Прича - Цијена изгубљеног љета: Пропаст Реала!

Где су замене за Роналда, Хамеса, Ковачића? Да ли је крив (само) Лопетеги или има нешто и до пословне политике Флорентина Переза?

Фудбал 23.10.2018 | 22:30
Прича - Цијена изгубљеног љета: Пропаст Реала!
Мртав човек који хода. Није (још) смењен, али мадридски медији, не остављају дилему да ће Ђулен Лопетеги ускоро постати бивши тренер Реала. Јуче се то није десило, велика је непознаница да ли ће данас, али после Ел Калсика, какав год исход да буде на стадиону Барселоне у недељу, сва је прилика да ће некадашњи селектор Шпаније бити смењен и са функције шефа струке најбољег клуба на свету.

Разлога је превише, те се и Марка и Ас питају шта још Лопетеги мора да забрља да би Флорентино Перез урадио исто што и у јануару 2016. кад је сменио Рафаела Бенитеза и на клупу довео Зинедина Зидана, а Француз узео три везане Лиге шампиона, које у овом тренутку изгледају као Монт Еверест из угла садашњег тренера. С тим да је и штампа у главном граду Шпаније сагласна у оцени да није само Ђулен крив, већ одговорност за катастрофалне резултате дели на пола, отворено нападајући и председника.

Поготово што је иза Реала катастрофално одрађен прелазни рок. Отишао је Кристијано Роналдо у Јувентус и са собом однео око 50-ак голова, на колико је био претплаћен по сезони, а управа (читај, Флорентино Перез) није реаговала и довела праву звезду, „убицу голмана“, човека способног да малтретира противничке одбране и гарантује поготке. Иако су Мадриђани ловили Нејмара, Килијана Мпабеа, Едена Азара, ХаријаКејна, мамили Робета Левандовског, па и Маура Икардија, нико од тих голгетера није стигао. А није да краљевски клуб нема новца. Напротив. Изостанак правог шпица мадридски медији спочитавају Перезу, указујући да повратак Маријана Дијаза из Лиона није довољан и да Карим Бензема, бар на почетку сезоне, не може да се састави. Осим тога, више од 100.000.000 евра приходованих продајом Португалца практично није ни потрошено, док је, на пример, Барселона после одласка Нејмара лета 2017. у Пари Сен Жермен реаговала потписима Усмана Дембелеа, Филипеа Кутиња и Артура (додуше, у три прелазна рока) и свако од њих уградио је себе у успех клуба.

С друге стране, Реал је после сваке од последње три Лиге шампиона продавао бар по једну звезду. Најпре Хесеа (ПСЖ-у), па Алвара Морату (Челсију) и Данила (Манчестер Ситију), сад Роналда (Јувентусу), у међувремену остајао без Хамеса Родригеза и Матеа Ковачића (позајмице Бајерну и Челсију), те Пепеа(истекао му уговор), а сваки од њих би могао у садашњем саставу да има места. Проблем је што ни за једног није доведена одговарајућа замена, већ су стизали играчи на позицијама где је Реал већ био јак, попут Данија Себаљоса, Теа Ернандеза, Алвара Одриозиле, док Тибо Куртоа на почетку мандата не показује да је бољи голман од Кејлора Наваса.

Све су то грешке управе и Флорентина Переза. Тешко их је исправити. Руку на срце, Зидан – са ауром која улива поверење – успевао је и са минималним променама играчког кадра да вуче Реал на кров Европе, док Лопетеги изгледа као човек изгубљен у простору и времену, коме ни свлачионица не верује, иако је, вреди и то подсетити, капитен Серхио Рамос заговарао идеју да управо Ђулен наследи Зизуа. А некадашњи стратег Порта очигледно није дорастао изазову, о чему сведочи више детаља. Најпре бројке: пораз од Левантеа био је трећи узастопни (претходно минималци у сударима са ЦСКА и Алаваесом), што је први пут од 2009. и мандара Хуандеа Рамоса да Лос Бланкоси имају такав низ. Даље, Лопетеги се придружио тренерима који су у једној сезони имали четири пораза на узорку од пет утакмица (осим поменутих тукла га и Севиља, а само је издржао против Атлетика, 0:0), придруживши се Амансију (1985), Ди Стефану (1991), Валдану(1995), Кејрошу (2004), Шустеру (2008) и поменутом Хуанде Рамосу (2008). Што указује колико је то редак податак.

Има и оних који сматрају да је Лопетегија стигла карма због начина на који је преварио ФС Шпаније, тајним преговорима са Флорентином Перезом током припрема за Мундијал, због чега је већ платио цену (у виду смене са селекторског места два дана пред меч са Португалцима у Русији), али чак и кад би се тако посматрала стварност не могу се само спољним фактори означити утицајним на лоша издања његовог тима. Једноставно, Лопетеги не држи ни у једном тренутку ситуацију под контролом. Званично најбољи играч Првенства света Лука Модрић се не види на терену, Каземира претрчавају како хоће, одбрана је потпуно изгубила самопоуздање и игра у страху, крила не нападају, а асови попут Карима Бенземе, Герета Бејла, па и Иска никако да прораде, иако њихов квалитет није споран.

У таквој ситуацији пред Лопетегијем је драматична седмица. Мора да спрема екипу за дуел са Чесима у Лиги шампиона и да иде на ноге Барси. У овом тренутку Ноу Камп делује као његово губилиште и припрема терена за све гласније наговештени долазак Антонија Контеа. Мада се од евентуалног потписа Италијана важнијим чини како ће Дон Флорентино реаговати у јануарском прелазном року и кога ће довести у летњем, да се не би поновили наслови какви данас „звече“ Мадридом.

„Овај Мадрид је упропашћен“.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар