Андреј Пленковић злоупотријебио ЕУ

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић реаговао је на посљедње иступе премијера Хрватске Андреја Пленковића у институцијама Еворпске уније, гдје је, како каже, примијетан покушај успостављања патронистичког понашања према БиХ

Босна и Херцеговина 19.10.2018 | 11:59
Андреј Пленковић злоупотријебио ЕУ
– Пленковић, злоупотребљавајући чланство Хрватске у ЕУ, наступа као да је премијер БиХ, а не Хрватске. То није у складу са добросусједским односима и представља отворено и директно мијешање Хрватске у унутрашња питања у БиХ. Он на овај начин покушава институционално успоставити нетачне, селективне и конфузне теорије о угрожености само једног народа уБиХ – каже Звиздић у свом реаговању.

Истиче да је сигуран да премијер Хрватске зна да су, у складу са Уставом БиХ, Бошњаци, Срби и Хрвати конститутивни народи на цијелој територији БиХ. Уз то, наводи, у било којој институцији на нивоу БиХ, Предсједништву, Парламентарној скупштини БиХ и Савјету министара БиХ, не може, због бројних механизама заштите, бити донесена ниједна одлука супротно демократској вољи изабраних или именованих представника било којег народа.

– Ниво толеранције, који посебно показује бошњачки народ, је такав да постоји скоро паритетна заступљеност у руководећим функцијама на нивоу БиХ. Тако, напримјер, хрватски народ, којег је по посљедњем попису 15,43 одсто, има дупло више руководећих функција и то скоро 30 одсто, што у потпуности демантује било какву теорију о неравноправности – наводи Звиздић и каже да су о томе упознати сви представници страних држава, европских и међународних институција.

– Због тога нема никакве потребе да премијер Хрватске Андреј Пленковић упознаје шефове држава и влада чланица ЕУ са стањем у БиХ, јер те земље преко својих амбасада у БиХ и у контактима са званичницима БиХ, јако добро познају ситуацију у нашој земљи – поручује Звиздић и додаје да су чланице ЕУ добро упућене и у процес измјена Изборног закона у БиХ и да су представници ХДЗ БиХ одбили сваки могући предијелог у вези измјена закона.

– Највише чуди чињеница да су ставови које Пленковић заступа и износи у име само једног народа, односно једне политичке странке, у потпуној супротности с одлуком Европског суда за људска права у предмету „Сејдић и Финци“, којом се предвиђа да сви грађани БиХ имају право да бирају и буду бирани. Због тога се не може говорити о равноправности и угрожености, а не залагати се да се она, не селективно, него свеобухватно и трајно уклони – поручује Звиздић.

Он је позвао Пленковића да као премијер сусједне земље престане играти улогу премијера БиХ и портпарола само једне политичке и етничке опције, те да БиХ почне посматрати као суверену државу равноправних народа и грађана, те као доброг и искреног сусједа.

Звиздић каже да су је сличне и пристрасне ставове Хрватска изнијела и на састанку министара иностраних послова чланица ЕУ који је одржан у понедјељак у Луксембургу, те је тражила да се ти ставови уграде и у закључке са тог састанка. Наводи да то друге чланице ЕУ нису прихватиле чиме су исказале јасан став и одбиле непринципијелно мијешање у унутрашње процесе у БиХ.

– Позивам га и да се у наставку нашег дјеловања сви понашамо у складу са старом народном изреком: „Поштуј да би био поштован” – закључује Звиздић у свом реаговању на послиједње иступе Пленковића поводом стања у БиХ.

(Српскаинфо)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Честитам

19.10.2018 10:10

кад сви схватимо да по овој држави вршљају и са истока и са запада и Ердоган и слични и Вулини,Ројсеви и кад схватимо да за то нико не ферма државу,онда ћемо схватити да смо појединачно као народи нуле у очима комшија-сусједа и није чудо што нам Европа ради.Конацно је неко стисно м... и рекао.зато честитам

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цето4

19.10.2018 10:25

Пленовиц је прије избора био у Мостару са Цовицем и мијесо се у изборе у БиХ.Глуми неког б....на,а незна ста хоце.Треба му забранит долазак у БиХ и сматрати га непозељним.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смолуца

19.10.2018 11:01

Комсиц нек понисти гласање босанских хрвата у Хрватској или у БиХ.Дрзављанин си земље једне у којој гласас.И то је то.

Name

Бл

19.10.2018 10:59

Е нек је бар неко ударио саком о сто и пљунуо у лице.Такоје Звиздицу сад си свима звизнуо како треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да Да

19.10.2018 11:12

Сав свијет је у хаосу Ниста сто је било логицно је отето од народа УНИСТЕНО је. Дрзаве се распадају. Систематски се унистава све сто је народу, породицама нај битније.Све се зна.Правда је наса будуцност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

везир

19.10.2018 11:15

Браво Звиздићу

ОДГОВОРИТЕ
Name

градјанин

19.10.2018 12:57

Браво Звиздицу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Звиждач

19.10.2018 13:15

Да је имало личног морала и политичке културе, свако би гледао своје послове и сређивао своје двориште. Нама се мијешају са свих страна, лобирају за појединце, препадају народ са бомбастичним изјавама, нико нема одговорности ни да се извини. Нама је довоља чињеница што имамо државно уређење такво како је натурено, па се ти народни представнуци углавном слабо слажу. Ови са стране су упаљена шибица, на давно монтиран фитиљ...

ОДГОВОРИТЕ