Борковић трећи у Европи!

"Ударали су ме намерно и возили да ми науде"! Најбољи српски аутомобилиста, Душан Борковић, освојио је треће место у генералном пласману ТЦР Европа шампионата.  "Имам нерашчишћених рачуна"! Постојао је сценарио по ком је најбољи српски аутомобилиста могао и до титуле, али је на крају сезону завршио као трећепласирани. Да ли ће се такмичити и наредне године у ТЦР Европа шампионату?

Остали спортови 22.10.2018 | 10:30
Борковић трећи у Европи!
Борковић је на последњој трци у сезони, воженој на стази Каталуња у Барселони остао без пласмана, захваљујући, како пише у достављеном саопштењу медијима, "незапамћеном инциденту, у којем су га чак тројица возача намерно избацила са стазе".

Захваљујући импресивној сезони, Борковић је апсолутно најзаслужнији што је његов тим у генералном пласману освојио друго место, пошто је на свом салду сакупио више бодова него остала тројица клупских колега заједно. 

Возач НИС Петрол тима у сарадњи са Таргет Цомпетитион тимом у свом аутомобилу Хyундаи и30 Н са бројем 62 у суботу на првој трци освојио друго место у конкуренцији 32 возача. 

На недељној трци, Панчевац је стартовао са шестог места, једну позицију више због казне изречене његовом клупском колеги Рикарду, као и инверзивном поретку најбоље десеторице из квалификација у којима је био четврти. 

Српском шампиону је за титулу био потребан мало вероватан расплет, да тријумфује на последњој трци, а да водећи у генералном пласману Микел Аскона не буде бољи од 9. места. Борковићу је за вицешампиоснку титулу било довољно да заврши трку испред Ташија и Вернеа, од којих је имао бод више. 

Међутим, већ после неколико кривина у првом кругу, тандем Хелл рацинг тима у Хондама Фајлс и Таши закуцали су се у Борковића, готово га избацивши са стазе, да би после неколико секунди, потпуно неспортски Микел Аскона ударио Хјунаи нашег возача, окренувши га и пославши право на Ташија, па су обојица излетели ван стазе. 

"Завршила се трка, завршила се и сезона. Не могу рећи да сам срећан, али сам макар завршио као трећи у генералном пласману. На старту трке била је тотална лудница, Фајлс и Таши готово да нису ни кочили. Таши ме је ударио и поломио ми точак. Да сам завршио трку у првих десет, био бих други у укупном поретку, али тако је како је, не могу да вратим време. Несхватљиво ми је да је Михелис, који је возио да помогне Хјундаију био спорији од мене читавог викенда. Потпуно ме је затворио и бацио на шљунак. Он ми је пријатељ, па кад се он овако понео, шта да очекујем од оних који директно возе да ми науде, као што је био случај с Лесенесом у Монци. Једноставно, сујета му није дозволила да ме пусти да прођем иако сам боље стартовао, возио је као да му живот зависи од ове трке. Дозволио је да ме Фајлс и Таши стигну и ударе. На почетку године, слободно могу рећи, да сам био највећи кандидат за титулу, и по вожњи, и по брзини, и по победама. Али много тога се десило на моју штету, па сам на крају ипак доказао колико вредим. Видећемо за следећу годину, имам велику жељу да останем у овом шампионату и вратим титулу, имам доста нерашчишћених рачуна. Морам да изразим велику захвалност тиму, који је целе године радио невероватан посао, спонзорима који су ме пратили, али пре свега навијачима из целог света, посебно из Србије и Панчева, који су показали да су најбољи на планети", рекао је Борковић после трке. 

Када се на крају резимира сезона, схвата се колики је успех остварио Борковић. Наиме, током сезоне 2018. у ТЦР Европа шампионату учествовало је чак 50 возача из 30 тимова. 

Ако се има у виду све што је нашег аса пратило током сезоне, укључујући одузетих 10 бодова у Монци, али и до данас необјашњене ситуације у Холандији, када му је неким чудом "сама" спала турбина мотора пред саму трку. Уз још две ситуације када је због судара изазваних не својом кривицом, јасно је да је Борковић остао без великог броја бодова, који би му били више него довољни за титулу европског првака, у сезони у којој је тријумфовао на чак три трке и постигао укупно пет подијума. 

Свеједно, и овај резултат је огроман успех, што најбоље потврђује заинтересованост бројних светских тимова за Душана Борковића.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар