Москва тражи објашњење САД-а

Москва очекује од Вашингтона званично објашњење о саопштењу америчког председника Доналда Трампа у вези с његовим плановима о повлачењу из Споразума о нуклеарним снагама средњег домета (ИНФ), изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Свијет 22.10.2018 | 12:21
Москва тражи објашњење САД-а
"Што се тиче става САД о Споразуму ИНФ, досад нисам видео одлуку америчког председника. Чуо сам за најављене планове. Сада није много продуктивно нагађати, па ћемо сачекати званично објашњење наших америчких колега", рекао је Лавров, преноси Тас.

Шеф руске дипломатије је поручио да је Москва спремна за контакте с Вашингтоном путем било којих канала поводом Споразума ИНФ.

"Ако је саветник за националну безбедност председника САД Џон Болтон спреман да то уради (да пружи објашњење у вези са Споразумом), ми ћемо га, наравно, саслушати и потом проценити како стоје ствари", рекао је Лавров.

Ако САД желе да то учине неким другим каналима, додао је, Русија ће бити спремна и за такве контакте "и тада ће дефинисати свој став који ће проистећи не из намера, већ из јасно изражених одлука".

Лавров је рекао и да Вашингтон још није покренуо процедуру напуштања Споразума ИНФ, која је прописана тим документом.

"Споразум садржи прописану процедуру која подразумева могућност повлачења. Међутим, та процедура још није покренута", закључио је шеф руске дипломатије.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Марко

22.10.2018 11:52

Горуће проблеме није могуће ријешити оружаном борбом и милитаризацијом већ конструктивном политиком и дијалогом.Зивимо у веома опасном периоду, како ствари стоје, трећи свјетски рат већ давно почео, будући да се користи оружје за масовно уништење, као и нуклеарно оружје."Троше се огромне суме новца на наоружање. Понавља се све оно што нас је једанпут довело до пропасти. Неопходно је то зауставити, јер се појављују нове земље које имају оружје". Уједињене нације све се мање баве процесима проналаска мирног рјешења, иако је неопходно искористити ту институцију како би се направио помак ка опстанку човјечанства.Неопходно је бавити се политиком и дијалогом. Човјек је од памтивјека знао да је питање опстанка у његовој природи а не да се троше се огромне суме новца на наоружање.Свијет све висе и висе клизи према опасном рату, у којем се нико неће предати.Свијет пролази кроз веома опасну фазу.По свему овоме сто се мене тиче, трећи свјетски рат већ је давно почео".Трумпова одлука је "врло опасна".Тамо гдје престаје разум почиње Трумп и његова стварност модерне опасне по цијело цовјецанство ,политике.

ОДГОВОРИТЕ