Плодност опада с годинама

Анализа узорака сперме четрдесетогодишњака открила је да сперматозоиди показују одређене промене које могу да утичу на побачај жене, упркос томе што су припадници јачег пола здрави.

Здравље 20.10.2018 | 13:32
Плодност опада с годинама
НИЈЕ баш тачно да мушкарци могу постати очеви када год то пожеле, без обзира на године. Анализа узорака сперме четрдесетогодишњака, урађена у француском Центру за вантелесну оплодњу "Ејло", открила је да сперматозоиди показују одређене промене које могу да утичу на побачај жене, упркос томе што су припадници јачег пола здрави.

Истраживачи су мишљења да је у основи ових промена веза између година и деградације ДНК сперме. Др Стефани Белок, руководилац истраживачког тима, каже да су до сада гинеколози били усмерени искључиво на годиште жена, уз инсистирање да остану трудне макар пре 38. године. Ово истраживање показује да лекари морају да воде рачуна и о годишту мушкараца, које такође може да отежа зачеће у жељеном тренутку.

Новости
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Има везе али није све

22.10.2018 19:49

Могуце је да плодност опада са старосцу. Али одговорно могу да тврдим, да нацин зивота највисе утице на плодност. Здраво особа, умно и тјелесно мозе бити и послије цетрдесетих плоднија и погоднија као родитељ него многи у двадесетим и тридесетим.

ОДГОВОРИТЕ