Зашто долази до упале брадавица

Овај проблем се најчешће јавља код дојиља, јер се услед сисања на дојкама јављају пукотине кроз које продиру бактерије. Узрок упале брадавица у каснијем животном добу су углавном бактерије.

Здравље 22.10.2018 | 15:37
Зашто долази до упале брадавица
УПАЛА брадавица дојки најчешће погађа дојиље. Међутим, до запаљења брадавица може да дође и после завршетка дојења и репродуктивног периода живота уопште. Према речима др Ивана Марковића, онколога, узрок упале брадавица у каснијем животном добу су углавном бактерије. Оне изазивају црвенило, оток, влажење, перутање, свраб и кљуцајући бол.

- Бактерије са коже могу да прођу кроз поре на брадавицама - каже др Иван Марковић из Инстутута за онкологију и радиологију Србије. - Хранећи се течношћу која се налази у порама њихов број се увећава и развија се инфекција. Тада се у каналићима ствара гној који може спонатано да цури или се формира апсцес.

Како објашњава др Марковић, да би се прописао прави антибиотик неопходно је да се узорак гнојног секрета пошаље на бактериолошку анализу.

Бактеријска упала брадавица чешће погађа жене у репродуктивном периоду, јер, како каже др Марковић, тада су дојке секреторно активне под дејством хормона.

У менопаузи се хормонска активност значајно смањује, али се естроген и даље лучи у минималним количинама, па упала брадавица није реткост ни у старијем животном добу.

- Често се брадавице оштете у периоду дојења, јер због дечјих зубића могу да се створе трајне пукотине кроз које бактерије лако продиру - каже наш саговорник. - Међутим, ако је секрет који цури из брадавица у капима бистрог или жућкастог садржаја обично је ова појава безазлена. Али, појава гнојног, мрког садржаја или свеже крви захтева узимање узорка за микроскопски преглед.

Доктор Марковић каже да све кожне инфекције и болести могу да се јаве и на брадавици. А није реткост и да оне реагују на алергене, некада после промене брусхалтера, али и детерџената, омекшивача.

Лечење је узрочно. Антибиотици код бактеријских упала, избегавање алергена код алергија, а по потреби и хируршко.

РАНИЦА

ДОКТОР Марковић каже да раница на брадавици која не зараста и крвари може да представља почетни симптом карцинома дојке. У том случају неопходна је хируршка биопсија и хистопатолошки преглед.

Новинари
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар