Правда за Давида: Пријетње, откази

Јесмо ли слободни грађани? Да ли имамо право слободно мислити и радити оно што желимо у наше слободно вријеме? – два и те како актуелна питања за грађане Бањалуке. Судећи по посљедњим дешавањима у Бањалуци, подржати „Правду за Давида“ значи завршити на улици , или у најбољем случају бити премјештен на друго радно мјесто.

Република Српска 20.10.2018 | 19:35
Правда за Давида: Пријетње, откази
У протеклих 7 мјесеци, више десетина хиљада грађана барем једном је посјетило Трг Крајине, како би пружили подршку породици Драгичевић која се бори за истину о убиству 21-годишњег Давида Драгичевића. Подршка скупу, очигледно ће скупо коштати појединце, нарочито оне који су запослени у јавним институцијама. Посљедњих дана отпуштани су са својих радних мјеста или премјештени у мјеста која су од њихових домова удаљена и по 100 километара.

Ово је само наставак злоупотреба и пријетњи, које су биле присутне и током изборног процеса, каже посланик Адам Шукало. Сматра да се ради о класичној одмазди према грађанима Бањалуке, а нарочито према најосјетљивијим друштвеним категоријама - мајкама.

„Шта рећи за чињеницу да су се прве на удару нашле самохране мајке, да су се нашли најугроженији дијелови становништва, породице погинулих бораца, то само показује да ће режим да иде бруталном чизмом на најугроженије, да би упутили свима осталим поруку да не смију да се шале, да иду на Трг, не дај Боже да подрже опозицију, тако ће проћи“, каже Адам Шукало.

Чињеница да се радници због своје слободне воље омаловажавају и да им се пријети, за наше друштво су поражавајуће. Начин на који се према њима понашају њихови надређени, чист су примјер угрожавања основних људских права и слобода. Такво нешто у једном друштву које тежи да буде демократско је потпуно недопустиво, сматрају из бањалучког Центра за људска права.

„Недопустиво је да некога премјештају само тако са једног радног мјеста на друго, поготово што Закон о раду прописује одређене услове када се премјештање може извршити, а мимо тога се увијек тражи сагласност радника. То је један примјер како на дјелу изгледа мобинг и шиканирање на радном мјесту.

Када се узме у обзир да се ради о лицима која су била активна када је у питању `Правда за Давида` и уопште која су исказала став који је био против тренутне власти у Републици Српској, то добија једну додатну димензију“, каже представник Центра за људска права у Бањалуци Драган Тодоровић.

Из групе „Правда за Давида“ више пута током последњих неколико мјесеци упозоравали на овакво понашање послодаваца. Јуче је потврђено нових 5 случајева, од којих су у три биле у питању самохране мајке. Из ове групе питају зашто се овакве одлуке доносе 15 дана након завршених избора, а претходних 7 мјесеци се ћутало.

„Доношење таквих рјешења не завршава причу, јер постоје неке друге институције, нека друга рјешења и неки други папири који се доносе и могу да побију та Ваша рјешења, господо. А онда кад их побију, онда будите спремни да сносите последице, како моралне тако и финансијске. Моралне јер ћете бити на стубу срама, а финансијске јер ћете морати да платите сваку марку коју је изгубио тај радник који је помјерен са свог радног мјеста“, поручују из групе „Правда за Давида“.

Колико су намјере послодаваца озбиљне, примјер је Даниела Ратешић, која је због своје подршке Давору Драгичевићу била жртва мобинга и приморана да напусти посао. Дијелом је оваквој атмосфери пријетњи допринијела и бјесомучна кампања РТРС-а, који је чланове групе „Правда за Давида“ жигосао да су рушиоци Републике Српске.

(БН) 

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

лабуд

20.10.2018 17:42

Ста се тек мозе оцекивати у наредне цетири године.Бозе помилуј.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мк

20.10.2018 18:59

КАДА НЕКО ДИГНЕ РУКУ НА ЈЕДНО БИЋЕ И НАСТАВИ ЖИВЈЕТИ НЕСНОСЕЦИ НИКАКВУ КРИВИЦУ ТО ГОВОРИ КОЛИКИ ШЉАМ ЉУДСКИ ХОДА ОВОМ НАШОМ Р.СРПСКОМ.КОЛИКИ ШЉАМ ЉУДСКИ ТРЕБАШ БИТИ ДА САМ СЕ НЕПРИЈАВИШ И ЈЕДИНО ШТО ЈЕ ЉУДСКО АКО ГА УОПШТЕ ИМА У ТАКВИМ БИЋИМА ЈЕ БАР ДА ОДГОВАРАШ ЗА ТО ЗЛО КОЈЕ ЈЕ ПОЧИЊЕНО.АЛИ КАД ТАД ЋЕ ГА СТИЧИ ОД БОГА ПРАВДА

Name

Само истина и правда

20.10.2018 17:47

Једина слободна тероторија је Давидов трг

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда и за народ Бања Луке

22.10.2018 10:01

Тражите правну државу а кршите закон исте , без потребне дозволе окупљајући се на нашем тргу . Пробајте то у некомевропском граду . Били би одмах ухапшени и оптужени па и осуђени за кршење јавног реда и мира . Живим на западу и зна лично за убиство које се десило прије 12 година и никад није ријешено . Случај је препун контраверзи и сумњиве истраге и обдукционог нааза али да било ко насумице оптужује редом све , па неби га народна банка спасила казни а и робију би добијо јер непоштује државу . А ви .... Досадни сте а и све безобразнији !

Name

Марко

20.10.2018 17:57

Кад тад истина исплива на видјело, само треба истрајати и борити се. То сто је одузело зивот давиду је сака јада подрзана резимом незапамценим у Европи. Али сваки резим пада кад тад, и на руку правде це доци црвени крвозедници и људске сотоне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

20.10.2018 18:15

Ста прицате па Данијела је сама дала отказ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Несо Република Српска

21.10.2018 08:21

Изгледа да свице фирми откад је отисла!!

Name

не

20.10.2018 18:28

У слободно вријеме да ал у радно вријеме нисмо слободни радити ста зелимо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша

20.10.2018 18:48

У уговоима о раду(ако их пажљиво прочитамо) постоји ставка да не смијемо нарушавати углед институција у којим радимо ни ван радног времена. Сад како ко то тумачи???

Name

Ре Саса

20.10.2018 22:50

Поздрав Саса! Како год тумацили, да ли уговор иде прије закона и устава или обрнуто? Грађани имају уставом загарантовано право на мирно окупљање и јавни протест и то право не мозете да им оспорите. Све који су потписали ове незаконите премјестаје и остало да тузите и да их овјерите у смислу да вам исплате сву одстету, а многи адвокати це вам у томе помоци. Ни слуцајно оне изнад да прозивате него искљуциво ове који су потписали. Ово је нецувено ста Ердоган и друство раде, као од њега да преписујете све.

Name

Слобода

20.10.2018 18:37

Неце нас запласити ни поколебати. Идемо даље. Правда за Давида !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОПОЗИЦИЈО

20.10.2018 18:51

ПОБЕДИТЕ НАРОД НА УЛИЦУ. СТА СЕ СА ВАМА ДОГАДЈА, ЈОЦЕ ЛИ ВАС СВЕ КУПИТИ? КАКО НЕ РАЗУМИЈЕТЕ, ОВО ЈЕ РАТ. ОВО ЈЕ БОРБА ДОБРА ПРОТИВ ЗЛА. СТА ВИ МИСЛИТЕ ,ДА ЉУДИ САД ТРПЕ 4 ГОДИНЕ РАЗНА ПОНИЗЕЊА ЗАТО СТО СУ ВАС ПОДРЗАВАЛИ А ВИ ПРСТОМ НЕЦЕТЕВДА МРДНЕТЕ, ГЛЕДАТЕ ГДЈЕ ЦЕТЕ УХВАТИТИ КАКВУ ФОТЕЉУ. ПОЗОВИТЕ И ПОВЕДИТЕ НАРОД НА УЛИЦУ. ДУГЕ СУ 4 ГОДИНЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.10.2018 21:13

Какав рат магарце кријес се ту иза тастатуре...мотка плаце за таквима

Name

Па

21.10.2018 10:40

@ Опозиц И ЈЈЈЈЈЈЈО. Ја се питам како тебе није срамота послати овакав неписмен коментар. Без обзира што не знамо ко га је послао. Политичара и тренера никад нам неће недостајати

Name

007

20.10.2018 19:26

Сад видите колико сте све ове године уназад били изманипулирани и покрадени.Али ту није крај јер они иду даље а то је национализам,совинизам и криминалитет који они користе да би владали овој народној класи.Давно је требало томе стати у крај али назалост нитко није имао м..а да казе СТОП

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

20.10.2018 19:56

Подржавам правду за Давида али никако на овај начин ,политичари било опозиција или позиција немају шта ту да траже и да то користе у свој интерес,Зар за ту правду неби било боље и озбиљније борити се у институцијама правним путем са тимом изузтно добрих адвоката који имате,Јер та окупљања су изгубили свој смисао јер је много умијешано политичких говора што на таквим скуповима неби требало да буде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

21.10.2018 06:13

Живио додик и његова екипа треба вас јос висе навуци кад сте тако гласали зивио баја

Name

ја

21.10.2018 06:50

Свака је на мјесту.

Name

ех Сале

21.10.2018 09:05

Ако стварно мислис да је вецина гласала за оног Богом датог и његову екипу, онда… немам реци. Мислим, да се разумемо. Нисам ни за кога, јер су по мени сви они ,они а народ је народ. То су две галаксије сто немају ницег заједницког.

Name

Д

22.10.2018 09:51

Само је ЦИК меродајан за кога је више гласова народ дао а све друго су шпекулације заради не испуњених жеља ,то је људска особина да се нешто измишља оправдавајући свој не успјех

Name

Ма, јој

21.10.2018 04:31

Уморисе ме ове подвале, као цовека. Потуривања типа, неко руси Републику Српску. Нисам сигуран да знам ста се десава. Мада влада мисљење да мало њих зна праву истину. Мозда зато никоме и не треба али цујем,цитам, видим и зелим да питам. Да ли је РС пар имена који су запослени на одредјеним радним местима у институцијама РС, који су изабрани "вољом народа"...?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Канада

21.10.2018 07:22

Класицна диктатура.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Канада

21.10.2018 15:00

А знамо како диктатори заврше?

Name

Радивоје

22.10.2018 19:16

Жао ми је покојног Давида, жао ми је и његове породице и желим да тужилаштво што прије нађе кривца и подигне оптужницу за свирепо убиство тога младића. Међутим то што се ради на Тргу Крајине тога нема нигде у нормалним државама. Гдје су дозволе, ко је одговоран за организацију, гдје је сарадња са полицијом, градом, итд. А тек вријеђање и оптуживање људи уздуж и попријеко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рада

22.10.2018 21:21

#правдазадавида✊✊✊✊

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

23.10.2018 06:56

У овом предмету су се помијешале и бабе и жабе, по коментарима се види. Прво за ове који предлажу борбу кроз институције - Додик у својој плитичкој каријери никада никога није пустио низ воду, и за сваког је потурио леђа. Олош око њега то добро зна и дуго година раде дословно шта хоће. Само док њега не угрозе, може им се буквално све. Институције су паралисане већ дуго, прво корупцијом , онда неспособношћу јер је барем задњу деценију, уз експлозију приватних факултета на којима су се само овјеравала добијена радна мјеста (прво се запослим преко странке, а онда набавим за годину-двије године потребну диплому). Онда уопште шта су то слободни и демократски избори? Бацање папирића у кутију, па то имате и у најгорим диктатурама. Питање је да ли је нешто слободно и демократско када нема опозиције, (неспособни, поткупљени) када власт конторлише скоро све медије у земљи, а просјечан човјек и даље највише вјерује ономе шта се каже у 19:30 на "првом", (тако Вучић влада). Када се потписују празни откази, пријетње на послу, итд.итд. Јесте да су се у ову причу умијешали и неки са стране, али шта је овај човјек и могао, очигледно је доживљен прво као чудак, па је постао спрдња по ухљебовским канцеларијама, па онда као државни непријатељ бр.1. кога би лиценциране од СНСДа "праве србенде" раскидале голим рукама да се докажу.

ОДГОВОРИТЕ