Društvo Žocu i Mesini - Ćavi Paskval u klubu 200!

Za pohvalu, nema šta. . .

Košarka 21.10.2018 | 22:15
Društvo Žocu i Mesini - Ćavi Paskval u klubu 200!
Gran Kanarija se nije pitala. Panatinaikos je slavio sa rutinskih 102:87 i Ćaviju Paskvalu podario 200. evroligašku pobedu u karijeri kojom se španski trener probio u elitni krug najvećih košarkaških umova Evrope. Koliko elitni? Pa, dovoljno je reći da su tu još samo dve žive legende igre pod obručima: Željko Obradović i Etore Mesina.

Popularni Žoc ubedljivo prvi sa 275 pobeda. Mesina na drugom mestu sa 224, ali kako već tri godine radi u NBA ligi vrlo bi lako Paskval mogao da ga pretekne. Posebno zato što Španac ima neverovatan procenat pobeda. Izgubio je, naime, samo 80 utakmica što znači da dobija 71,4 odsto mečeva u Evroligi.

Uostalom, posle 160 pobeda tokom devet sezona u Bareloni bile su mu dovoljne još dve godine da u Panatinaikosu sakupi ovih 40. A kako su atinski Zeleni krenuli u novu sezonu čini se da će ta brojka brzo rasti.

Takav je slučaj i sa Paskvalovom karijerom. Počeo je u nižim španskim ligama, pre no što je 2004. dobio šansu u B timu Blaugrane. Impresionirao je i postao pomoćnih prvog tima godinu kasnije, a kada je tokom sezone 2007/2008 Duško Ivanović dobio otkaz Paskvalu je ukazana velika čast. Vreme je pokazalo da je to bila ispravna odluka. U svih devet sezona Paskvalova Barsa je igrala plej-of Evrolige, pet puta je bio na Fajnal foru, 2010. i titula šampiona. Te godine Paskvalu je uručena i “Aleksandar Gomeljski” nagrada za trenera sezone.

Pohvalan je i podatak da Paskval nikada u karijeri – kada je sezonu počinjao u klubu - nije u Evroligi imao više poraza nego pobeda. I svaki put je dakle stigao barem do plej-ofa.

Da pomenemo još i da je sa već pomenutim procentom od 71,4 odsto dobijenih mečeva treći na večnoj listi. Ispred su samo Dimitris Itudis (75,4%) i Mesina (75,4%), dok su iza Pablo Lasa (71,2%) i Obradović(69,8%).

Izvor: mozzartsport

FOTO: Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar