EL: Fener jedva, šou u Moskvi, debakl Olija!

Balbaj trojkom upropastio monstruoznu seriju Šveda.  Košarkaši Efesa slavili su na gostovanju Himkiju rezultatom 85:84 u trećem kolu Evrolige.  Šou u Moskvi: Balbaj preko Šveda sa 8 metara! Najbolji strelac Evrolige "podivljao" je u poslednjoj deonici i ubacio 14 poena za tri i po minuta, ali je poslednju reč imao Doguš Balbaj.  Džaba Himkiju to što ima Šveda - Balbaj je junak Efesa! Trojka sa osam metara na dve sekunde pre kraja! Završnica u Moskvi pripala Anadoluu - 85:84.  Volters nezaustavljiv, Fener "kroz iglene uši" protiv Žalgirisa.  Košarkaši Fenerbahčea zabeležili su pobedu u Litvaniji pobedivši šampiona te zemlje Žalgiris sa 82:75.  Četiri minuta je dosta: Željkov "katenaćo" u Litvaniji! Renovirani Jasikevičijusov sastav bio je u vođstvu duže od tri četvrtine, imao i 16 razlike, ali je onda udario u zid - 3:17 za četiri minuta i treća pobeda Fenerbahčea od starta.

Košarka 19.10.2018 | 22:10
EL: Fener jedva, šou u Moskvi, debakl Olija!
Efes je vodio tokom maltene celog meča, imali su veliku prednost pred poslednju četvrtinu, ali je ruski sastav zamalo uspeo da dođe do preokreta.

Gosti iz Turske su u poslednjih deset minuta ispustili čak 12 poena prednosti na vidno nezadovoljstvo trenera Ergina Atamana.

Najbolji akter utakmice bio je nestvarni Rus Aleksej Šved koji je praktično sam održavao Himki u igri i serijom u četvrtoj četvrtini doneo potpuni rezultatski priključak ekipi iz moskovske regije.

Šved je meč završio sa 25 poena, a početak poslednjeg kvartala obeležen je sa njegovih 14 poena, koliko je ukupno imao Himki sve do tri i po minuta do kraja utakmice kada je poentirao Čarls Dženkins, koji je na kraju imao sedam poena..

Na dva minuta do kraja konačno se upisao Stefan Marković i pogodio otvorenu trojku, a zatim je sa linije penala pogodio Čarls Dženkins i Himki je konačno došao do vođstva, prvi put još od početka druge četvrtine.

Rodrig Buboa je igrao dobar meč, ali se na kraju ispromašivao sa linije penal. Ipak, posle promašaja jednog bacanja od strane Šveda Efes je imao šansu.

Toni Kroker je promašio jedan penal na osam sekundi do kraja i Turci su imali napad na -2, a onda se pojavio čovek koga svi puštaju da šutira trojke – Douš Balbaj je postigao trojku i doneo pobedu svojoj ekipi!

Efes je ostvario drugu pobedu, dok je Himki zabeležio i treći poraz u isto toliko mečeva.

Aleksej Šved dugo je "tinjao" u Podmoskovlju ovog petka uveče i sa osam poena za tri četvrtine pomogao gostima iz Istanbula da budu u konstantnoj prednosti...

Međutim, vlasnik "Alfonso Ford" nagrade za najboljeg strelca Evrolige u sezoni 2017/18 probudio se početkom poslednje deonice, ubacio 14 poena za tri i po minuta i u potpunosti vratio svoj tim u igru kada je okružen trojicom pronašao našeg Stefana Markovića na drugoj strani terena.

"Pefi", iako bez pogotka iz igre do tada, spustio je trojku u obruč i doneo dugo čekano izjednačenje 76:76 na 2:09 do kraja, posle čega su Rusi stekli i četiri razlike i - verovatno - mislili da su stigli do prve pobede ove sezone, ali... U penal završnici koja je trajala čitavu večnost, trener gostiju Ergin Ataman uspeo je da "izvuče" jedan promašaj Šveda i potom još jedan Tonija Krokera, što je bilo dovoljno da malo zapaženi Doguš Balbaj "tresne" trojku sa osam metara preko Švedove ruke za konačnih:

Himki - Efes 84:85 (21:18, 16:27, 18:22, 29:18)!

Utakmica je trajala dva i po sata.

Iako je u prva dva kola šutirao za tri 15/28 i ubacio više trojki od Gran Kanarije, Panatinaikosa, Bajerna, Darušafake i Žalgirisa, Šved je i ove večeri potvrdio da može da pogodi iz svih pozicija, ali je njegov tim doživeo i treći poraz posle onih od Olimpijakosa (66:87) i Fenerbahčea (93:85).

U istom periodu, Efes je stigao do 2-0 na strani (pobedili su Bajern 71:90 na startu) i 0-1 kod kuće (izgubili od Žalgirisa 79:93).

Rodrig Boboa sa 25 poena bio je najefikasniji u turskom timu, iako se u finišu napromašivao i "pomogao" Švedu i ostatku ekipe da naprave veliki preokret, ali je na kraju sve stalo u taj jedan šut Balbaja - iz trka, van balansa, iskosa sa desne strane - u dno mrežice!

Kakav triler u Podmoskovlju! Na kraju je pripao Anadolu Efesu. Tim Ergina Atamana je imao napad za pobedu, a realizovao ga je ni manje ni više nego Doguš Balbaj koji je pogodio trojku sa osam metara dve sekunde pre kraja - 84:85.

Himki je probao do pobede preko Stefana Markovića, ali to je bio šut s pola terena, nije bilo realno da gaMarković pogodi.

Čudna utakmica prerasla je u veoma neizvesnu, a iz sve je kao pobednik. Meč je rešavan u poslednjim sekundama, penal-završnica je trajala poput večnosti, a u svemu se najbolje snašao Balbaj. Utakmica je trajala skoro dva i po sata zbog problema sa semaforom.

U trećoj četvrtini je delovalo da će Efes doći do trijumfa i to prilično lako jer je turski tim imao prednost od 12 poena. Međutim, kako se ušlo u poslednju deonicu Himki je napravio seriju od 6:0 i ta prednost Efesa je počela da se topi. Ipak, u poslednja dva minuta se ušlo s rezultatom 76:76, neizvesnost je u tim momentima dostigla maksimum.

Boboa je dao jedno slobodno bacanje na 17 sekundi pre kraja, a posle je Šved otišao na slobodna bacanja. Ušlo se u penal-seriju, a na kraju je Balbaj opalio trojku s velike daljine i rešio meč.

Verovatno njegov najbolji potez u karijeri. Nije poznat kao neki savršen trojkaš, ali je ova danas ušla. Efesu je ovo druga pobeda na prva tri meča, dok je Himki jedini tim uz Budućnost koji ima tri poraza na prva tri meča.

Ovaj će ga baš zaboleti. Rodrig Buboa i Aleksej Šved bili su nejfikasniji igrači na meču sa po 25 datih poena.


Četiri minuta je dosta: Željkov "katenaćo" u Litvaniji! Renovirani Jasikevičijusov sastav bio je u vođstvu duže od tri četvrtine, imao i 16 razlike, ali je onda udario u zid - 3:17 za četiri minuta i treća pobeda Fenerbahčea od starta. Fener se probudio na vreme i pronašao put kroz Zelenu šumu. Žalgiris u prvom poluvremenu imao plus 16, ali to nije bilo dovoljno za pobedu.

Fenerbahče je gubio od prvog minuta utakmice i od izjednačenja 2:2 nije došao do toliko povoljnog rezultata, sve do samog kraja utakmice.

Žalgirisovih +16 sa sredine druge deonice se polako "topilo" i gosti iz Turske su uhvatili kompletan priključak početkom poslednjeg kvartala.

Tim Željka Obradovića je do prve prednosti došao pri rezultatu 63:61, a zatim seriju produžila na 17:3 i otišla na osam poena prednosti.

Od tog trenutka nije bilo povratka za momke iz "zelene šume", te je šampion Turske ostao maksimalan u Evroligi.

U pobedničkom sastavu najefikasniji bio je Kostas Slukas sa 20 poena i pet asistencija, 11 je dodao Luiđi Datome, dok je deset imao Jan Veseli.

Istakao se i Marko Gudurić sa osam poena (3/3 iz igre), dok je Nikola Kalinić za 25 minuta na parketu pribeležio samo dva poena i isto toliko asistencija.

Ubedljivo najbolji kod domaćih bio je bivši plejmejker Crvene zvezde Nejt Volters. On je za 25 minuta ubacio 23 poena (9/13 iz igre), a uz to je dodao šest asistencija, tri skoka i dve ukradene lopte.

Ipak, odlični Volters nije mogao da spreči Fener da dođe do preokreta i Žalgiris je zabeležio drugi poraz u ovoj evroligaškoj sezoni.

U reprizi polufinala Fajnal-fora u Beogradu - repriza konačnog ishoda!

Najprijatnije iznenađenje Evrolige iz prošle sezone, litvanski Žalgiris, vodio je 16 poena razlike u Kaunasu protiv vicešampiona Evrope, imao i 44:34 na startu odnosno 54:46 na kraju treće četvrtine, ali…

...onda su se Šarunas Jasikevičijus i njegovi renovirani "zeleni" susreli sa "katenaćom" Željka Obradovića, koji ih je ostavio bez pobede kod kuće nad istanbulskim rivalom i treću godinu zaredom.

Posle 67:76 i 78:85 u prethodne dve sezone, ali i 67:76 u "Beogradskoj areni" prošlog maja, ponovo su u ovom rivalstvu bolji bili Turci:

Žalgiris - Fenerbahče 75:82 (25:18, 17:16, 15:19, 18:29)!

Fener je posle Obradovićevog tajm-auta na 61:55 napravio seriju od 3:17 za nepuna četiri minuta tokom kojih je jedine poene za litvanskog šampiona postigao Nejt Volters.

Kostas Slukas sa pet, Žofri Lovernj sa četiri, Luiđi Datome i Tajler Enis sa tri, odnosno Bobi Dikson sa dva, pogađali su jedan za drugim sve dok na semaforu nije pisalo 64:72 na svega 3:43 do kraja.

Na poraz u Superkupu Turske od Anadolu Efesa, Obradovićev tim odgovorio je serijom pobeda u prvenstvu i Evroligi, u kojoj su pre Žalgirisa nadigrali Gran Kanariju 97:72 i Himki 93:85.

Ovaj duel počeo je 45 minuta posle prve utakmice večeri, a završen skoro kada i onaj u Podmoskovlju (inače rešen trojkom u poslednjoj sekundi).

Košarkaši Fenerbahčea pobedili su posle velike borbe u Viljnusu domaći Žalgiris sa 82:75 u utakmici trećeg kola Evrolige i sačuvali perfektan učinak.

Ekipi koju trenira Šarunas Jasikevičijus to je bio drugi poraz u elitnom kontinentalnom takmičenju.

Žalgiris je odlično igrao u prvom poluvremenu, sredinom druge deonice imao je i ogromnih 16 poena prednosti (38:22). U nastavku utakmice do izražaja je došao individualni kvalitet igrača koje sa klupe predvodi Željko Obradović.

Kostas Slukas bio je motor ekipe u periodu kada se vraćala iz minusa i došla do preokreta vrednog nove pobede.

Grčki košarkaš utakmicu je završio sa 20 poena i pet asistencija. Marko Gudurić postigao je osam poena,Nikola Kalinić dva, Jan Veseli dodao je deset poena i četiri skoka, a Žofri Lovernj imao je osam poena.

Nejt Volters bio je najbolji u timu Žalgirisa sa 23 poena i šest uspešnih dodavanja, dok je Leo Vestermanzabeležio pet poena i tri skoka.

Nedović i Micov za debakl Olimpijakosa - Armani ubacio 99 poena u Atini! Nije domaćinu pomogao Milutinov sa dabl-dablom. Odlična igra srpskih košarkaša, slavlje Armanija - 99:75. Nedović i Micov ponizili Olimpijakos usred Pireja. Košarkaši Olimpijakosa ubedljivo su poraženi na domaćem terenu od Armanija iz Milana rezultatom 99:75.

Srpski košarkaši u glavoj ulozi. Na jednoj strani Nikola Milutinov u dresu Olimpijakosa, a na drugoj Nemanja Nedović i Vladimir Micov. Olimpija iz Milana je imala dvojicu Srba večeras pa je možda i zbog toga slavila. Šalu na stranu, bili su srpski igrači više nego odlični. Nedović i Micov su dali 20, odnosno 19 poena u pobedi Olimpije nad Olimpijakosom u Atini, dok je Milutinov imao dabl-dabl - 15 poena i 10 skokova.

Pravi debakl za Olimpijakos - 75:99. 

Olimpijakos ne gubi često kod kuće, a kada se to dogodi s rezultatom, a još više načinom na kojim je danas izgubio - to je pravi debakl za tim iz Pireja! Poraz koji će mnogo zaboleti crveno-beli deo Atine...

Olimpija je i ove sezone skrojila tim sa dosta poznatih igrača, zvučnih, ali tako je bilo i ranije pa nije bilo uspeha. Međutim, to je sve večeras "kliknulo", pa je Olimpijakos Dejvida Blata sve osetio na svojoj koži.

U prvom poluvremenu je Olimpijakos uspevao da drži koliko-toliko stvari pod kontrolom, ali kada je tim iz Milana krenuo da melje tu spasa za Olimpijakos nije bilo.

Ekipa Simonea Pjaniđanija je ubacila skoro 100 poena jednoj od tradicionalno najboljih odbrana u Evroligi. I to u gostima.

Veliki znak pitanja za Blata i veliki podstrek za Milaneze. Fantastična utakmica za njih.

Kao i za Majka Džejmsa koji je kao bivši igrač Panatinaikosa dao 22 poena. Kod Olimpijakosa su pored Milutinova jedini dvocifreni bili Vezenkov (12p), Printezis (13p) i Mancaris (12p).

Olimpijakos je, posle dve lake pobede na gostovanjima Himkiju i Baskoniji, pretrpeo prvi poraz i to veoma ubedljivo.

Armani je, odličnom partijom srpskog dua Vladimir Micov-Nemanja Nedović, ali i Majkom Džejmsom, došao do ubedljive pobede, svoje druge u Evroligi.

U prvom poluvremenu viđena je rezultatska "klackalica" i obe ekipe su se smenjivale pri vođstvu. Armani se održavao u igri pogađanjem nekih teških šuteva i "živeo" je od grešaka Vasilisa Spanulisa.

U drugom poluvremenu viđena je prava rapsodija ekipe iz "grada mode" i čak 55 poena u košu Pirejaca. Italijani su preuzeli "kormilo" sredinom treće deonice i njihova prednost je samo rasla, te se zaustavila na +24.

Srpski tandem je ubacio ukupno 39 poena – Nedović je imao 20, uz po četiri skoka i asistencije, a Micov 19, uz četiri skoka. Ipak, najefikasniji akter bio je Majk Džejms sa 22 poena i pet uspešnih dodavanja.

U poraženoj ekipi istakao se srpski centar Nikola Milutinov koji je ostvario dabl-dabl od 15 poena i deset skokova. Jorgos Printezis imao je 13, a po 12 poena ubacili su Saša Vezenkog i Vangelis Mancaris.

Vasilis Spanulis je možda najavio da je vreme da preuzme manju ulogu u ekipi jer je šutirao 1/9 i ostvario indeks -4.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar