Шта је Чкаља говорио пред смрт

Највољенији глумац старе Југославије Миодраг Петровић Чкаља умро је заборављен.  

Србија 20.10.2018 | 14:59
Шта је Чкаља говорио пред смрт
Миодраг Петровић Чкаља напустио нас је прије тачно 15 година. Посљедње године живота провео је тихо, повукавши се из јавног живота. Ријечи које је изговорио пред смрт и данас се памте и одзвањају у главама многих.

Истакнути комичар обратио се публици и свима онима који су га заборавили када је добио награду за животно дјело “Цар Константин”.


– Имам 76 година и ништа ми не треба. Живио сам и живим скромно. Али, значи ми да наша дјеца живе нормално. Да сам у Америци, и да сам примио овако велику награду захвалио бих се, прво, својој жени, па дјеци, па ташти, затим продуценту и редитељу. Али, пошто сам, срећом, у својој драгој земљи Србији, захваљујем се, прво, свом шефу самопослуге што ми, понекад, одвоји пензионерску коску, па комшиници у бараци која ми остави млијеко испод тезге, па мом поштару који ми увијек, на вријеме са закашњењем, донесе пензију. Да није било њих, не бих био овдје. Хвала, Србијо, пустили сте ме да глођем до коске – рекао је неутјешни глумац 2002. године на додјели, само годину дана пред смрт. 

Снимио је преко 90 филмова и добио велики број награда. Међутим, то што је био признати и познати глумац изгледа да није било довољно да до краја живота има широк осмјех на лицу. Чкаљин син Чедомир Петровић за свог оца је рекао да је био сасвим нормалан, иако је његова популарност била енормна. Чедомир је данас пензионер, више од 20 година се не бави глумом, пише књиге, колумне.

Чињеницу да је његов отац на крају каријере био заборављен, да га се и данас ријетко сјете, Чедомир коментарише:

– Заборављају и живе, не само оне којих више нема. Није се он свиђао некима који треба да га се сјете. Он се свиђао народу. А овима је говорио у лице истину. Не воле сви да чују истину. Због тога трпимо и моја кћерка и ја. Трпимо, нико нас не зове у позориште, на филм, на телевизију… Сва врата су нам затворена као лондонска банка. Неће да нас зову. Моја Јована је одлична глумица, играла је Југословенском драмском. Дошли су нови млади глумци, полуглумци-полутајкуни, ту су кланови… Али поносан сам што је Чкаља био такав – рекао је својевремено Чкаљин син за “Блиц“.

(Српскаинфо) 

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

уљана

20.10.2018 13:51

ЦКАЉА ЈЕ БИО ЈЕДАН ЈЕДИНИ!ОНИ КОЈИ СУ ГА ЗАБОРАВИЛИ ,НЕКА ИМ СЛУЗИ НА ЦАСТ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јасмина из славоније

20.10.2018 21:22

Драги нас нека ти је лака земља један је цкаља а има нас који те нису заборавили нит це те заборавит

Name

Мила

20.10.2018 14:01

Нажалост на нешим просторима никада нису популарни људи који мисле својом главом и који кажу истину у лице свакоме па и онима који нецјене памет Нека наш МИОДРАГ ЧКАЉА ПОЧИВА У МИРУ И ХВАЛА МУ ШТО ЈЕ БИО БАШ ТАКАВ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глобал зитизен

20.10.2018 14:20

Легенда родјена вјеровали или не 1.априла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустриа

20.10.2018 17:05

Били су то сјајни људи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марио

20.10.2018 17:28

Ма ко може легенду заборавити једини човјек који те може увјек насмијати сваки филм можеш 100 пута гледати и није досадан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузла

21.10.2018 02:09

Ма ја сам 78 годисте ал Миодраг Цкаља је легенда и никад народ неће заборавити а влас ће заборавити и своју матер

Name

Мурија

20.10.2018 20:56

Такав велики цовјек а уз то велики глумац се висе не радја. Р.И.П нас драги не заборавни Миодраг Петровић чкаља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посебност се плаћа

20.10.2018 23:34

Чкаља је био јединствен, посебан и непоновљив глумац, хумориста, што је ријеткост. Никада се више није појавио нико, ни сличан њему. Међутим, туга нашег времена је цињеница, да се сви посебни, талентовани, интелигентни, људи са својим ставом, разлицитим од других, поготиво резима, бивају казњени. Те људе потцијене, срозају, учине све, да се осјете испод нивоа. Ово је већ дуже вријеме друштво поремећених вриједности, чији главни репрезенти немају ни дјелић мапријед набројаног, али су некоме добри и вјерни послушници у овој друштвеној шуми ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србима

21.10.2018 12:35

Је својствено да велики људи заврше заборављени.. На жалост то је сурова устина.. Чкаља ,је писебан али ето како је провео живот...

Name

Далиборка

21.10.2018 12:51

Сурова истина! Праве вредности назалост нестају!

Name

Сарајево

21.10.2018 06:19

Ми смо поносни да смо му слали помоц, и онда када смо били опкољени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

21.10.2018 06:22

Нажалост овај народ је од 90 година изгубијо компас ,доброту и смисао за живот .

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

21.10.2018 07:02

Легенде никад не умиру, М.П.Чкаља је једна успомена и на Југославију и њену кинематографију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Таксират

21.10.2018 11:50

Предивно И безбрижно дјетинство било ми је између осталог и и због смијања Чкаљи (али и Мији). Као дијете нисам наравно ни разумио одређене поруке (читај шамаре) систему, као када је у једној сцени, као уморни и гладни радник - јадник, који изгара за породицу, касно навечер, када су остали већ били поспали, узео лонац (у ком је требало да буде шта друго него пасуљ) да би коначно, како рече, нешто чалабрцнуо, а оно лонац празан. Такорећи плакао сам од смијеха на Чкаљине скечеве и само слагање фаца а читајући овај текст дошло ми је да заплачем од жалости. Стари људи би рекли нека их је срамота. Али кога? Да знају шта је срамота, не би човјек био дошао у ту ситуацију да му се удјељује. Земљо отвори се! Па још настављају са притиском и на његове сљедбенике. Балканска, бирократска, заостала неизљечива болест.

ОДГОВОРИТЕ