Погледајте нови савјет кардиолога

Савјети за здравље које стручњаци дају својим пријатељима и најближима могу вам помоћи да живите дуже, здравије и разумније.

Здравље 20.10.2018 | 19:05
Погледајте нови савјет кардиолога
Лакше с вјежбањем

Једно је истраживање показало да, ако трчите 20 до 25 километара седмично, можете постарати срце. Прекомјерно вјежбање негативно утиче на срчане мишиће, па је штета чест случај код маратонаца.

-Застрашујућа истина је да посљедице кардио вјежби могу бити нежељене

Имам пријатељицу која је триатлонац – плива, трчи и вози бицикл сваки дан и рекао сам јој: „Ако желиш доживјети Олимпијске игре 2052. смањи количину вјежбања”. У реду је трчати, али не треба претјеривати. Трчите четири дана седмично, остала три шетајте – каже кардиолог Џејмс О’Киф.

Покушајте не будити се прије пет сати

– Један мој пријатељ, предсједник управе врло успјешне фирме поноси се устајањем из кревета у 4.30 сати. Рекао сам му: „Ако не допустиш себи сан до пет сати, на добром си путу да имаш срчани удар”.

Насмијао се и рекао да је он пребогат да би умро. Већини људи унутрашњи сат се ресетира око пет сати. Ако се будите прије тога ваши хормони стреса вам могу доћи главе.

То је и један од разлога зашто се већина срчаних удара догоди око три или четири ујутро. Навика да се не будите прије пет неће уништити вашу каријеру и потенцијално ће спасити ваш живот – објашњава Лиса Матзер, кардиолог из Лос Ангелеса. 

Престаните узимати хормонску контрацепцију након 40. године

-Ако моја пријатељица која има више од 40 година каже да још увијек пије анти-бабy пилуле, не либим се савјетовати јој да одмах престане. С годинама треба све више пажње посветити томе да естроген потенцијално може узроковати штету на вашем срцу. Већина жена не размишља о томе приликом избора контрацепције, али контрацепцијске таблете могу довести до стварања крвних угрушака који могу узроковати срчани или мождани удар код жена од 35-те па до касних 40-их – тврди Карла Курелмајер, кардиолог из Хоустона.

Избјегавајте газирано

– Већина нас одраста с идејом да газирана пића у малим количинама нису толико штетна, али истраживања су показала да они који сваки дан пију малу количину газираног повећавају ризик од срчаног удара.

Конзерва газираног пића еквивалент је 14 кашичица шећера. А за разлику од шећера у крутој храни, течни шећер се одмах апсорбује. Ако моји пријатељи или чланови породице конзумирају газирано, савјетујем им да престану – каже Џеф Ритерман, кардиолог из Ричмонда.

Спакујте торбе – потребан вам је одмор

– Моја пријатељица је мислила да је савршено здрава – док јој доктор није открио сужење срчане артерије која захтијева уградњу стента. Била је шокирана и тврдила је да је она премлада за тако нешто. Рекла сам јој да се женама у четрдесетима то може догодити. Ако не нађу времена за одмор и „пуњење батерија”, хормон стреса као што је кортизол може повећати ризик срчаних сметњи.

Савјетовала сам јој да из канцеларије одлази на вријеме. Једно је истраживање показало да више од 11 радних сати дневно повећавају ризик од срчаних обољења за 67 посто – каже Шила Хај, кардиолог у Даласу, пише Аваз.

Коментари / 0

Оставите коментар