Задњи поздрав никад изговорен

Слова крваве бајке нису исписана само у чувеној пјесми Десанке Максимовић. На данашњи дан 1941. године жврљана су дрхтавим рукама на ђачким књижицама, личним картама и полеђинама коверата.

Србија 21.10.2018 | 21:55
Задњи поздрав никад изговорен
Писали су их људи знајући да ће бити посљедњи поздрав који никада неће моћи да изговоре вољенима. Писала су их и дјеца.

"На овом мјесту уписаће се евентуалне промјене", искуцао је неко у ђачкој књижици дјечака са слике. Неко ко није ни слутио да ће та евентуална промјена бити смрт.

Знајући да ће уз бат војничких чизама бити одвучен на стрељање, српски ђак је обичном оловком једино стигао да напише “Драги мама и тата, посљедњи пут”.



Музеј у Крагујевцу чува на десетине таквих поздрава. Један припада Радославу Симићу.”Збогом, Мицо. Ја данас погибох. Збогом, срце. Посљедња ми мисао на тебе. Буди сретна, сине и без мене” написао је човјек, вјероватно својој кћеркици. 

Опраштала су се дјеца од родитеља, растајали су се родитељи од дјеце. Један очајан отац стигао је једино ово да поручи малишанима. “Миро, пољуби дјецу умјесто мене. Слушајте маму децо и чувајте се. Збогом заувијек, ваш тата Лаза”.

Тешко је повјеровати да је овакво звјерство људско биће могло да почини другоме.

Још је теже ако знамо да је то учињено најмање 2.400 пута. Толико је било убијених. Прије 77 година стрељачки вод без милости убио је 40 дјеце млађе од 15 година, убијен је и 261 средњошколац. Нису поштедјели ни 15 дјечака, чистача обуће, пише Блиц.

(Блиц.рс)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Мицо

21.10.2018 15:40

Тузно је како нас народ брзо заборавља своја страдања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јеца

21.10.2018 16:13

Да Мицо,заборављамо и прастамо зато нам се тако и десава када ми сами изаберемо премијерку и председницу Српске које су устаске унуке.

Name

Банда,

23.10.2018 10:43

све те догађаје, скривању од народа ;срамота их било

Name

Лаловић

21.10.2018 15:56

Надам се да сте сретни горе на небу драга дјецо..и народе Србски Крагујевачки. Ми овдје на земљи никад их несмијемо заборавити!! Ни њих ни жртве од Косова до данас.. Јасеновац..јадовно ..пребиловце...и даље широм наших земаља. Небудимо никад злотвори као наши непријатељи и ови који су радили оваква злодјела, били смо увјек бољи и другачији од њих...Останимо такви..а њима ово нек иде на част! Памтимо да се не понови... И никад невратимо на овај начин Будимо паметнији и мудрији у будуцности чувајмо једни друге.. И не дјелимо се Учимо..радимо..градимо..рађајмо и недајмо своје ником..ни за шта!! Ако буде тако нико нам неможе ниста!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Јецо,

23.10.2018 12:14

не чуди се, и Мицина баба ' је Хрватица зато се и тако обнаша, ја тих фамилији неверујем.

Name

Скептик

21.10.2018 16:22

Наравно, и за тај злочин нико и никада није одговарао. Пред суђење нацистима у Нирнбергу савезници су од свих држава које су биле под немачком окупацијом тражили податке о нацистичким злочинима у тим земљама, са именима зличинаца. ФНР Југославија није , кокико знам, послала ништа о злочину у Крагујевцу. Проблем је био списак настрадалих тј. убијених јер је требало навести жртве поименце. Власт је пренапухала тај број, баратали се са преко 7 000 имена због унутрашњих разлога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.10.2018 17:22

Суд у Нирнбергу је био озбиљан за разлику од овог хашког суда. Да је гашки суд тражио имена побијених у Сребреници онда би се дошло до неких 3000 жртава а не до претјерано лажног броја од 8000.

Name

Сах

21.10.2018 16:40

Бозе драги! Како ово процитати а не пустити сузу. Какви су само људи монструми.Коме су могла сметати та мала недузна бица.био сам прије 33 год у Крагујевцу и посјетио споменик недузним дјацима. Тузно,претузно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иронија зивота

21.10.2018 22:15

Побили су масовно младе људе, дјецу, постене и недузне, само зато сто су Срби. Страсном смрцу су уморени, гледајуци јој у оци. Крагујевац је град страдалник, муценик, коме су истргнути најмилији из породица. Сад смо досли у ироницну ситуацију, да људи масовно бјезе у западне земље, посебно Њемацку, за хљебом и утоцистем. Све је против зивотне логике, ово је велика иронија, као и ниво достојанства до ког смо као народ срозани.

Name

цаллахан

22.10.2018 09:54

Вјецна им Слава.

ОДГОВОРИТЕ