Борковића до подијума са бушном гумом, још има наде!

Српски аутомобилиста Душан Борковић освојио друго место у Барселони на првој трци последњег викенда ТЦР Европа шампионата.

Остали спортови 21.10.2018 | 10:30
Борковића до подијума са бушном гумом, још има наде!
Шта ће се све десити Душану Борковићу ове сезоне... заиста би била "космичка правда" да узме титулу у ТЦР шампионату! То је мало вероватно, али шанса и даље постоји у последњој трци шампионата.

Српски аутомобилиста повратио је друго место у генералном пласману ТЦР Европа шампионата, пошто је на претпоследњој трци сезоне, на стази Каталуња у Барселони освојио друго место! Уочи последње трке Борковић има 154 бода, један више од Ташија и Вернеа и 23 мање од првопласираног Шпанца Микела Асконе.

Возач НИС Петрол тима у сарадњи са Таргет Цомпетитион тимом у свом аутомобилу "Хyундаи и30 Н" , возио је импресивно на суботњим квалификацијама у најжешћој конкуренцији до сада, будући да на последњем викенду шампионата наступа чак 32 возача. 

Борковић се храбро борио у првом делу квалификација, у којима су само водећи у генералном пласману, домаћи возач Микел Аскона и Сатон били бржи.

Оно што је важније је да другопласирани у укупном поретку Жан Карл Верне није успео да се пласира у други део квалификација, па је стартовао с 13. места. Борковић је први изашао на стазу у одлучујућем делу квалификација и после првог круга имао је треће време, иза Фајлса и Асконе, да би у последњим секундама Атила Таши извезао најбржи круг. Борковић је захваљујући овом пласману уписао нова два бода и са 31 поеном заостатка ушао у претпоследњу трку шампионата.

Да по квалитету апсолутно заслужује титулу Дуца је показао већ на старту оставивши иза себе Аскону, а чак ни претрпљени ударац пред прву кривину није га осујетио да се докопа треће позиције, иза Ташија и Фајлса у Хондама. Због инцидента у првом кругу, на стазу је одмах изашло сигурносно возило, што је онемогућило Борковића да нападне и водећи двојац.

Фајлс је свим снагама у наставку трке кочио Борковића, омогућивши свом клупском колеги Ташију да одмакне на првом месту. Ипак, Борковић није губио нерве и сачекао је тренутак када је врхунским маневрима у две узастопне кривине претекао Британца и стигао на друго место.

Истовремено, Аскона је изгубио четврто место и завршио пети, чиме је Панчевац смањио заостатак у генералном пласману на 23 бода.

До краја трке није било померања у врху, да би се права драма одиграла у последњој кривини, када је Борковићу пукла гума, али је српски ас у претпоследњој трци уписао великих 18 бодова и остао у игри за титулу првака Европе.

"Прилично сам уморан... Задовољан сам јер сам претекао Аскону, али је Фајлс имао тимски наредбу да чува леђа Ташију и блокира ме. Видећу са својим тимом шта се десило са мојом задњом левом гумом, која је почела да пуца током трке и испушта чудне звукове. У последњем кругу морао сам да возим три секунде спорије како бих завршио трку и срећан сам што сам сачувао другу позицију. Надам се да нећу имати сличних проблема у недељу. Опет сам други у генералном пласману, борићу се да останем други на крају сезоне, наравно да постоји шанса и за прво место, али то је мало вероватно", изјавио је Борковић.

Додао је да су сви имали прилику да се увере колико је јак овај шампионат.

Борковић ће у последњој трци сезоне стартовати са седме позиције, због инверзивног поретка прве десеторице у квалификацијама за другу трку. Расплет у борби за титулу шампиона Европе почиње у 15.55.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар