Друштво Жоцу и Месини - Ћави Пасквал у клубу 200!

За похвалу, нема шта. . .

Кошарка 21.10.2018 | 22:15
Друштво Жоцу и Месини - Ћави Пасквал у клубу 200!
Гран Канарија се није питала. Панатинаикос је славио са рутинских 102:87 и Ћавију Пасквалу подарио 200. евролигашку победу у каријери којом се шпански тренер пробио у елитни круг највећих кошаркашких умова Европе. Колико елитни? Па, довољно је рећи да су ту још само две живе легенде игре под обручима: Жељко Обрадовић и Еторе Месина.

Популарни Жоц убедљиво први са 275 победа. Месина на другом месту са 224, али како већ три године ради у НБА лиги врло би лако Пасквал могао да га претекне. Посебно зато што Шпанац има невероватан проценат победа. Изгубио је, наиме, само 80 утакмица што значи да добија 71,4 одсто мечева у Евролиги.

Уосталом, после 160 победа током девет сезона у Барелони биле су му довољне још две године да у Панатинаикосу сакупи ових 40. А како су атински Зелени кренули у нову сезону чини се да ће та бројка брзо расти.

Такав је случај и са Паскваловом каријером. Почео је у нижим шпанским лигама, пре но што је 2004. добио шансу у Б тиму Блаугране. Импресионирао је и постао помоћних првог тима годину касније, а када је током сезоне 2007/2008 Душко Ивановић добио отказ Пасквалу је указана велика част. Време је показало да је то била исправна одлука. У свих девет сезона Пасквалова Барса је играла плеј-оф Евролиге, пет пута је био на Фајнал фору, 2010. и титула шампиона. Те године Пасквалу је уручена и “Александар Гомељски” награда за тренера сезоне.

Похвалан је и податак да Пасквал никада у каријери – када је сезону почињао у клубу - није у Евролиги имао више пораза него победа. И сваки пут је дакле стигао барем до плеј-офа.

Да поменемо још и да је са већ поменутим процентом од 71,4 одсто добијених мечева трећи на вечној листи. Испред су само Димитрис Итудис (75,4%) и Месина (75,4%), док су иза Пабло Ласа (71,2%) и Обрадовић(69,8%).

Извор: моззартспорт

ФОТО: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар