Србија свјетски првак у одбојци

Одбојкашице исписале историју – Србија је светски првак! Одбојкашице Србије победиле су Италију и постале шампионке Светског првенства у Јапану после пет одиграних сетова.  ИСТОРИЈА: ОДБОЈКАШИЦЕ СРБИЈЕ ШАМПИОНКЕ СВЕТА!!! Женска одбојкашка репрезентација Србије први пут у историји освојила је титулу првака света. У финалу у трилер мечу савладана Италија у Јокохами резултатом 3:2.

Остали спортови 20.10.2018 | 15:39
Србија свјетски првак у одбојци
Српкиње су исписале историју и постале светске првакиње по први пут у својој историји, те спречиле Италијанке да то ураде по други пут.

Одбојкашице су успеле да се опораве и да, након што су заостајале у сетовима два пута, дођу до преокрета и до невероватног успеха.

Србија је коначну победу остварила, по сетовима 21:25, 25:14, 23:25, 25:19, 15:12. 

Српкиње су потврдиле класу јер су, после освајања Европског првенства 2017, сада освојиле и Светско. 

Наше одбојкашице су славиле у веома драматичном мечу који је буквално немогуће описати речима и, после велике драме, постале најбоље на свету. 

Јако згрчено и успавано су ушле у меч, пре свих Тијана Бошковић, која се будила полако, али сигурно, и била кључна за победу у завршници меча. 

Италија је имала перфектан пријем у првом делу игре и није допуштала Србији да дође до лаких поена преко контре, а Паола Егону је пренела добру форму из полуфинала на финални меч. Србија је ухватила бољи ритам у завршници, али прекасно и Италија је повела са 1-0. 

Други сет почео је драстично другачије него први – Бранкица Михајловић је била разиграна, Бианка Буша неумољива на сервису, али и пријему, и Српкиње су лако градиле предност. На крају убедљива разлика и много боља игра него у првом сету, што је било најбитније. 

Добру игру из претходног сета Српкиње су пренеле у наредни и његовом средином се "одлепиле" на великих +6. Ипак, Италија се приближавала корак по корак. Кључни моменат тог дела игре десио се при резултату 21:19 када је Стефана Вељковић била јако близу аса, али су се Италијанке некако извукле. Од тог тренутка "искочила" је Егону и Италија је повела са великих 2-1. 

Селектор Терзић није клонуо духом ни у једном тренутку меча и константно је храбрио своје изабранице говорећи им да је најбитније да оне поправе игру, да сервирају своје сервисе и да се не предају. 

Савет искусног селектора оне су послушале, а Маја Огњеновић је кренула да "сили" лопте на Тијану Бошковић, као што је то очекивано да ради од почетка меча. Њена генијалност је Србији доносила добре позиције, а Тијана је све чешће и чешће поентирала, док се с времена на време у тој категорији јављаја и Бранкица. 

"Деја ву" је сигурно постојао када је предност Србије кренула да "цури" крајем четвртог сета, али Италијанке овога пута нису имале снаге за нови преокрет. 

Тај-брејк је одлучивао новог светског првака. 

Српкиње су поново у сет ушле стегнуто, а Бошковићева је поентирала када је било битно, да Итаијанке не оду на недостижну предност. Србија се враћала, Италија долазила до новог вођства, али је онда уследила серија наших од 3:1 и ново вођство. 

Играло се поен за поен, што је сигурно више одговарало Србији, али је доносило стрепњу приликом сваког поена. 

При 13:12 наше одбојкашице су имале прилику да дођу до две меч лопте, али је настао проблем. Ипак, после дешавања која се не могу речима описати, Маја Огњеновић је мајсторијом дошла до поена. У наредном поену Миријам Сила је направила прелаз, а Србија постала најбоља на планети. 

Одбојкашицама Србије ово је тек друга медаља на светским првенствима, а прва златна, после бронзе, такође у Јапану, 2006. године. 

Победа Србије десила се у првом финалу светских првенстава у којем су се нашле две европске земље.

Најефикаснија у дресу Србије била је Тијана Бошковић са 26 поена, а пратила ју је Бранкица Михајловић са 19. По десет имале су "икс-фактор" Стефана Вељковић и Милена Рашић, осам је уписала Маја Огњеновић, а два мање Бианка Буша. 

Морају се истаћи и по два блока Огњеновићеве и Буше, као и три Рашићеве. 

На другој страни нестварна Паола Егону опет је доминирала и овај меч је завршила са 33 поена. Лућа Боести имала је 14, а Миријам Сила десет, један више од Ане Данеси. 

Што се тимске статистике тиче Србија је остварила по три поена више из напада и блока, а два поена више је забележила асовима. 

Српкиње су начиниле и шест грешака мање, а на крају су освојиле 109 поена наспрам 94 од стране противника. 

Медаљу је на крају добила и Бојана Миленковић, која је у првој групној фази доживела тешку повреду којом је окончала Светско првенство. 

Одбојкашице Србије су шампионке света!

Србија је у финалу у Јокохами победила Италију резултатом 3:2, по сетовима 21:25, 25:14, 23:25, 25:19, 15:12 и први пут освојила титулу првака света.

У екипи Србије, која је успела да после првог изгубљеног сета покаже праву снагу и храброст, најефикаснија је била Тијана Бошковић са 26 поена, Бранкица Михајловић уписала је 19, а Стефана Вељковић и Милена Рашић по 10.

Код Италијанки, стандардно, најбоља је била Паола Егону са 33 поена.

Србији је до сада најбољи резултат на светским шампионатима била бронзана медаља 2006, када је такође савладала Италију.

Италија је заустављена у походу на друго светско злато, након што се 2002. у Немачкој попела на највиши степеник победничког постоља.

Изабраницама Зорана Терзића то је била друга победа над Италијом на Светском првенству у Јапану, након што су у трећој фази такмичења славиле резултатом 3:1.

Најбоље српске одбојкашице шампионат у Јапану завршиле су скором 11-2!

БРАВО ДЕВОЈКЕ!!!!!!

Није могло теже - није могло лепше, Србија је првак света у женској одбојци!

Српске одбојкашице надиграле су Италију у финалу Светског првенства с 3:2 (21:25, 25:14, 23:25, 25:19, 15:12) у сетовима и на тај начин исписале најлепшу страницу у историји наше земље, уз оно сребро с Олимпијских игара. Први пут је женска селекција постала првак света. После бронзе 2006. године у Јапану, сада је стигло злато, такође у Јапану.

Био је то трилер какав се ретко виђа. Прави ролеркостер. Италија је узела први сет (25:21), Србија други (25:14), Италија трећи (25:23), Србија четврти (25:19) и све се решавало у тај-брејку, у петом сету.

Играло се тамо поен за поен, повеле су Италијанке 3:1, наше су се вратиле… На промени страна Италијанке су водиле 8:7. Била је то најбоља одбојка коју можете видети. Поготово онај поен када је Тијана довела Србију на 9:8. Пуцале су Бранкица, па Тијана и на крају Маја - злато!!!

Ово ће се дуго, дуго памтити… Меч за одбојкашке анале!

Најефикасније у нашем тиму биле су Тијана Бошковић с 26 освојених поена и Бранкица Михајловић са 19.

Већ на старту је била велика борба, а Паола Егону је меч отворила са два лоша смеча. Није било боље ни са наше стране, преко Милене Рашић није ишло на старту. Генерално су наше одбојкашице ушле у финале са дозом треме и то се видело. Италијанке су одлучније отвориле дуел и отишле на технички тајм-аут са 8:4.

Италијанке су имале идеју да нападају Србију сервисима на Бианку Бушу, док су наше гађале МирјамСилу. Дуго је требало и Бошковићевој да уђе у меч. Егону се како је први сет одмицао бивала све боља, практично незаустављива. Италија је била сигурнија, па и боља у блоку. Пријем нам није најбоље функционисао. Италијанке као да су растерећеније па су зато, прилично лако, стигле до првог сета - 25:21.

И други сет је почео лоше, али коначно су се до првог техничког тајм-аута наше одбојкашице мало пробудиле. Мучила нас је и даље Егону, Малинов је дизала фантастично, али се полако будио наш тим. То је било видно…

Коначно су играчице Зорана Терзића мало прорадиле и повеле с 10:7, па са 12:7. Било је много више жеље, много више енергије, беса у очима. Све је то довело до изједначења у сетовима - 25:14. Проиграла је Тића Бошковић, као и Бранкица Михајловић, Буша је добро сервирала, био је то наговештај другачијег тока утакмице. Очитали смо им лекцију у другом сету. То је био рецепт како треба да играмо.

Трећи сет је био битан и резултатски и психолошки. Очекивано се играло поен за поен, јако се тешко долазило до брејк поена. Егону је ударала све тешке лопте Италије, нисмо имали одговор на такву њену игру. Бошковићева некако није била у свом ритму, много су нам недостајали њени поени.

Била је потребна нека искра, а то је био блок Маје Огњеновић. Поново је Буша одлично сервирала, отишле су наше на два поена предности. Ипак, Италија се вратила највише зато што је гађала Бушу из сервиса. Прорадио им је и блок и Италија је повела с 2:1 у сетовима - 25:23.

Променила је наша репрезентација потом стил игре, много више смо играли на Бошковићеву, Терзић је то наредио Огњеновићевој. Почело је то да прави резултате. Италијанке су пале у игри, почеле да греше, мало су се и успаничиле. Наше одбојкашице су пребациле у нову брзину и избориле тај-брејк.

Све остало је историја...

ОДБОЈКА - СВЕТСКО ПРВЕНСТВО

ФИНАЛЕ: Србија - Италија 3:2 (21:25, 25:14, 23:25, 25:19, 15:12 )

Дворана: Јокохама
Судије: Јурај Мокри, Патрисија Волф

СРБИЈА: Буша 6, Живковић, Малешевић, Михајловић 19, Огњеновић 8, Вељковић 10, Пушић, Бјелица, Алексић, Стевановић, Рашић 10, Поповић, Бошковић 26

ИТАЛИЈА: Ортолани, Камби, Малинов 2, Де Ђенаро, Чинело, Кирикела 3, Данеси 9, Фар, Пјетрини, Лубијан, Босети 14, Сила 10, Егону 33

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Ово дјелује нестварно

20.10.2018 13:55

Људски је ако од овога што су оне урадиле сузе се појаве у очима!!! Дјевојке нек вас Бог благослови!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБИЈА-ТОКИЈА Певај Србијо Земљо Првака Света...

20.10.2018 13:57

Од Срца Цеститам Златним Српкињама Славним Девојкама Републике Српске И Србије Братске

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан

20.10.2018 17:46

Тића и Бранкица-понос Српске.Бјелица-понос српске Црне Горе.Милена Рашић-понос Космета.Бјанка Буша-понос Крајине.Поносне дјевојке Војводине и Србије.Срби,сви и свуда.

Name

Ре Бојан

21.10.2018 09:53

Цеститам на титули али ви Срби не мозете без србовања,па кад је и спорт у питању.

Name

Бојан

21.10.2018 11:45

Ре Бојан Наравно,морам вас провоцирати,јер стално висите по српским сајтовима,можда ти не,али већина да.Пази коментара за Тићу и Бранкицу,као побјегле из РС,а не да је то био природни пут,одлазак у веће клубове.Уопште не улазите у анализе,зашто врхунски спортисти,Срби и Хрвати не играју за БиХ.Зашто 99% Срба и Хрвата не воли БиХ.Додик каже да навија за Босну само против Турске,а ја ни тад. Бивши војник сам ВРС,и нисам имао никакву одбојност према вама тада,какву имам сад 2018.А сад се слободно врати на кликс,вијести.ба и настави своје изливе "љубави" према нама.

Name

Бојан

21.10.2018 11:47

И хвала на честиткама.Вјеровао сам у њих и после 2:1 за Италију.

Name

Дарwилл

20.10.2018 14:03

Браво за дјевојке, свака част. Ово нико и не коментарише. Битнија је политика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

црвени хоризонти

20.10.2018 14:41

Браво цуре! Тића и Бранкица, два бомбардера из Републике Српске. Честитке родитељима што их уз тренере формираше као исправне људе и спортисте!

ОДГОВОРИТЕ
Name

И

20.10.2018 15:25

Хвала родитељима што су их послали јако младе у Београд и Свијет извели из ове назадне РС гдје није битно да ли сте најбољи већ да ли имате црвену секташку књижицу.

Name

Кхал Дрого

20.10.2018 14:41

Честитке селектору Терзићи нашим дјевојкама на фантастичном успјеху. Исписале си историју. Потврдиле су квалиет, али током читавог свјетског шампионата, посебно у полуфиналу и финалу, показале су и менталну снагу, карактер. У финалу преокренули меч, и поксзале од каквог су матетријала, оног најплеменитијег. И у Српској можемо бити поносно на ове феноменалне Српкиње, двије понајбоље, Бошковићева и Михајловићева су са наших простора, мада све су дјевојке величанствене. Још једном све честитке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

20.10.2018 17:00

Који струцњак јбт. Које "наше дјевојке" . Побјегле јадне од ове насе црне рупе и зато су успјеле. Да нису мозда из Борца досле. Свака вам част цуре , ви сте само доказ да одавде треба бјезати. Све најбоље за успијех под заставом "СРБИЈЕ". А ови наси "под заставом Српске" могу да се такмице само у лоповлуку и обмани народа.

Name

Кхал Дрого

20.10.2018 17:53

Наравно да су то наше дјевојке, биле оне из Београда, Ужица, Врбаса, Билеће, Никшића, све које носе дрес Србије су наше. И који је то порив да политиком загађујеш спортску рубрику. Имаш тамо политичке теме па истреси пакост и завист, спорт и наше фантастичне одбојкашице остави онима који спорт прате.

Name

Супер

20.10.2018 15:22

Цеститам од срца само опет це бити висе национализма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.10.2018 16:37

Нема национализма,цеститам Србији.Поздрав из Сарајева.

Name

Ре рр

20.10.2018 17:21

Хвала од срца.Србин из Модрице

Name

Адо

20.10.2018 15:26

Свака цаст дјевојке.Пратио сам утакмицу и заиста заслузено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузла

20.10.2018 15:50

Свака цаст одбојкасицама, заслузно, само напријед, труд и рад се увијек исплате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Модричанин

20.10.2018 15:59

Браво Тузлаци!!

Name

МГ

20.10.2018 16:02

Зашто овакве ,,ЉУДИНЕ"" не воде народ? Цуре Хвала!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спорт

20.10.2018 17:24

Браво цуре, браво царице, браво краљице!

Name

БАЊА ЛУКА

20.10.2018 17:40

Коју снагу и енергију има Тијана па то је страсно, славље сваког поена тјера сузе на оци. МВП Тијана Босковиц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалитиц

20.10.2018 18:55

Конацно несто лијепо да се деси.... свака вам цаст дјевојке...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ово

21.10.2018 10:47

могу само Српкиње ! ! ! *** Браво Србија ***

ОДГОВОРИТЕ