СП - Весна Читаковић Ђуришић: Боље Италија, него Кина!

Тијана у свему јача од Егону, у Мају гледају као у идола! Некадашњи капитен наших одбојкашица је оптимиста пред финале.

Остали спортови 19.10.2018 | 17:45
СП - Весна Читаковић Ђуришић: Боље Италија, него Кина!
Пре два дана нам је Весна Читаковић Ђуришић са много оптимизма најавила победу наших одбојкашица у полуфиналу СП против Холандије. И била у праву! Рекла је и да Лонеке Слутјес не може парира Тијани Бошковић. И била је у праву! Данас са великим оптимизмом дочекује и финале против Италије. Надамо се да ће се опет показати као добар прогнозер...  

Надмашиле су вашу генерацију. Не звучиш као да ти је криво?

„Толико ми је драго, да не могу да опишем! Без обзира на све недаће и проблеме, оне су ово све одрадиле пуно мотива, воље, жеље. И заслужено су ту где јесу. А надам се да ће бити и на највишем постољу“, каже некадашњи капитен наших одбојкашица у разговору за МОЗЗАРТ Спорт.

Да ли си очекивала Италију пре Кине у финалу?

„Искрено, не. Кина је тамо као домаћин, има пуно навијача и неке ствари јој више одговарају. Али Италија је екипа која никад не одустаје. Сада има јако млада екипу због чега сам мислила да неће успети да изгура до финала. Мислим да да нам више одговара италијански него кинески стил. Теже је играти против азијских него против европских екипа“.

Питање је да ли би Италија била ту где јесте да нема невероватне Паоле Егону. Са 45 освојених поена је растурила Кину. Упркос свим напорима, у петом сету је играла сјајно, смечовала, сервирала асове... А тек јој је 19 година.

„Кад ће ако неће сад? Она је први нападач, дизачица има највише поверење у њу и то је очекивано. Она је кроз јуниоре спремана за ово. Сигурно ће у њу улагати још доста и спремају је да за кључну улогу наредних година“.

Друга нападачка опција Италијанки је примач Мирјам Сила и она је такође претња.

„Познајем је, играли смо заједно у Бергаму. Она је сирова, сува сага. Нема искуство и притисак великих такмичења, али је дефинитивно једна од играчица на којима лежи италијанска будућност“.

Поред две тамнопуте играчице, много тога у игри Италије ће зависити од још једне младе одбојкашице.

„Баш ме занима како ће то изгледати уз Мају на нашој страни као једну од наискуснијих и најбољих дизачица планете и девојчицу Малинову на другој страни. Она у Мају гледа као у идола“.

Наравно, Весна опет апосторфира Тијану Бошковић као кључну девојку за напад на злато.

„Ја стварно више не знам шта да кажем за Тићу. У одбојкашком свету је довољно само рећи њено име и презиме – Тијана Бошковић. Рекла сам вам пре неки дан – она па 10 места празно. Истина, оптерећена је, али има сјајну реализацију. Она је коректор који уме да игра. Никада нисам волела статистику, али ето чујем да има 53 одсто успешности. Знате ли ви шта то значи? Са 33 одсто успешности си одличан. А са 53 одсто је као да нема блока. Ето, тако бих то објаснила. Невероватно је шта та девојка ради. Она је благо нашег спорта“.

Поређење са Егону, Весна наставља у даху...

„Ни ментални, ни физички не могу да се пореде. То су два различита коректора. Егону лута, има осцилације, успоне и падове... Тијана игра много зрелије. Терзић је човек кој зна шта ради и зашто је у неким мечевима штедео Тијану. Егону је провела много више времена на паркету. Мислила сам да ће да клоне данас против Кине. Хватала се за руку, за раме... Вероватно је уморна. Можда има и здравствених проблема. Али када изађеш на терен нема тога „боли ово, боли оно“. Знам то. Веруте ми, и нашу Тићу сигурно нешто боли. Али када изађе на терен, то се не види“, објашњава Весна Читаковић Ђуришић.

За крај, Весна је имала и једну занимљиву жељу.

„Желела бих да преко вашег портала поздравим једног вашег верног читаоца који вас стално прати, чита и преноси ми шта пишете. Он је фудбалер Богдан Мандић, игра у Македонији, има важну утакмицу овог викенда и желим овог приликом да га поздравим“.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар