Priča - Cijena izgubljenog ljeta: Propast Reala!

Gde su zamene za Ronalda, Hamesa, Kovačića? Da li je kriv (samo) Lopetegi ili ima nešto i do poslovne politike Florentina Pereza?

Fudbal 23.10.2018 | 22:30
Priča - Cijena izgubljenog ljeta: Propast Reala!
Mrtav čovek koji hoda. Nije (još) smenjen, ali madridski mediji, ne ostavljaju dilemu da će Đulen Lopetegi uskoro postati bivši trener Reala. Juče se to nije desilo, velika je nepoznanica da li će danas, ali posle El Kalsika, kakav god ishod da bude na stadionu Barselone u nedelju, sva je prilika da će nekadašnji selektor Španije biti smenjen i sa funkcije šefa struke najboljeg kluba na svetu.

Razloga je previše, te se i Marka i As pitaju šta još Lopetegi mora da zabrlja da bi Florentino Perez uradio isto što i u januaru 2016. kad je smenio Rafaela Beniteza i na klupu doveo Zinedina Zidana, a Francuz uzeo tri vezane Lige šampiona, koje u ovom trenutku izgledaju kao Mont Everest iz ugla sadašnjeg trenera. S tim da je i štampa u glavnom gradu Španije saglasna u oceni da nije samo Đulen kriv, već odgovornost za katastrofalne rezultate deli na pola, otvoreno napadajući i predsednika.

Pogotovo što je iza Reala katastrofalno odrađen prelazni rok. Otišao je Kristijano Ronaldo u Juventus i sa sobom odneo oko 50-ak golova, na koliko je bio pretplaćen po sezoni, a uprava (čitaj, Florentino Perez) nije reagovala i dovela pravu zvezdu, „ubicu golmana“, čoveka sposobnog da maltretira protivničke odbrane i garantuje pogotke. Iako su Madriđani lovili Nejmara, Kilijana Mpabea, Edena Azara, HarijaKejna, mamili Robeta Levandovskog, pa i Maura Ikardija, niko od tih golgetera nije stigao. A nije da kraljevski klub nema novca. Naprotiv. Izostanak pravog špica madridski mediji spočitavaju Perezu, ukazujući da povratak Marijana Dijaza iz Liona nije dovoljan i da Karim Benzema, bar na početku sezone, ne može da se sastavi. Osim toga, više od 100.000.000 evra prihodovanih prodajom Portugalca praktično nije ni potrošeno, dok je, na primer, Barselona posle odlaska Nejmara leta 2017. u Pari Sen Žermen reagovala potpisima Usmana Dembelea, Filipea Kutinja i Artura (doduše, u tri prelazna roka) i svako od njih ugradio je sebe u uspeh kluba.

S druge strane, Real je posle svake od poslednje tri Lige šampiona prodavao bar po jednu zvezdu. Najpre Hesea (PSŽ-u), pa Alvara Moratu (Čelsiju) i Danila (Mančester Sitiju), sad Ronalda (Juventusu), u međuvremenu ostajao bez Hamesa Rodrigeza i Matea Kovačića (pozajmice Bajernu i Čelsiju), te Pepea(istekao mu ugovor), a svaki od njih bi mogao u sadašnjem sastavu da ima mesta. Problem je što ni za jednog nije dovedena odgovarajuća zamena, već su stizali igrači na pozicijama gde je Real već bio jak, poput Danija Sebaljosa, Tea Ernandeza, Alvara Odriozile, dok Tibo Kurtoa na početku mandata ne pokazuje da je bolji golman od Kejlora Navasa.

Sve su to greške uprave i Florentina Pereza. Teško ih je ispraviti. Ruku na srce, Zidan – sa aurom koja uliva poverenje – uspevao je i sa minimalnim promenama igračkog kadra da vuče Real na krov Evrope, dok Lopetegi izgleda kao čovek izgubljen u prostoru i vremenu, kome ni svlačionica ne veruje, iako je, vredi i to podsetiti, kapiten Serhio Ramos zagovarao ideju da upravo Đulen nasledi Zizua. A nekadašnji strateg Porta očigledno nije dorastao izazovu, o čemu svedoči više detalja. Najpre brojke: poraz od Levantea bio je treći uzastopni (prethodno minimalci u sudarima sa CSKA i Alavaesom), što je prvi put od 2009. i mandara Huandea Ramosa da Los Blankosi imaju takav niz. Dalje, Lopetegi se pridružio trenerima koji su u jednoj sezoni imali četiri poraza na uzorku od pet utakmica (osim pomenutih tukla ga i Sevilja, a samo je izdržao protiv Atletika, 0:0), pridruživši se Amansiju (1985), Di Stefanu (1991), Valdanu(1995), Kejrošu (2004), Šusteru (2008) i pomenutom Huande Ramosu (2008). Što ukazuje koliko je to redak podatak.

Ima i onih koji smatraju da je Lopetegija stigla karma zbog načina na koji je prevario FS Španije, tajnim pregovorima sa Florentinom Perezom tokom priprema za Mundijal, zbog čega je već platio cenu (u vidu smene sa selektorskog mesta dva dana pred meč sa Portugalcima u Rusiji), ali čak i kad bi se tako posmatrala stvarnost ne mogu se samo spoljnim faktori označiti uticajnim na loša izdanja njegovog tima. Jednostavno, Lopetegi ne drži ni u jednom trenutku situaciju pod kontrolom. Zvanično najbolji igrač Prvenstva sveta Luka Modrić se ne vidi na terenu, Kazemira pretrčavaju kako hoće, odbrana je potpuno izgubila samopouzdanje i igra u strahu, krila ne napadaju, a asovi poput Karima Benzeme, Gereta Bejla, pa i Iska nikako da prorade, iako njihov kvalitet nije sporan.

U takvoj situaciji pred Lopetegijem je dramatična sedmica. Mora da sprema ekipu za duel sa Česima u Ligi šampiona i da ide na noge Barsi. U ovom trenutku Nou Kamp deluje kao njegovo gubilište i priprema terena za sve glasnije nagovešteni dolazak Antonija Kontea. Mada se od eventualnog potpisa Italijana važnijim čini kako će Don Florentino reagovati u januarskom prelaznom roku i koga će dovesti u letnjem, da se ne bi ponovili naslovi kakvi danas „zveče“ Madridom.

„Ovaj Madrid je upropašćen“.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar