Pravda za Davida: Prijetnje, otkazi

Jesmo li slobodni građani? Da li imamo pravo slobodno misliti i raditi ono što želimo u naše slobodno vrijeme? – dva i te kako aktuelna pitanja za građane Banjaluke. Sudeći po posljednjim dešavanjima u Banjaluci, podržati „Pravdu za Davida“ znači završiti na ulici , ili u najboljem slučaju biti premješten na drugo radno mjesto.

Republika Srpska 20.10.2018 | 19:35
Pravda za Davida: Prijetnje, otkazi
U proteklih 7 mjeseci, više desetina hiljada građana barem jednom je posjetilo Trg Krajine, kako bi pružili podršku porodici Dragičević koja se bori za istinu o ubistvu 21-godišnjeg Davida Dragičevića. Podrška skupu, očigledno će skupo koštati pojedince, naročito one koji su zaposleni u javnim institucijama. Posljednjih dana otpuštani su sa svojih radnih mjesta ili premješteni u mjesta koja su od njihovih domova udaljena i po 100 kilometara.

Ovo je samo nastavak zloupotreba i prijetnji, koje su bile prisutne i tokom izbornog procesa, kaže poslanik Adam Šukalo. Smatra da se radi o klasičnoj odmazdi prema građanima Banjaluke, a naročito prema najosjetljivijim društvenim kategorijama - majkama.

„Šta reći za činjenicu da su se prve na udaru našle samohrane majke, da su se našli najugroženiji dijelovi stanovništva, porodice poginulih boraca, to samo pokazuje da će režim da ide brutalnom čizmom na najugroženije, da bi uputili svima ostalim poruku da ne smiju da se šale, da idu na Trg, ne daj Bože da podrže opoziciju, tako će proći“, kaže Adam Šukalo.

Činjenica da se radnici zbog svoje slobodne volje omalovažavaju i da im se prijeti, za naše društvo su poražavajuće. Način na koji se prema njima ponašaju njihovi nadređeni, čist su primjer ugrožavanja osnovnih ljudskih prava i sloboda. Takvo nešto u jednom društvu koje teži da bude demokratsko je potpuno nedopustivo, smatraju iz banjalučkog Centra za ljudska prava.

„Nedopustivo je da nekoga premještaju samo tako sa jednog radnog mjesta na drugo, pogotovo što Zakon o radu propisuje određene uslove kada se premještanje može izvršiti, a mimo toga se uvijek traži saglasnost radnika. To je jedan primjer kako na djelu izgleda mobing i šikaniranje na radnom mjestu.

Kada se uzme u obzir da se radi o licima koja su bila aktivna kada je u pitanju `Pravda za Davida` i uopšte koja su iskazala stav koji je bio protiv trenutne vlasti u Republici Srpskoj, to dobija jednu dodatnu dimenziju“, kaže predstavnik Centra za ljudska prava u Banjaluci Dragan Todorović.

Iz grupe „Pravda za Davida“ više puta tokom poslednjih nekoliko mjeseci upozoravali na ovakvo ponašanje poslodavaca. Juče je potvrđeno novih 5 slučajeva, od kojih su u tri bile u pitanju samohrane majke. Iz ove grupe pitaju zašto se ovakve odluke donose 15 dana nakon završenih izbora, a prethodnih 7 mjeseci se ćutalo.

„Donošenje takvih rješenja ne završava priču, jer postoje neke druge institucije, neka druga rješenja i neki drugi papiri koji se donose i mogu da pobiju ta Vaša rješenja, gospodo. A onda kad ih pobiju, onda budite spremni da snosite posledice, kako moralne tako i finansijske. Moralne jer ćete biti na stubu srama, a finansijske jer ćete morati da platite svaku marku koju je izgubio taj radnik koji je pomjeren sa svog radnog mjesta“, poručuju iz grupe „Pravda za Davida“.

Koliko su namjere poslodavaca ozbiljne, primjer je Daniela Ratešić, koja je zbog svoje podrške Davoru Dragičeviću bila žrtva mobinga i primorana da napusti posao. Dijelom je ovakvoj atmosferi prijetnji doprinijela i bjesomučna kampanja RTRS-a, koji je članove grupe „Pravda za Davida“ žigosao da su rušioci Republike Srpske.

(BN) 

Komentari / 26

Ostavite komentar
Name

labud

20.10.2018 17:42

Sta se tek moze ocekivati u naredne cetiri godine.Boze pomiluj.

ODGOVORITE
Name

Mk

20.10.2018 18:59

KADA NEKO DIGNE RUKU NA JEDNO BIĆE I NASTAVI ŽIVJETI NESNOSECI NIKAKVU KRIVICU TO GOVORI KOLIKI ŠLJAM LJUDSKI HODA OVOM NAŠOM R.SRPSKOM.KOLIKI ŠLJAM LJUDSKI TREBAŠ BITI DA SAM SE NEPRIJAVIŠ I JEDINO ŠTO JE LJUDSKO AKO GA UOPŠTE IMA U TAKVIM BIĆIMA JE BAR DA ODGOVARAŠ ZA TO ZLO KOJE JE POČINJENO.ALI KAD TAD ĆE GA STIČI OD BOGA PRAVDA

Name

Samo istina i pravda

20.10.2018 17:47

Jedina slobodna terotorija je Davidov trg

ODGOVORITE
Name

Правда и за народ Бања Луке

22.10.2018 10:01

Тражите правну државу а кршите закон исте , без потребне дозволе окупљајући се на нашем тргу . Пробајте то у некомевропском граду . Били би одмах ухапшени и оптужени па и осуђени за кршење јавног реда и мира . Живим на западу и зна лично за убиство које се десило прије 12 година и никад није ријешено . Случај је препун контраверзи и сумњиве истраге и обдукционог нааза али да било ко насумице оптужује редом све , па неби га народна банка спасила казни а и робију би добијо јер непоштује државу . А ви .... Досадни сте а и све безобразнији !

Name

Marko

20.10.2018 17:57

Kad tad istina ispliva na vidjelo, samo treba istrajati i boriti se. To sto je oduzelo zivot davidu je saka jada podrzana rezimom nezapamcenim u Evropi. Ali svaki rezim pada kad tad, i na ruku pravde ce doci crveni krvozednici i ljudske sotone.

ODGOVORITE
Name

Milan

20.10.2018 18:15

Sta pricate pa Danijela je sama dala otkaz.

ODGOVORITE
Name

Neso Republika Srpska

21.10.2018 08:21

Izgleda da svice firmi otkad je otisla!!

Name

ne

20.10.2018 18:28

U slobodno vrijeme da al u radno vrijeme nismo slobodni raditi sta zelimo

ODGOVORITE
Name

Саша

20.10.2018 18:48

У уговоима о раду(ако их пажљиво прочитамо) постоји ставка да не смијемо нарушавати углед институција у којим радимо ни ван радног времена. Сад како ко то тумачи???

Name

Re Sasa

20.10.2018 22:50

Pozdrav Sasa! Kako god tumacili, da li ugovor ide prije zakona i ustava ili obrnuto? Građani imaju ustavom zagarantovano pravo na mirno okupljanje i javni protest i to pravo ne mozete da im osporite. Sve koji su potpisali ove nezakonite premjestaje i ostalo da tuzite i da ih ovjerite u smislu da vam isplate svu odstetu, a mnogi advokati ce vam u tome pomoci. Ni slucajno one iznad da prozivate nego iskljucivo ove koji su potpisali. Ovo je necuveno sta Erdogan i drustvo rade, kao od njega da prepisujete sve.

Name

Sloboda

20.10.2018 18:37

Nece nas zaplasiti ni pokolebati. Idemo dalje. Pravda za Davida !

ODGOVORITE
Name

OPOZICIJO

20.10.2018 18:51

POBEDITE NAROD NA ULICU. STA SE SA VAMA DOGADJA, JOCE LI VAS SVE KUPITI? KAKO NE RAZUMIJETE, OVO JE RAT. OVO JE BORBA DOBRA PROTIV ZLA. STA VI MISLITE ,DA LJUDI SAD TRPE 4 GODINE RAZNA PONIZENJA ZATO STO SU VAS PODRZAVALI A VI PRSTOM NECETEVDA MRDNETE, GLEDATE GDJE CETE UHVATITI KAKVU FOTELJU. POZOVITE I POVEDITE NAROD NA ULICU. DUGE SU 4 GODINE.

ODGOVORITE
Name

Re

20.10.2018 21:13

Kakav rat magarce krijes se tu iza tastature...motka place za takvima

Name

Па

21.10.2018 10:40

@ Опозиц И ЈЈЈЈЈЈЈО. Ја се питам како тебе није срамота послати овакав неписмен коментар. Без обзира што не знамо ко га је послао. Политичара и тренера никад нам неће недостајати

Name

007

20.10.2018 19:26

Sad vidite koliko ste sve ove godine unazad bili izmanipulirani i pokradeni.Ali tu nije kraj jer oni idu dalje a to je nacionalizam,sovinizam i kriminalitet koji oni koriste da bi vladali ovoj narodnoj klasi.Davno je trebalo tome stati u kraj ali nazalost nitko nije imao m..a da kaze STOP

ODGOVORITE
Name

D

20.10.2018 19:56

Podržavam pravdu za Davida ali nikako na ovaj način ,političari bilo opozicija ili pozicija nemaju šta tu da traže i da to koriste u svoj interes,Zar za tu pravdu nebi bilo bolje i ozbiljnije boriti se u institucijama pravnim putem sa timom izuztno dobrih advokata koji imate,Jer ta okupljanja su izgubili svoj smisao jer je mnogo umiješano političkih govora što na takvim skupovima nebi trebalo da bude

ODGOVORITE
Name

Sale

21.10.2018 06:13

Živio dodik i njegova ekipa treba vas jos vise navuci kad ste tako glasali zivio baja

Name

ja

21.10.2018 06:50

Svaka je na mjestu.

Name

eh Sale

21.10.2018 09:05

Ako stvarno mislis da je vecina glasala za onog Bogom datog i njegovu ekipu, onda… nemam reci. Mislim, da se razumemo. Nisam ni za koga, jer su po meni svi oni ,oni a narod je narod. To su dve galaksije sto nemaju niceg zajednickog.

Name

D

22.10.2018 09:51

Samo je CIK merodajan za koga je više glasova narod dao a sve drugo su špekulacije zaradi ne ispunjenih želja ,to je ljudska osobina da se nešto izmišlja opravdavajući svoj ne uspjeh

Name

Ma, joj

21.10.2018 04:31

Umorise me ove podvale, kao coveka. Poturivanja tipa, neko rusi Republiku Srpsku. Nisam siguran da znam sta se desava. Mada vlada misljenje da malo njih zna pravu istinu. Mozda zato nikome i ne treba ali cujem,citam, vidim i zelim da pitam. Da li je RS par imena koji su zaposleni na odredjenim radnim mestima u institucijama RS, koji su izabrani "voljom naroda"...?

ODGOVORITE
Name

Kanada

21.10.2018 07:22

Klasicna diktatura.

ODGOVORITE
Name

Re Kanada

21.10.2018 15:00

A znamo kako diktatori završe?

Name

Радивоје

22.10.2018 19:16

Жао ми је покојног Давида, жао ми је и његове породице и желим да тужилаштво што прије нађе кривца и подигне оптужницу за свирепо убиство тога младића. Међутим то што се ради на Тргу Крајине тога нема нигде у нормалним државама. Гдје су дозволе, ко је одговоран за организацију, гдје је сарадња са полицијом, градом, итд. А тек вријеђање и оптуживање људи уздуж и попријеко.

ODGOVORITE
Name

Rada

22.10.2018 21:21

#pravdazadavida✊✊✊✊

ODGOVORITE
Name

Boki

23.10.2018 06:56

U ovom predmetu su se pomiješale i babe i žabe, po komentarima se vidi. Prvo za ove koji predlažu borbu kroz institucije - Dodik u svojoj plitičkoj karijeri nikada nikoga nije pustio niz vodu, i za svakog je poturio leđa. Ološ oko njega to dobro zna i dugo godina rade doslovno šta hoće. Samo dok njega ne ugroze, može im se bukvalno sve. Institucije su paralisane već dugo, prvo korupcijom , onda nesposobnošću jer je barem zadnju deceniju, uz eksploziju privatnih fakulteta na kojima su se samo ovjeravala dobijena radna mjesta (prvo se zaposlim preko stranke, a onda nabavim za godinu-dvije godine potrebnu diplomu). Onda uopšte šta su to slobodni i demokratski izbori? Bacanje papirića u kutiju, pa to imate i u najgorim diktaturama. Pitanje je da li je nešto slobodno i demokratsko kada nema opozicije, (nesposobni, potkupljeni) kada vlast kontorliše skoro sve medije u zemlji, a prosječan čovjek i dalje najviše vjeruje onome šta se kaže u 19:30 na "prvom", (tako Vučić vlada). Kada se potpisuju prazni otkazi, prijetnje na poslu, itd.itd. Jeste da su se u ovu priču umiješali i neki sa strane, ali šta je ovaj čovjek i mogao, očigledno je doživljen prvo kao čudak, pa je postao sprdnja po uhljebovskim kancelarijama, pa onda kao državni neprijatelj br.1. koga bi licencirane od SNSDa "prave srbende" raskidale golim rukama da se dokažu.

ODGOVORITE