Moskva traži objašnjenje SAD-a

Moskva očekuje od Vašingtona zvanično objašnjenje o saopštenju američkog predsednika Donalda Trampa u vezi s njegovim planovima o povlačenju iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Svijet 22.10.2018 | 12:21
Moskva traži objašnjenje SAD-a
"Što se tiče stava SAD o Sporazumu INF, dosad nisam video odluku američkog predsednika. Čuo sam za najavljene planove. Sada nije mnogo produktivno nagađati, pa ćemo sačekati zvanično objašnjenje naših američkih kolega", rekao je Lavrov, prenosi Tas.

Šef ruske diplomatije je poručio da je Moskva spremna za kontakte s Vašingtonom putem bilo kojih kanala povodom Sporazuma INF.

"Ako je savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Džon Bolton spreman da to uradi (da pruži objašnjenje u vezi sa Sporazumom), mi ćemo ga, naravno, saslušati i potom proceniti kako stoje stvari", rekao je Lavrov.

Ako SAD žele da to učine nekim drugim kanalima, dodao je, Rusija će biti spremna i za takve kontakte "i tada će definisati svoj stav koji će proisteći ne iz namera, već iz jasno izraženih odluka".

Lavrov je rekao i da Vašington još nije pokrenuo proceduru napuštanja Sporazuma INF, koja je propisana tim dokumentom.

"Sporazum sadrži propisanu proceduru koja podrazumeva mogućnost povlačenja. Međutim, ta procedura još nije pokrenuta", zaključio je šef ruske diplomatije.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Marko

22.10.2018 13:52

Goruće probleme nije moguće riješiti oružanom borbom i militarizacijom već konstruktivnom politikom i dijalogom.Zivimo u veoma opasnom periodu, kako stvari stoje, treći svjetski rat već davno počeo, budući da se koristi oružje za masovno uništenje, kao i nuklearno oružje."Troše se ogromne sume novca na naoružanje. Ponavlja se sve ono što nas je jedanput dovelo do propasti. Neophodno je to zaustaviti, jer se pojavljuju nove zemlje koje imaju oružje". Ujedinjene nacije sve se manje bave procesima pronalaska mirnog rješenja, iako je neophodno iskoristiti tu instituciju kako bi se napravio pomak ka opstanku čovječanstva.Neophodno je baviti se politikom i dijalogom. Čovjek je od pamtivjeka znao da je pitanje opstanka u njegovoj prirodi a ne da se troše se ogromne sume novca na naoružanje.Svijet sve vise i vise klizi prema opasnom ratu, u kojem se niko neće predati.Svijet prolazi kroz veoma opasnu fazu.Po svemu ovome sto se mene tiče, treći svjetski rat već je davno počeo".Trumpova odluka je "vrlo opasna".Tamo gdje prestaje razum počinje Trump i njegova stvarnost moderne opasne po cijelo covjecanstvo ,politike.

ODGOVORITE