Шта ако Косово добије војску?

НАТО поручује да је за сваку промјену мандата Косовских снага безбједности важна пуна консултација са свим заједницама на Косову као и са Сјеверноатлантском алијансом.

Србија 19.10.2018 | 18:45
Шта ако Косово добије војску?
"Наглашавамо да свака иницијатива која се односи на мандат Косовских снага безбједности захтијева пуну консултацију са свим заједницама на Косову, као и са НАТО савезницима", речено је Тањугу у сједишту НАТО-а у Бриселу.

Поводом усвајања закона о трансформацији Косовских снага безбједности у Косовске безбједносне снаге, што се тумачи као нови корак ка увођењу косовске војске, из НАТО-а су поновили да ц́е уколико се мандат Косовских снага безбједности промијени и Алијанса преиспитати ниво свог ангажмана на Косову.

"Политика НАТО-а је константна и суштина наше позиције јесте да уколико мандат КБС-а еволуира и Северноатлантска алијанса ц́е морати да преиспита своје ангажовање на Косову", речено је Тањугу у НАТО-у.

На питање Тањуга у ком правцу се могу очекивати промјене ангажовања НАТО-а на Косову, да ли то подразумјева евентуално смањење капацитета Кфора и да ли ц́е приликом одлуке о могуц́ој промијени свог ангажмана НАТО у обзир узети и позиције косовских Срба, који Кфор виде као гаранта безбједности на КиМ, званичник Сјеверноатлантске алијансе инсистирао је првенствено на условима неопходним како би до промјене мандата Косовских снага безбједности уопште дошло.

"Настављамо да наглашавамо да свака иницијатива која се односи на мандат Косовских снага безбједности захтијева пуну консултацију са свим заједницама на Косову, као и са НАТО савезницима", каже званичник НАТО-а.

У сједишту НАТО-а овога пута нису одговорили ни на питање како виде капацитете и могуц́ности Косовских снага безбједности да осигурају мир и стабилности на територији КиМ и међу свим етничким заједницама које ту живе.

Средином септембра, приликом подношења нацрта закона о трансформацији КСБ од стране привремених органа власти у Приштини на питање да ли је НАТО био информисан или консултован о тим потезима у седишту Алијансе су договорили да се "тим питањима баве косовске власти". Истовремено је оцјењено да су постојец́е КБС "професионална и мултиетничка снага" и "извор стабилности у региону".

"НАТО подржава развој Косовских безбједносних снага под мандатом у коме су тренутно. Уколико тај мандат еволуира Сјеверноатлантски савез ц́е морати да преиспита ниво свог ангажмана на Косову", речено је тада у званичној изјави НАТО-а.

У сједишту НАТО-а у Бриселу наводе да Алијанса остаје посвец́ена безбједности и стабилности Косова и додају да је мисија Кфора најдужа оперативна мисија НАТО-а и да се на Косову тренутно налази 4.000 припадника снага предвођених НАТО-ом. Истовремено се наглашава да НАТО у потпуности подржава и дијалог у процесу нормализације односа Београда и Приштине уз оцјену да је он од критичне важности за мир и безбједност у региону.

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Па

20.10.2018 09:26

зна се "РАТ" ! Е онда је доста преговарања. НАТО и ЗАПАД немогу оцуват мир.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подриње

21.10.2018 08:10

Против кога још ми можемо ратовати?Па наши душмани праве то због нас Срба,не сто воле Шиптаре.Направице као Израел сами фазно.Нема нас нигдје у преводу!

Name

Неђо.21.10.2018

21.10.2018 15:49

Каубоји амери то итраже,њима недговара мир на балкану.Амери ћу изазвати катастрофу у свету,а тоим је циљ-рат.Дегод су они имали умешане прсте иза њих остане хаос и сиротиња,тоје њима циљ.