Посљедњи аплауз за Милену Дравић

Колеге и пријатељи уз сузе и са болом у гласу опростили су се од глумице.

Србија 19.10.2018 | 14:44
Посљедњи аплауз за Милену Дравић
У првом реду седи породица а сала је преплављена бројним колегама који су дошли да одају почаст глумици од које је свако од њих имао шта да научи.



Комеморацију је отворио Душан Ковачевић говором који ће све натерати да се замисле.



"Ако сте се родили са великим даром за глуму и изузетном лепотом ваше име је Милена Дравић, и то се једном догодило пре 78 година и никад више. А само пре 10 месеци на овој истој сцени која је названа по Миленином пријатељу и партнеру у многим филмовима, Данилу Бати Стојковићу, Милена је награђена Добричиним прстеном, и била је истински срећна. Тада је рекла да јој Звездара театар срце и душа. То ћемо заувек памтити и уклесаћемо у наше позориште те речи. Није било лепшег и достојанственијег пара од ње и Драгана. Данас две и по године од њиховог растанка састаће се поново на месту које постоји за највеће љубави каква је била њихова. Живот је бол и ми се привикавамо на бол, ал боли. Тако је било и кад је Милена отишла. Зато данас имамо снаге само за две речи: Збогом, Милена", рекао је Душан Ковачевић.



Након Душана на позорницу је изашла Сека Саблић, Миленина кума. Она није могла да задржи сузе, једва је говорила али њен говор натераће вам сузе.

"Остаје нам само да се поносимо што је била наша, што је публика обожавала од првог дана па следећих 50 и више година, што је била неодољива у комедији, моћна у драми, што је прешла границу а није отишла, што је била добра, искрена и драга, добар пријатељ...Храбра јер се борила са страшним биткама за Драгановим животом, па онда за својим. Обе битке је изгубила. Сигурна сам да њена душа иде ка неком свитању. Са много љубави и поштовања и туге ја само могу сада да кажем: Збогом Милена, за сад", рекла је Сека.



Свој опроштајни говор одржала је и Аница Добра која такође није могла да задржи сузе.

"Желела сам да те видим али већ си отпутовала када сам ја допутовала... Колико слика и прича везаних за тебе. Кад сам тек почињала да се бавим глумом ти си већ била неприкосновена филмска звезда. И онда сам те једног дана срела на неком снимању и позоришту, некако све у исто време и онда сам упознала праву Милену... Топлу, нежну, непосредну... за трен се све потпуно променило. Била си ми тако важна. Сећам се наших разговора у један ноћу. Причале смо о томе како човек бити, о теби, мени, о дану, о твом телевизору који те је нервирао јер се мењао канал сам, а у ствари то је био Гага из друге собе. Хтела си да ми даш фотографије на којима смо заједно. Нисам хтела па где би ти отишла нека буду код тебе. Али све се десило за трен. И сада стојим овде одакле не могу да те зовем да ти кажем да сам ипак узела те фотографије и да не бринеш. Има јос много ствари које бих хтела да јој казем. Никада јој нисам рекла да је волим, волела сам је. Она је једина и непоновљива...надам се да сада све знас", рекла је Аница кроз сузе.



Од глумице се опростио и Војин Ћетковић. Он је испричао једну анегдоту са снимања.

"Пирот 2002. године. Дан пред почетак снимања филма. Угледам Милену Дравић. Питам је стидљиво да попијем кафу. Каже, долази за пола сата. Питам на рецепцији шта се догађа. Добро, ја чекам, чекам и чекам. Враћа се она, температура на истом подеоку. Да седнемо каже. Да седнемо! Милена, морам да те питам зашто купујеш све оне ствари. Зато Војине што је то сад мој дом, зато што ћу у њему да проведем месец дана и хоћу да спавам на свом душеку и јастуку. Провела сам већи део на снимањима, по хотелима, и било би одговорно према том времену, према мом животу да се нисам добро осећала. Милена се усељава, Милена се заувек уселила у наше животе! Донела је своје завесе, лустере, филмове, мараме, своју доброту, своје плаве очи и све нам је оставила", рекао је.



Глумац Бранислав Петрић такође је одржао потресан говор. Он се присетио колико је Милена била добра глумица, ако је само она могла да изнесе неке улоге, али и открио да је Милена најбоље умела да опсује тако сочно.

"Милена је отишла у легенду! Дошла је твоја барка, Милена моја, и одвела те у легенду!", рекао је он.

На крају комеморације чула се песма Арсена Дедића "Милена" уз громогласан аплауз који је трајао више од десет минута и сузе на многим лицима!

Подсетимо, Милена Дравић преминула је 14. октобра у Клиничко-болничком центру Бежанијска коса у 79. години.

Милена се тамо налазила на лечењу, последњих дана јој је било лоше, лекари су све покушали, али није било спаса. Пре две и по године остала је без супруга Драгана Николића и од тада се борила са болешћу. Овог лета је боравила у Пули, Херцег Новом и на Палићу где је промовисана монографија о њој. Једна је од највећих глумица које су Србија и Југославија имали.

Милена Дравић рођена је 5. октобра 1940. у Београду.

Филмска, позоришна и телевизијска глумица, слови за највећу диву на простору бивше Југославије.

Једини је добитник глумачке награде на престижном Канском фестивалу на овим просторима. Награђена је за улогу у филму "Посебан Третман" Горана Паскаљевића по сценарију Душка Ковачевића.

(Ало)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Милена одлази Драгану

19.10.2018 15:43

Отишла је мила Милена, дивна жена и глумица, оставила пуно успомена за собом. Док је радила, стварала је дивне ликове, посебно обојене, да их се увијек сјећамо. Сад одлази на вјечни пут, одлази своме Драгану, да почивају скупа, на посебан, само њихов начин.

ОДГОВОРИТЕ