92. Profujalo sa vihorom i nema više povratka svako u svoje jato.

Name

bivsa jugoslovenka

23.10.2018 06:03

Zorane koliko se 92 god. srba izjasnilo kao jugosloveni ,kad tvrdis da su bili za ostanak u YU ?

Name

Čuj bivša Jugoslovneka

23.10.2018 06:24

E pa bivša Jugoslovenko Srbi i Srbija su jednini koji su postali nezavisni tako što su svi otišli od njih. Nisu se Srbi odvojili od Juge pod raznoraznim izgovorima a u suštini željom za dominacijom. Licemjerno je i jadno tražiti od Srba da žive kao manjina pod narodima koji nisu žaljeli da žive sa njima kada su oni bili u većini, odnosno Jugoslaviji. Nikada, ali nikada Srbi neće prestati da se bore za svoju slobodu. Mjenjali su se odnosi u svijetu i prije kao što se mjenjau i danas a u jednom momentu će silni biti naša leđe a ne Milova i vaša. Ajde zdravo do tada.

Name

Mk

23.10.2018 07:56

KAKAV BOŠNJAK TO KUSTURICA SASTAVIO .JOŠ GA RANE BIH BOLE.NIJE KRV VODA.BOŠNJAK DA BUDE SRBIN O ZEMLJO OTVORI SE.

Name

SNSD

22.10.2018 20:17

Mile je Mile, ali jedan je Dodik!

ODGOVORITE
Name

Ivan

22.10.2018 20:53

Je li mislis da ce i oni zivjeti vjecno? To sto ce potomcima ostaviti bogatstva za i ubuduca pokoljenja..je li to toliko bitno kada budu ispustali ajd nazovi dusu? Ako vjerujes u Boga, pitam te: " Gdje ce, pakao ili raj?" I oni stare kao i mi i blizi im se sudnji dan..Do tada ti i slicni tebi mozda i uzivate, mozda pretrazujete kontejnere..Mozda se sve obrne pa ne bude vise ovako..ko zna..Mozda Mila u rovu zateknes pored sebe kao hrabrog saborca koji te nece ostaviti ranjenog!? MADA CISTO SUMNJAM DA OBOJICA NAVEDENIH IMAJU M.DA DA BUDU BORCI ZA SVOJ NAROD IAKO NAS GURAJU U RAT PROTIV DRUGIH.. Vece srce i vecu hrabrost sto puta ima jadni siromah bilo koje vjere da je i bilo koje nacije !

Name

Draško

22.10.2018 20:22

Bez veze. Nigdje veze.

ODGOVORITE
Name

Re

22.10.2018 20:50

Ako tebi ovo nema veze, onda je sigurno da ti nemaš "vezivnog tkiva" da povežeš!

Name

Fuj

23.10.2018 06:27

Nego šta nego je "Niđe veze", a mislim i da je jadno. Pozivati jednog Srbomrsca kao što je Milo da na silu vlada Srbima je jednako kao i pozivati Pavelića da vlada Srbima. O pravima Srba u CG je smiješno pričati, a i o nametanju NATO pakta tim istim ljudima koje je taj savez bombardovao. Današn Crna Gora Srbima više liči na NDH nego na demokratsku državu.

Name

drNik

23.10.2018 08:48

Odgovor ovom Fujjj. Ako srbima iz CG SMETA kako zive u CG sretan im put imaju Srbijupa nek izvole. A ta prica da su srbi ugrozeni u CG nepije vodu. To sto ti kazes reka je oni srbijanski pop te nema dvije ciste u glavi da nekazem da je ogranicen taman ka ti. I crnogorci i srbi i muslimani albanci i hrvati zivimo punim plucima u skladu ljudskosti. Kako vi zivite u srbiji i vi u bosni nas se to netice i dalhe ruke od CRNRE GORE. A TO DA CRNOGORCI NE VOLE NATO I TU SI POGRIJESIJO. NO NEMAS TI POJMA NEZNAS TI NI ÐE JE CRNA GORA NAKO LI NA KARTU I TO AKO TI JE KO POKAZA ÐE JE.

Name

za drNik

23.10.2018 11:58

Upravo o tome i piše Fuj komentar. Ta priča da neko ima Srbiju pa da tamo ide sa svojih vijekovnih ognjišta potvrđuje da ste vi Milovi satrapi ništa drugo nego NDH za Srbe. Vaša ljudskost se i ogleda u toj tiraniji prema svemu Srpskom, pa čak i Njegšu i Vasiliju Ostroškom koje prevodite na Milogorski kao da oni nisu zanali kojim jezikom pišu. A to što si ti od nekog portira ili vozača napredovao do visoke funkcije zahvaljujući nezavisnoti CG i NATO podršci i daje ti za pravo da tako braniš tu novu NDH. O tvojoj ograničenosti pišu mnogi veliki Crnogorci, ne Milogorci, pa ti preporučujem da pročitš djela Njegoša, Marka Miljanova, Arsenija Čarnojevića, Matije Bećkovića i ostalih velikana Srpskih, Crnogorskih pišu dosta o takvima kao što si ti.

Name

Global zitizen

22.10.2018 20:33

Kakav tekst. Bravo.

ODGOVORITE
Name

Uf

22.10.2018 20:59

A jest i tekst u pm!!! Smece tekst smece prozvani Milo!!!

Name

Da strane

22.10.2018 20:52

Legla kinta da se propagira bratstvo-jedinstvo i cjelovita BeeHeee, a jajare? Pa se potura ovo nepotpisano smeće od teksta!

ODGOVORITE
Name

O cemu ti

22.10.2018 21:25

Kakve veze jel potpisan tekst?Ovo je 100% tacno.Djukanpvic je dobar politicar i za to pametnpm ni ovaj tekst ni ime novinara ne treba.Budali tek nesto postane jasno kad spadne na prosjacki stap ili ga pocnu tuci.

Name

Jajara si ti, pare ti branis

22.10.2018 23:08

Radije cjelovita BiH iako sam protiv ali necete vi mafijo!! Svi ovi ljudi su ginuli za RS. Dosta je bilo da uzimate od naroda pod nasom zastavom, sramote!!!

Name

Fuj

23.10.2018 06:29

Đikanović "dobar političar", pa ti se u politiku razumiješ ko Mara ... Od jednog NATO diktatora i kriminalca svjetskih razmjera praviš politčara i to dobrog. E ovakvi imaju pravo glasa i zato smo tu gdje jesmo.

Name

drrr mrrr

22.10.2018 22:29

Kakav crni gospodin to je kriminalac lopov 10 puta gori od Duduka.Sramota je reci za ovog olosa da je gospodin.

ODGOVORITE
Name

Радојица

22.10.2018 23:20

Шта све поданици неће смислити? Могао је комотно написати "Окупирај нас Тачи, бићемо јачи" и поента би била иста. Мило је издао Његоша а богуми и Црну Гору а издао би и своју мајку ако газда буде тражио јер Мило је толико корумпиран и криминализован тако да је оптужница против њега је већ спремљена у случају ако не буде био послушан.

ODGOVORITE
Name

Istina živa

23.10.2018 05:57

U CG narod puno bolje živi nego u Srbiji i BH-a, uključujući i RS-a kao njen sastavni dio. I puno više se nada. I optimizma u narodu ima čak.

ODGOVORITE
Name

Radojica

23.10.2018 07:05

Tako je bilo i za vrijeme Turaka. Ko se poturci placa mnogo manji porez, ne placa danak u krvi, moze da bude dio drzavnog aparata tj da ucedtvuje u vojsci u sudstvu jednom rijecju ima bolju ekonomoju i status u drustvu. Jedinu cijenu koju su poturice morali da plate je odrod od svog naroda. Veoma slicno je sa ovim novim poNATOvicama.

Name

Dr.nik

23.10.2018 09:02

Radojica drz se ti motike zivotati nemoj jado o Ðukanoviću pricati e te jadi ubise.. Nemas da jedes da platis racune o moru moreš samo da sanjas. Kolike su vam plate penzije kolike su vam cijene mesa suhomesnatog hleba struje vode komunalija. Nemoj moj Kurajica nemoj DODIKA TI I BISERKE..

Name

Tacno u centar problema

23.10.2018 17:44

Gospodine Radojica svakavam je na mjestu.

Name

tito

23.10.2018 18:49

Ma uzeo bi on nas pod svoje... al problem bi bio oko imena ujedinjene države. Tad bi se sigurno zvali: CRNA Bosna i GORA Hercegovina.

ODGOVORITE
Name

Re

25.10.2018 20:51

Tu se i šiptari pitaju. Oni cijim se glasovima odrzava na vlasti i ciju politiku sprovodi.