Научили смо много од Звезде, а онда су други учили од нас...

Легендарни ас Ливерпула Крис Лолер отворено о утакмици која је кључно утицала на историју Редса и све оно што ће највећи енглески клуб постати. . .

Фудбал 24.10.2018 | 16:00
Научили смо много од Звезде, а онда су други учили од нас...
Оно кад је Крис Лолер, а био је 72. минут, после корнера и гужве у шеснаестерцу Црвене звезде некако дошао до лопте, шутирао и погодио сам угао гола Оље Петровића - Бил Шенкли је поскочио са клупе као ретко када у каријери. И касније, у свлачионици, велики Шенкс је био насмејан јер је био убеђен да Звезда са тих својих 2:1 нема шта да тражи у реваншу на Енфилду. 

Онда се догодила историја.

Два дана уочи новог сусрета Ливерпула и Црвене звезде Енглези врте филм. Нема ни новина ни портала тамо на Острву који не подсећају на дан кад је настао "Ливерпоол wаy". Реванш са Звездом, тако је. И ми смо већ све испричали о тој чувеној ноћи. Али некако јој се увек радо вратимо. Звездаши пре свега. И не само звездаши. Како то гордо и просто нестварно звучи: оно кад су Југословени учили Енглезе фудбалу.   

Криса Лолера звали су Тихи витез. Задња линија Редса: Клеменс, па испред њега на десном беку тај Тихи витез, онда Линдзи, Лојд, Емлин Хјуз, Томпсон... Крис Лолер, данас добро држећа старина од 70 и кусур. После 550 утакмица за Ливерпул свега се сећа. Као десни бек - 61 гол. Шенкс је увек говорио да је имао мозак и размишљање голгетера... 

"Играо сам за Ливерпул у то време. Ми смо играли тако да смо желели сваком противнику да дамо шест комада. Једноставно, излазили смо на терен и нападали свом снагом од почетка до краја утакмице. Самим тим остављали смо доста простора противнику и када смо играли у Европи ривали су то доста добро умели да користе. Научили смо из тога много. А онда су други учили од нас", почео је причу Лолер. 

Жива легенда. Први пут закорачио је на Енфилд три месеца пре Била Шенклија. Отишао је годину и нешто после великог шефа. Памти, памти ама баш све. Звезда је тема. Историја се поново догађа. Лолер је изашао у сусрет. Опширно ће о свему...

"Дан након жреба сазнали смо с ким играмо. Тек када смо дошли у клуб... Знате како, тада се о томе није толико говорило на радију и телевизији. Само у новинама. Нисмо знали много о Црвеној звезди. Свакако да смо били упознати са имеом и историјом клуба, али нисмо познавали играче". 

Шенкс је урадио што је било до њега, али...

"Сазнали смо да Звезда има добар тим, добре играче. Сећам се првог гола у Београду. Био је предиван. Да бисте савладали Клеменса у оно време морали сте постигнете заиста фантастичан погодак. Онда 2:0. Нама је после таквог вођства Звезде требао гол до краја меча. Доста касно, после једног корнера, успели смо. Ја сам успео". 

Добро сад, није Шенкли био баш пресрећан после пораза. Није, међутим, много ни туговао. Потврђују то речи Криса Лолера. 

"Да, Звезда нас је изненадила, имала је стварно одличне фудбалере. Али с постигнутим голом у Београду вратили смо самопоуздање за реванш. Наш менаџер је подигао и играче и навијаче без обзира на пораз од 1:2. Говорио је да ћемо победити, убеђивао нас. И поверовали смо у то. Имали смо тај став. Мислили смо да смо научили довољно из грешака у првој утакмици".

И онда та новембарска ноћ. За Звезду магична. За Ливерпул преломна.

"Сећам се, Звезда је имала велики посед лопте. Нису нас превише нападали, али опет су постигли прелеп погодак. Како се не бих сећао... Слободан ударац, Клеменс поново ништа није могао. Мислио сам да заслужујемо да победимо и било ми је жао што нисмо. И Шенкли је био много разочаран. После те утакмице њега је заменио Боб Пејсли. Сви у клубу научили су много из тог искуства".

Нико из Ливерпула, нико од енглеских новинара, нико од тренера, стручњака не спори - Ливерпул је у том реваншу против Звезде одиграо најважнију утакмицу у својој историји. Ни Лолер не баца сенку на ту чињеницу... 

"Не примећује се можда на први поглед, али увек се враћам на ту утакмицу против Црвене звезде и поредим са данашњим мечевима. Од тог тренутка кренуле су промене, учили смо све више, били смо опрезнији... У суштини, потпуно смо променили стил игре", закључио је легендарни ас Ливерпула. 



Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар