СП: Скенер Ање Спасојевић пред судар феномена...

Егону не може да се пореди са Тићом! Ево и зашто. . .  „Честитке свима, само им желим да се овде не зауставе. Нека наше одиграју како знају, а мислим да могу и боље него против Холандије - и неће бити проблема“, каже наша бивша репрезентативка у најави финала Светског првенства између Србије и Италије.

Остали спортови 19.10.2018 | 20:45
СП: Скенер Ање Спасојевић пред судар феномена...
Српске одбојкашице у Јапану пишу историју! Пре 12 година је најављен искорак у том спорту када су наше одбојкашице стигле до бронзане медаље која је сијала златним сјајем. Било је то прво одличје са неког великог такмичења. Већ сутра (12.40, ТВ Спорт Клуб), нова генерација има шансу да освоји и прво светско злато.

Србија ће се с Италијом борити за титулу најбољег на свету. Зато смо позвали једну од најбољих играчица из поменуте 2006. године, Ању Спасојевић, удато Пешић, да прокоментарише овај резултат. Да нам из стручног угла објасни шта наше одбојкашице чека у финалу, али и да коментар за очекивани судар коректора и два феномена женске одбојке Тијане Бошковић и Паоле Егону.

Очекивала је Ања успех. Јер је и сама правила успехе као играчица. Каже да то осећање није било субјективно - већ објективно.

„Без даљег, огроман успех. Наше су отпочетка то најављивале. Видело се од старта. Честитке свима, само им желим да се овде не зауставе. Оне су свесне свог квалитета. Било је јасно да смо један од фаворита, само када се погледа састав. Али ту има много фактора - систем такмичења је тежак, ту је притисак... Само да наше одиграју како знају, а мислим да могу и боље него против Холандије - и неће бити проблема. Верујем да сутра добијамо нашег светског шампиона“, каже Ања за МОЗЗАРТ Спорт.

Вратили смо се на кратко у ту 2006. годину и питали Ању да упореди ту и ову генерацију.

„Не може то  да се пореди. Ми смо били млада екипа, перспективна. Али, нисмо до тада ништа освојили. Тако су нас и противници гледали. Имали смо потом тај моментум који нас је носио до краја турнира. Ово  данас није за поређење. Ми данас имамо једну од најјачих екипа  на свету. Потпуно објективно  гледано, по именима. Имамо Тијану Бошковић... Морамо да имамо слаб дан, а да неко одигра јако добро да би могао да нас добије“.

Ту смо прекинули Ању јер смо желели тачан реферат на ту тему.

„Негде сам видела, то  јест прочитала, да Тијана има просек успешности  у нападу од преко 50%. Људи, то је монструозно! Па то је добар проценат  и за средњег блокера, не за коректора. Многи би коректори у мушкој одбојци прихватили такав проценат на једној утакмици, а не на целом турниру. Рекли би - „Вау, супер да имам такав просек на једној утакмици“. Тијана је феномен! То што ради је фантастично“, причала јеСпасојевићева у даху.

Потом је само наставила да ниже комплименте на рачун нашег дебојке са друге планете. И да објашњава колика је то количина знања и умећа.

„Волела бих да имам простора да објасним колико тај проценат објашњава каква је Тића добра играчица. То је проценат колико је лопти прошла минус грешке и оно што је изблокирана. Па, она добија оне најтеже лопте. Много тих корективних лопти како их зовемо. Или када либеро диже са девет  метара“, каже  Спасојевићева.

Наравно, Тијану види као наше највеће оружје у финалу Светског првенства.

„Када неко одигра добар меч и сваку убаци у терен можемо да кажемо да је у питању срећа. Али Тијана има такву констатност, такав континуитет  са својом 21 годином. Ако настави овако има шансу да постане најбоља  играчица не само наша, већ свих времена. Не могу да претпоставим уопште како ће играти за пар година када данас овако игра“, каже Ања.

Многе  занима како ће изгледати судар два деномена женске одбојке. На једној страни је Тијана, а на другој Паола Егону. Ања као бивши примач одлично може да процени какве су нападачке способности два поменута коректора.

И наша бивша репрезентативка нема дилему...

„Можемо ви да поредите Егону са Тијаном до прекосутра, али то не може да се пореди! Егону је добар играч, одличан, али са Тијаном не може да се пореди, објективно  кажем. Тијана  игра константно, док Егону има доста  успона и падова у игри. Да сада не улазим у детаље, али Тића је  доста боља технички. Када је гледам улива ми много већу  сигурност да ће погодити тешке смечеве. Без  неког омаловажавања, никада не бих бирала Егону пре Тијане у своју екипу. Тијана игра невероватно! Она има толику зрелост са само 21 годином. Лично, Тића је за мене за класу бољи играч од Егону. Тако је у овом моменту. Можда ће је Егону стићи за коју годину, али сада је тако. Видела сам да је освојила преко 40 поена, то само значи да је добила гомилу лопти“, каже Ања и додаје да се само нада да ће Бошковићевауспети да се избори и са умором који је полако стиже, као и да је без обзира на исход финала види као МВП-ја турнира.

Егону има освојен 291 поен укупно на турниру. Тијана 167. Али, Тијана је пропустила два меча на турниру. У оним првим мечевима је Терзић доста одмарао када би наше одбојкашице повеле с 2:0 у сетовима, рецимо. Србија је добијала доста мечева са 3:0, док је Италија играла неколико мечева у пет сетова. То има велики утицај на ове бројке. Тијана је имала 284, а Егону 503 покушаја на турниру.  

И оно што је најбитније, Тијанин проценат успешности је 53,87%, док је Егону на 48,71%. 

Да ли је Ања очекивала Италију као противника у финалу? Од кога поред Егону треба највише да се чувамо?

„Искрено,  нисам много утакмица гледала, али сам очекивала. Некако су имале мање осцилација од Кине током турнира. Знале  су да сачекају прави  моменат  и да нападну противника. Свиђа ми се како игра и Сила. Примач, темпераментна је, може да нам направи  проблеме. Али, мислим да је највећа  предност Италије добра колективна игра. Они то негују 100 година. Имају и одличне средњаке. Доста  полажу на тактику. Рецимо, ако се договоре да Тијани остављају паралелу, оне ће то радити цео меч без обзира колико Тијана погађала. Јако су дисциплиноване и та колективна игра им је највећа  снага“.

Код нас је поред Тијане - Бранкица Михајловић  највеће оружје у нападу.

„Тијана је основна карика, у то нема сумње, Маја се увек окреће њој када су тешке лопте у питању. Е Бранкица је тај кључни додатак. Тај спој Тијане и Бранкице нема нико на свету! Она је та друга опција која прави разлику. Тијана има право да се умори, али онда Маја дигне лопту Бранкици. Ту је и Милена Рашић као трећа опција“.

На крају, Ања као у играчким данима има мотивациону поруку за наше одбојкашице.

„Само да не чује зло, можемо да будемо светски прваци! Оне за то раде. То злато би било сан свих.  Било би ми јако жао да не освоје. И Маја се због тога вратила у репрезентацију“, рекла је Ања и пожелела срећу нашим одбојкашицама против Италијанки.

Већ сада су исписале историју. Са Ањом је 2006. године била бронза, сада бисмо сви желели да се наше одбојкашице домогну злата!

Извор: моззартспорт

Фото: МН Пресс

Коментари / 0

Оставите коментар