ЕЛ: Фенер једва, шоу у Москви, дебакл Олија!

Балбај тројком упропастио монструозну серију Шведа.  Кошаркаши Ефеса славили су на гостовању Химкију резултатом 85:84 у трећем колу Евролиге.  Шоу у Москви: Балбај преко Шведа са 8 метара! Најбољи стрелац Евролиге "подивљао" је у последњој деоници и убацио 14 поена за три и по минута, али је последњу реч имао Догуш Балбај.  Џаба Химкију то што има Шведа - Балбај је јунак Ефеса! Тројка са осам метара на две секунде пре краја! Завршница у Москви припала Анадолуу - 85:84.  Волтерс незаустављив, Фенер "кроз иглене уши" против Жалгириса.  Кошаркаши Фенербахчеа забележили су победу у Литванији победивши шампиона те земље Жалгирис са 82:75.  Четири минута је доста: Жељков "катенаћо" у Литванији! Реновирани Јасикевичијусов састав био је у вођству дуже од три четвртине, имао и 16 разлике, али је онда ударио у зид - 3:17 за четири минута и трећа победа Фенербахчеа од старта.

Кошарка 19.10.2018 | 22:10
ЕЛ: Фенер једва, шоу у Москви, дебакл Олија!
Ефес је водио током малтене целог меча, имали су велику предност пред последњу четвртину, али је руски састав замало успео да дође до преокрета.

Гости из Турске су у последњих десет минута испустили чак 12 поена предности на видно незадовољство тренера Ергина Атамана.

Најбољи актер утакмице био је нестварни Рус Алексеј Швед који је практично сам одржавао Химки у игри и серијом у четвртој четвртини донео потпуни резултатски прикључак екипи из московске регије.

Швед је меч завршио са 25 поена, а почетак последњег квартала обележен је са његових 14 поена, колико је укупно имао Химки све до три и по минута до краја утакмице када је поентирао Чарлс Џенкинс, који је на крају имао седам поена..

На два минута до краја коначно се уписао Стефан Марковић и погодио отворену тројку, а затим је са линије пенала погодио Чарлс Џенкинс и Химки је коначно дошао до вођства, први пут још од почетка друге четвртине.

Родриг Бубоа је играо добар меч, али се на крају испромашивао са линије пенал. Ипак, после промашаја једног бацања од стране Шведа Ефес је имао шансу.

Тони Крокер је промашио један пенал на осам секунди до краја и Турци су имали напад на -2, а онда се појавио човек кога сви пуштају да шутира тројке – Доуш Балбај је постигао тројку и донео победу својој екипи!

Ефес је остварио другу победу, док је Химки забележио и трећи пораз у исто толико мечева.

Алексеј Швед дуго је "тињао" у Подмосковљу овог петка увече и са осам поена за три четвртине помогао гостима из Истанбула да буду у константној предности...

Међутим, власник "Алфонсо Форд" награде за најбољег стрелца Евролиге у сезони 2017/18 пробудио се почетком последње деонице, убацио 14 поена за три и по минута и у потпуности вратио свој тим у игру када је окружен тројицом пронашао нашег Стефана Марковића на другој страни терена.

"Пефи", иако без поготка из игре до тада, спустио је тројку у обруч и донео дуго чекано изједначење 76:76 на 2:09 до краја, после чега су Руси стекли и четири разлике и - вероватно - мислили да су стигли до прве победе ове сезоне, али... У пенал завршници која је трајала читаву вечност, тренер гостију Ергин Атаман успео је да "извуче" један промашај Шведа и потом још један Тонија Крокера, што је било довољно да мало запажени Догуш Балбај "тресне" тројку са осам метара преко Шведове руке за коначних:

Химки - Ефес 84:85 (21:18, 16:27, 18:22, 29:18)!

Утакмица је трајала два и по сата.

Иако је у прва два кола шутирао за три 15/28 и убацио више тројки од Гран Канарије, Панатинаикоса, Бајерна, Дарушафаке и Жалгириса, Швед је и ове вечери потврдио да може да погоди из свих позиција, али је његов тим доживео и трећи пораз после оних од Олимпијакоса (66:87) и Фенербахчеа (93:85).

У истом периоду, Ефес је стигао до 2-0 на страни (победили су Бајерн 71:90 на старту) и 0-1 код куће (изгубили од Жалгириса 79:93).

Родриг Бобоа са 25 поена био је најефикаснији у турском тиму, иако се у финишу напромашивао и "помогао" Шведу и остатку екипе да направе велики преокрет, али је на крају све стало у тај један шут Балбаја - из трка, ван баланса, искоса са десне стране - у дно мрежице!

Какав трилер у Подмосковљу! На крају је припао Анадолу Ефесу. Тим Ергина Атамана је имао напад за победу, а реализовао га је ни мање ни више него Догуш Балбај који је погодио тројку са осам метара две секунде пре краја - 84:85.

Химки је пробао до победе преко Стефана Марковића, али то је био шут с пола терена, није било реално да гаМарковић погоди.

Чудна утакмица прерасла је у веома неизвесну, а из све је као победник. Меч је решаван у последњим секундама, пенал-завршница је трајала попут вечности, а у свему се најбоље снашао Балбај. Утакмица је трајала скоро два и по сата због проблема са семафором.

У трећој четвртини је деловало да ће Ефес доћи до тријумфа и то прилично лако јер је турски тим имао предност од 12 поена. Међутим, како се ушло у последњу деоницу Химки је направио серију од 6:0 и та предност Ефеса је почела да се топи. Ипак, у последња два минута се ушло с резултатом 76:76, неизвесност је у тим моментима достигла максимум.

Бобоа је дао једно слободно бацање на 17 секунди пре краја, а после је Швед отишао на слободна бацања. Ушло се у пенал-серију, а на крају је Балбај опалио тројку с велике даљине и решио меч.

Вероватно његов најбољи потез у каријери. Није познат као неки савршен тројкаш, али је ова данас ушла. Ефесу је ово друга победа на прва три меча, док је Химки једини тим уз Будућност који има три пораза на прва три меча.

Овај ће га баш заболети. Родриг Бубоа и Алексеј Швед били су нејфикаснији играчи на мечу са по 25 датих поена.


Четири минута је доста: Жељков "катенаћо" у Литванији! Реновирани Јасикевичијусов састав био је у вођству дуже од три четвртине, имао и 16 разлике, али је онда ударио у зид - 3:17 за четири минута и трећа победа Фенербахчеа од старта. Фенер се пробудио на време и пронашао пут кроз Зелену шуму. Жалгирис у првом полувремену имао плус 16, али то није било довољно за победу.

Фенербахче је губио од првог минута утакмице и од изједначења 2:2 није дошао до толико повољног резултата, све до самог краја утакмице.

Жалгирисових +16 са средине друге деонице се полако "топило" и гости из Турске су ухватили комплетан прикључак почетком последњег квартала.

Тим Жељка Обрадовића је до прве предности дошао при резултату 63:61, а затим серију продужила на 17:3 и отишла на осам поена предности.

Од тог тренутка није било повратка за момке из "зелене шуме", те је шампион Турске остао максималан у Евролиги.

У победничком саставу најефикаснији био је Костас Слукас са 20 поена и пет асистенција, 11 је додао Луиђи Датоме, док је десет имао Јан Весели.

Истакао се и Марко Гудурић са осам поена (3/3 из игре), док је Никола Калинић за 25 минута на паркету прибележио само два поена и исто толико асистенција.

Убедљиво најбољи код домаћих био је бивши плејмејкер Црвене звезде Нејт Волтерс. Он је за 25 минута убацио 23 поена (9/13 из игре), а уз то је додао шест асистенција, три скока и две украдене лопте.

Ипак, одлични Волтерс није могао да спречи Фенер да дође до преокрета и Жалгирис је забележио други пораз у овој евролигашкој сезони.

У репризи полуфинала Фајнал-фора у Београду - реприза коначног исхода!

Најпријатније изненађење Евролиге из прошле сезоне, литвански Жалгирис, водио је 16 поена разлике у Каунасу против вицешампиона Европе, имао и 44:34 на старту односно 54:46 на крају треће четвртине, али…

...онда су се Шарунас Јасикевичијус и његови реновирани "зелени" сусрели са "катенаћом" Жељка Обрадовића, који их је оставио без победе код куће над истанбулским ривалом и трећу годину заредом.

После 67:76 и 78:85 у претходне две сезоне, али и 67:76 у "Београдској арени" прошлог маја, поново су у овом ривалству бољи били Турци:

Жалгирис - Фенербахче 75:82 (25:18, 17:16, 15:19, 18:29)!

Фенер је после Обрадовићевог тајм-аута на 61:55 направио серију од 3:17 за непуна четири минута током којих је једине поене за литванског шампиона постигао Нејт Волтерс.

Костас Слукас са пет, Жофри Ловерњ са четири, Луиђи Датоме и Тајлер Енис са три, односно Боби Диксон са два, погађали су један за другим све док на семафору није писало 64:72 на свега 3:43 до краја.

На пораз у Суперкупу Турске од Анадолу Ефеса, Обрадовићев тим одговорио је серијом победа у првенству и Евролиги, у којој су пре Жалгириса надиграли Гран Канарију 97:72 и Химки 93:85.

Овај дуел почео је 45 минута после прве утакмице вечери, а завршен скоро када и онај у Подмосковљу (иначе решен тројком у последњој секунди).

Кошаркаши Фенербахчеа победили су после велике борбе у Виљнусу домаћи Жалгирис са 82:75 у утакмици трећег кола Евролиге и сачували перфектан учинак.

Екипи коју тренира Шарунас Јасикевичијус то је био други пораз у елитном континенталном такмичењу.

Жалгирис је одлично играо у првом полувремену, средином друге деонице имао је и огромних 16 поена предности (38:22). У наставку утакмице до изражаја је дошао индивидуални квалитет играча које са клупе предводи Жељко Обрадовић.

Костас Слукас био је мотор екипе у периоду када се враћала из минуса и дошла до преокрета вредног нове победе.

Грчки кошаркаш утакмицу је завршио са 20 поена и пет асистенција. Марко Гудурић постигао је осам поена,Никола Калинић два, Јан Весели додао је десет поена и четири скока, а Жофри Ловерњ имао је осам поена.

Нејт Волтерс био је најбољи у тиму Жалгириса са 23 поена и шест успешних додавања, док је Лео Вестерманзабележио пет поена и три скока.

Недовић и Мицов за дебакл Олимпијакоса - Армани убацио 99 поена у Атини! Није домаћину помогао Милутинов са дабл-даблом. Одлична игра српских кошаркаша, славље Арманија - 99:75. Недовић и Мицов понизили Олимпијакос усред Пиреја. Кошаркаши Олимпијакоса убедљиво су поражени на домаћем терену од Арманија из Милана резултатом 99:75.

Српски кошаркаши у главој улози. На једној страни Никола Милутинов у дресу Олимпијакоса, а на другој Немања Недовић и Владимир Мицов. Олимпија из Милана је имала двојицу Срба вечерас па је можда и због тога славила. Шалу на страну, били су српски играчи више него одлични. Недовић и Мицов су дали 20, односно 19 поена у победи Олимпије над Олимпијакосом у Атини, док је Милутинов имао дабл-дабл - 15 поена и 10 скокова.

Прави дебакл за Олимпијакос - 75:99. 

Олимпијакос не губи често код куће, а када се то догоди с резултатом, а још више начином на којим је данас изгубио - то је прави дебакл за тим из Пиреја! Пораз који ће много заболети црвено-бели део Атине...

Олимпија је и ове сезоне скројила тим са доста познатих играча, звучних, али тако је било и раније па није било успеха. Међутим, то је све вечерас "кликнуло", па је Олимпијакос Дејвида Блата све осетио на својој кожи.

У првом полувремену је Олимпијакос успевао да држи колико-толико ствари под контролом, али када је тим из Милана кренуо да меље ту спаса за Олимпијакос није било.

Екипа Симонеа Пјаниђанија је убацила скоро 100 поена једној од традиционално најбољих одбрана у Евролиги. И то у гостима.

Велики знак питања за Блата и велики подстрек за Миланезе. Фантастична утакмица за њих.

Као и за Мајка Џејмса који је као бивши играч Панатинаикоса дао 22 поена. Код Олимпијакоса су поред Милутинова једини двоцифрени били Везенков (12п), Принтезис (13п) и Манцарис (12п).

Олимпијакос је, после две лаке победе на гостовањима Химкију и Басконији, претрпео први пораз и то веома убедљиво.

Армани је, одличном партијом српског дуа Владимир Мицов-Немања Недовић, али и Мајком Џејмсом, дошао до убедљиве победе, своје друге у Евролиги.

У првом полувремену виђена је резултатска "клацкалица" и обе екипе су се смењивале при вођству. Армани се одржавао у игри погађањем неких тешких шутева и "живео" је од грешака Василиса Спанулиса.

У другом полувремену виђена је права рапсодија екипе из "града моде" и чак 55 поена у кошу Пирејаца. Италијани су преузели "кормило" средином треће деонице и њихова предност је само расла, те се зауставила на +24.

Српски тандем је убацио укупно 39 поена – Недовић је имао 20, уз по четири скока и асистенције, а Мицов 19, уз четири скока. Ипак, најефикаснији актер био је Мајк Џејмс са 22 поена и пет успешних додавања.

У пораженој екипи истакао се српски центар Никола Милутинов који је остварио дабл-дабл од 15 поена и десет скокова. Јоргос Принтезис имао је 13, а по 12 поена убацили су Саша Везенког и Вангелис Манцарис.

Василис Спанулис је можда најавио да је време да преузме мању улогу у екипи јер је шутирао 1/9 и остварио индекс -4.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар