Naučili smo mnogo od Zvezde, a onda su drugi učili od nas...

Legendarni as Liverpula Kris Loler otvoreno o utakmici koja je ključno uticala na istoriju Redsa i sve ono što će najveći engleski klub postati. . .

Fudbal 24.10.2018 | 16:00
Naučili smo mnogo od Zvezde, a onda su drugi učili od nas...
Ono kad je Kris Loler, a bio je 72. minut, posle kornera i gužve u šesnaestercu Crvene zvezde nekako došao do lopte, šutirao i pogodio sam ugao gola Olje Petrovića - Bil Šenkli je poskočio sa klupe kao retko kada u karijeri. I kasnije, u svlačionici, veliki Šenks je bio nasmejan jer je bio ubeđen da Zvezda sa tih svojih 2:1 nema šta da traži u revanšu na Enfildu. 

Onda se dogodila istorija.

Dva dana uoči novog susreta Liverpula i Crvene zvezde Englezi vrte film. Nema ni novina ni portala tamo na Ostrvu koji ne podsećaju na dan kad je nastao "Liverpool way". Revanš sa Zvezdom, tako je. I mi smo već sve ispričali o toj čuvenoj noći. Ali nekako joj se uvek rado vratimo. Zvezdaši pre svega. I ne samo zvezdaši. Kako to gordo i prosto nestvarno zvuči: ono kad su Jugosloveni učili Engleze fudbalu.   

Krisa Lolera zvali su Tihi vitez. Zadnja linija Redsa: Klemens, pa ispred njega na desnom beku taj Tihi vitez, onda Lindzi, Lojd, Emlin Hjuz, Tompson... Kris Loler, danas dobro držeća starina od 70 i kusur. Posle 550 utakmica za Liverpul svega se seća. Kao desni bek - 61 gol. Šenks je uvek govorio da je imao mozak i razmišljanje golgetera... 

"Igrao sam za Liverpul u to vreme. Mi smo igrali tako da smo želeli svakom protivniku da damo šest komada. Jednostavno, izlazili smo na teren i napadali svom snagom od početka do kraja utakmice. Samim tim ostavljali smo dosta prostora protivniku i kada smo igrali u Evropi rivali su to dosta dobro umeli da koriste. Naučili smo iz toga mnogo. A onda su drugi učili od nas", počeo je priču Loler. 

Živa legenda. Prvi put zakoračio je na Enfild tri meseca pre Bila Šenklija. Otišao je godinu i nešto posle velikog šefa. Pamti, pamti ama baš sve. Zvezda je tema. Istorija se ponovo događa. Loler je izašao u susret. Opširno će o svemu...

"Dan nakon žreba saznali smo s kim igramo. Tek kada smo došli u klub... Znate kako, tada se o tome nije toliko govorilo na radiju i televiziji. Samo u novinama. Nismo znali mnogo o Crvenoj zvezdi. Svakako da smo bili upoznati sa imeom i istorijom kluba, ali nismo poznavali igrače". 

Šenks je uradio što je bilo do njega, ali...

"Saznali smo da Zvezda ima dobar tim, dobre igrače. Sećam se prvog gola u Beogradu. Bio je predivan. Da biste savladali Klemensa u ono vreme morali ste postignete zaista fantastičan pogodak. Onda 2:0. Nama je posle takvog vođstva Zvezde trebao gol do kraja meča. Dosta kasno, posle jednog kornera, uspeli smo. Ja sam uspeo". 

Dobro sad, nije Šenkli bio baš presrećan posle poraza. Nije, međutim, mnogo ni tugovao. Potvrđuju to reči Krisa Lolera. 

"Da, Zvezda nas je iznenadila, imala je stvarno odlične fudbalere. Ali s postignutim golom u Beogradu vratili smo samopouzdanje za revanš. Naš menadžer je podigao i igrače i navijače bez obzira na poraz od 1:2. Govorio je da ćemo pobediti, ubeđivao nas. I poverovali smo u to. Imali smo taj stav. Mislili smo da smo naučili dovoljno iz grešaka u prvoj utakmici".

I onda ta novembarska noć. Za Zvezdu magična. Za Liverpul prelomna.

"Sećam se, Zvezda je imala veliki posed lopte. Nisu nas previše napadali, ali opet su postigli prelep pogodak. Kako se ne bih sećao... Slobodan udarac, Klemens ponovo ništa nije mogao. Mislio sam da zaslužujemo da pobedimo i bilo mi je žao što nismo. I Šenkli je bio mnogo razočaran. Posle te utakmice njega je zamenio Bob Pejsli. Svi u klubu naučili su mnogo iz tog iskustva".

Niko iz Liverpula, niko od engleskih novinara, niko od trenera, stručnjaka ne spori - Liverpul je u tom revanšu protiv Zvezde odigrao najvažniju utakmicu u svojoj istoriji. Ni Loler ne baca senku na tu činjenicu... 

"Ne primećuje se možda na prvi pogled, ali uvek se vraćam na tu utakmicu protiv Crvene zvezde i poredim sa današnjim mečevima. Od tog trenutka krenule su promene, učili smo sve više, bili smo oprezniji... U suštini, potpuno smo promenili stil igre", zaključio je legendarni as Liverpula. 



Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar